Mégse

Szárnyaltak az ifik Belgrádban – sorozatban négy arany!

Szenzációsan szerepeltek ifjúsági versenyzőink a belgrádi utánpótlás Európa-bajnokság első döntős napján. Szombaton a fiatalok négy arany- és egy ezüstérmet gyűjtöttek be, de az U23-asok is kivették részüket az éremhalmozásból: három második és egy harmadik helyet szereztek az Ada Ciganlija tavon.

Ifjúsági és U23-as Eb
Hír

Hét döntő, négy arany- és egy ezüstérem! – ez volt ifjúsági versenyzőink szombat délelőtti mérlege az 1000 méteres finálék során. Varga Ádám egy második hellyel nyitotta meg az éremhalmozást, a KSI fiatalja a dán Rasmusen Knudsentől szenvedett vereséget K-1 1000 méteren, ezt követően azonban sorozatban négyszer is magyar győzelem született az Ada Ciganlija tavon.

Női kajakban Kőhalmi Emese hatalmas fölénnyel diadalmaskodott cseh riválisa előtt, Gintl Andrea büszkén szorította magához tanítványát a parton. A sikeredző nem sokkal később újabb győzelmet ünnepelhetett, hiszen két másik versenyzője, Bíben Karina és Bakó Olga is rajt-cél győzelmet aratott.

“Nagyon jó volt a döntő, ugyan akadtak kisebb bonyodalmak de szerencsére ez sem zökkentett ki minket. Magabiztosan álltunk oda a rajthoz, számunkra az volt a legfontosabb hogy élvezzük a versenyzést, a maximumot tudjuk magunkból kihozni, de kicsit megijedtünk, mert csúszás miatt majdnem lekéstük a futamot. A végére jól sikerült minden és reméljük a holnapi döntőben is hasonlóan helyt tudunk állni” – mondta Karina.

C-2 1000 méteren már az előcsatározások során érezhető volt, hogy Slihoczki Ádám és a Kolonics Alapítvány Jövő reménysége programjának támogatottja, Szőke Attila nem igazán talál riválisra ebben a mezőnyben. Versenyzőink több mint három másodpercet vertek a második helyen záró fehérorosz duóra.

“A rajtnál beragadtunk egy kicsit az első húzásban. Próbáltunk az iramra rámenni és ott előnyt szerezni, végül be is jött és még egy kisebb indítással célbaértünk. Az időeredmény pályafutásunk eddig legjobbja, ezért is különleges számunkra ez a siker” – mondta Szőke Attila a verseny után.

A csattanót fiú kajak párosunk, Erős Patrik és Kós Benedek szolgáltatta, a Tiszaújváros és a Szarvas versenyzői – akik idén találtak egymásra – óriási csatában győzték le a fehéroroszokat.

„Erős rajt után sikerült erős utazóval mennünk, s a második ötszázon robbantottunk egyet, amellyel megleptük az ellenfeleinket. Igyekeztünk csak magunkra figyelni, és szerencsére végig együtt voltunk a hajóban, meg volt az erő bennünk, ennek is köszönhetjük ezt az aranyat” – mondta Kós Benedek.

„Az elő- és középfutam alapján körülbelül az ötödik helyre tippeltem magunkat, nagy meglepetés ez a győzelem – tette hozzá Erős Patrik. – A célban éreztem, hogy megvan a győzelem, de csak a parton lehettünk benne biztosak, mert a két század, az csak két század.”

Az U23-asoknál férfi 1000 négyesünk, Gacsal Ákos, Doba Richárd Alfréd, Gál Péter és Ceiner Bálint ezüstéremmel mutatkozott be, majdnem sikerült megcsípniük a fehérorosz négyest.

„Nagyon kemény pályát tudtunk jönni, együtt voltunk végig. Egy jó rajt után beálltunk kemény utazóra, de a beloruszok el tudtak tőlünk menni. Volt egy indításunk ötszáz előtt, ott kezdtünk felérni hozzájuk, és az utolsó nagy hajrában megközelítettük őket. De sajnos ez már nem volt elég a győzelemhez. Kihajtottuk magunkat, semmi sem maradt a pályánkban, így nagyon örülünk ennek az ezüstnek” – mondta az egység vezérevezőse, Gacsal Ákos.

Kihajtotta magát a kajakos Mihalik Sára is, aki Simon Miklós lányával, a brit színekben szereplő Simon Rebekával küzdött az aranyért. Rebeka az utolsó métereket jobban bírta, a cél előtt nem sokkal előzte meg Sárát. Ezüstérem jutott a Koleszár Mátyás, Németh Viktor párosnak is, amely úgy tűnt, végig uralja a pályát, ám a finisben az oroszoknak sikerült lehajrázni Tóth László és Kiss István tanítványait.

„Hátszeles pályára készülődtünk, mert reggel még az volt, aztán ötszáz méternél befújt egy jobbos szembeszél, ami megfogott bennünket, s sajnos az utolsó ötven-száz méteren elmentek az oroszok mellettünk” – mondta Koleszár Mátyás.

„De nem vagyunk csalódottak, majd holnap ötszáz méteren elkapjuk őket és visszavágunk” – tette hozzá Németh Viktor.

Sokáig vezetett női párosunk, azaz Racskó Fruzsina és Malcsiner Eszter is, ám a lányok elfogytak a végére, az utolsó métereken az orosz és a lengyel egység is becsúszott eléjük, így ők az előkelő harmadik helyet szerezték meg.

“A hajónk tökéletesen futott, körülbelül 850-ig magabiztosan vezettünk, azt csináltuk, amit megbeszéltünk. Amikor a legjobban kellett volna az indítás egy hatalmas hínársziget akadt fel és így a harmadik helyre csúsztunk le. Kicsit csalódott vagyok, mert uraltuk a mezőnyt. Több versenyző is szembesült ezzel a problémával, sajnos mi is. Ha azt veszem, örülök, hogy a harmadik helyet meg tudtuk szerezni” – mondta Racskó Fruzsina.

Az érmek mellett a következő eredmények születtek még magyar részről. Az ifjúságiak mezőnyében Adolf Balázs a 4. helyen zárt C-1 1000 méteren, a kajakosoknál 8. lett a Nikodém Patrik, Karnok Marcell, Erős Patrik, Kós Benedek alkotta fiú ezres négyesünk. Az U23-asoknál megnyerte a B-döntőt Györgyjakab Máté K-1 1000 méteren, a kenusok között pedig egyaránt a 7. lett Dóri Bence Balázs egyesben és a Krasznai Péter, Takács Mihály páros.

“Négy arany, négy ezüst, egy bronz a kezdés, ami nagyon jónak mondható – kezdte az értékelést Dónusz Éva utánpótlás kapitány. – Az ifiknél még nem mindenki van csúcsformában, a most ezüstérmes Varga Ádám a világbajnokságra koncentrál, számára afféle tájékozódás volt ez a verseny. Az aranyérmeseink közül úgy nyert fölényesen Kőhalmi Emese, hogy az eredményhirdetés miatt húsz percet késett a rajtja, a versenyzők addig körözgettek kint a pályán, de őt ez egyáltalán nem zavarta meg, egy hajóval nyert a mezőny előtt. Férfi kajakpárosunk, Erős Patrik és Kós Benedek óriási meglepetést szereztek, hatalmas meccsben, két századdal nyertek a fehéroroszok előtt, férfias ezer méter volt ez. Kenu párosunk, Szőke Attila és Slihoczki Ádám technikailag is kimagaslanak a mezőnyből, Guj Attila nagyon összerakta ezt az egységet, ráadásul nem is ez a kedvenc számuk. Az idejükkel egyébként az U23-as mezőnyben is nyertek volna a fiúk. A lányoknál Bíben Karina és Bakó Olga egyenesen letaglózta a mezőnyt, több mint három hajóval lettek aranyérmesek, ez volt a nap legfölényesebb győzelme. U23-as versenyzőink is szépen hozták az érmeket, férfi ezres csapathajónk egy gyorsan összerakott egység volt, de tökéletesen szerepeltek, reális pályát mentek. Mihalik Sára nagy meccsben maradt alul Simon Rebekával szemben, a magyar arany most sajnos a briteknek ment, s Koleszár Mátyásék is a hajrában kaptak ki. Ők nagyon erős első ötszáz métert mentek, táv közben azonban fordult a szél, amitől a végére bekötöttek. A hínár pedig most is kibabrált velünk, ezúttal Racskó Fruzsi és Malcsiner Eszter volt az áldozat, akik vezető pozícióból estek vissza a harmadik helyre.”

Czéllai-Vörös duplázott a maraton ob-n

A kajak egyesben pénteken nagy csatában győztes Czéllai-Vörös Zsófia az egyesben bronzérmes Csay Renátával egy hajóban párosban is nyerni tudott a maraton országos bajnokságon Győrben.

Hír

Weisz Róbert szövetségi kapitány beszámolója szerint a két világbajnok versenyző nagyon magabiztosan, több mint hatperces előnyel végzett az élen. A második helyért viszont nagy csata folyt a 26 kilométeres távon, végül a Tanka Emese, Csépe Panka kettős megelőzte a Korsós Zsófia, Nagy Viktória egységet.

Akárcsak egyesben, párosban is hatalmas verseny volt a férfiaknál, ám ezúttal az utolsó méterek nem a pénteki győztes Mészáros Mártonnak, hanem Boros Adriának kedveztek, aki Máthé Krisztiánnal párban csupán 0,68 másodperccel nyert a 30 kilométeres futam végén a Mészáros Márton, Aranyosi Gábor egység előtt. A harmadik a Mészáros Márton Sándor, Grőger Mátyás duó előtt.

A férfi kenusoknál – ahogy Weisz Róbert fogalmazott – a második körben vett egy mély levegőt a toronymagas esélyes Kövér Márton, Dóczé Ádám páros, és magabiztosan, közel két és fél perccel győzött a Laczó Dániel, Nagy Gergely Balázs kettős előtt, míg a bronzérmet a Bucsi Bence, Kovács Máté András duó szerezte meg.

Az egyes számokban az első két helyezett szerzett indulási jogot az Európa-bajnokságra, ám Weisz Róbert hivatalosan csak később hirdet keretet. Az országos bajnokság egyben az első világbajnoki válogató is volt a maratonistáknál.

Rekordlétszám az országos bajnokságon

Soha nem látott létszámban jelentek meg a versenyzők a múlt hétvégi, győri maraton országos bajnokságon.

Hír

A gyermek, a kölyök, a serdülő, az ifjúsági és a felnőtt korosztályt is beleszámítva közel 2000 induló volt, amihez még 400 masters csatlakozott a győri eseményen.

„Nagyon szépen megtöltötték az egyesületek a partot és a vízfelületet. Mivel sok volt a résztvevő, nagyobb volt a kihívás is a versenyzőknek, így remek futamokat láthattunk. Az időjárás is ideális volt, és a győriek is kitettek magukért, ami a szervezést illeti. Nagyon köszönjük a kluboknak, hogy ennyi gyereket elhoztak az ob-ra” – mondta elégedetten Boros Gergely szakmai igazgató.

Az utánpótlás szövetségi kapitány, Makrai Csaba is boldogan konstatálta, hogy ki lehetett tenni a megtelt táblát a hétvégén a győri telepen.

„Az egész Aranypart szakaszt elfoglaltuk, pont azt beszéltük, hogy

ha ez így folytatódik, akkor kinőjük azt a részt.

Volt olyan síkvízi futam az ifiknél, amit három részben kellett megrendezni, mert annyi nevező volt, hogy széltében ellepték a Kis-Dunát. A tömeg nagy részét a kölyök, gyermek, serdülő és ifi korosztályok adták, és nemcsak egyesben és párosban indultak sokan, hanem

közel 20 négyes hajó is rajthoz állt a hétvégén.

Külön szimpatikus volt nekem, hogy a klubok és az edzők úgy döntöttek, hogy annak ellenére bevállalják a maraton ob-t, hogy rá egy hétre vb- és Eb-válogató lesz az ifjúsági korosztálynak. Szakmailag is azt gondolom, hogy az utánpótlásban belefér és elfogadható, hogy a maraton ob-t egy felkészülési állomásnak tekintik a rövidebb távra. Nagyon boldog vagyok a hétvégi események után, nagyon jót tett a sportágnak, hogy ilyen nagy számmal képviseltették magukat a fiatalok az országos bajnokságon, innen is látszik a kajak-kenu egyre tövekvő ereje.”

Az összesített éremtáblázaton a klubok között a Szegedi Vízisport Egyesület végzett az élen 11 arany-, 8 ezüst- és 4 bronzéremmel, második az Újpest (5 arany, 10 ezüst, 2 bronz), harmadik a KSI (5 arany, 9 ezüst, 10 bronz).