Mégse

Szárnyaltak az ifik Belgrádban – sorozatban négy arany!

Szenzációsan szerepeltek ifjúsági versenyzőink a belgrádi utánpótlás Európa-bajnokság első döntős napján. Szombaton a fiatalok négy arany- és egy ezüstérmet gyűjtöttek be, de az U23-asok is kivették részüket az éremhalmozásból: három második és egy harmadik helyet szereztek az Ada Ciganlija tavon.

Ifjúsági és U23-as Eb
Hír

Hét döntő, négy arany- és egy ezüstérem! – ez volt ifjúsági versenyzőink szombat délelőtti mérlege az 1000 méteres finálék során. Varga Ádám egy második hellyel nyitotta meg az éremhalmozást, a KSI fiatalja a dán Rasmusen Knudsentől szenvedett vereséget K-1 1000 méteren, ezt követően azonban sorozatban négyszer is magyar győzelem született az Ada Ciganlija tavon.

Női kajakban Kőhalmi Emese hatalmas fölénnyel diadalmaskodott cseh riválisa előtt, Gintl Andrea büszkén szorította magához tanítványát a parton. A sikeredző nem sokkal később újabb győzelmet ünnepelhetett, hiszen két másik versenyzője, Bíben Karina és Bakó Olga is rajt-cél győzelmet aratott.

“Nagyon jó volt a döntő, ugyan akadtak kisebb bonyodalmak de szerencsére ez sem zökkentett ki minket. Magabiztosan álltunk oda a rajthoz, számunkra az volt a legfontosabb hogy élvezzük a versenyzést, a maximumot tudjuk magunkból kihozni, de kicsit megijedtünk, mert csúszás miatt majdnem lekéstük a futamot. A végére jól sikerült minden és reméljük a holnapi döntőben is hasonlóan helyt tudunk állni” – mondta Karina.

C-2 1000 méteren már az előcsatározások során érezhető volt, hogy Slihoczki Ádám és a Kolonics Alapítvány Jövő reménysége programjának támogatottja, Szőke Attila nem igazán talál riválisra ebben a mezőnyben. Versenyzőink több mint három másodpercet vertek a második helyen záró fehérorosz duóra.

“A rajtnál beragadtunk egy kicsit az első húzásban. Próbáltunk az iramra rámenni és ott előnyt szerezni, végül be is jött és még egy kisebb indítással célbaértünk. Az időeredmény pályafutásunk eddig legjobbja, ezért is különleges számunkra ez a siker” – mondta Szőke Attila a verseny után.

A csattanót fiú kajak párosunk, Erős Patrik és Kós Benedek szolgáltatta, a Tiszaújváros és a Szarvas versenyzői – akik idén találtak egymásra – óriási csatában győzték le a fehéroroszokat.

„Erős rajt után sikerült erős utazóval mennünk, s a második ötszázon robbantottunk egyet, amellyel megleptük az ellenfeleinket. Igyekeztünk csak magunkra figyelni, és szerencsére végig együtt voltunk a hajóban, meg volt az erő bennünk, ennek is köszönhetjük ezt az aranyat” – mondta Kós Benedek.

„Az elő- és középfutam alapján körülbelül az ötödik helyre tippeltem magunkat, nagy meglepetés ez a győzelem – tette hozzá Erős Patrik. – A célban éreztem, hogy megvan a győzelem, de csak a parton lehettünk benne biztosak, mert a két század, az csak két század.”

Az U23-asoknál férfi 1000 négyesünk, Gacsal Ákos, Doba Richárd Alfréd, Gál Péter és Ceiner Bálint ezüstéremmel mutatkozott be, majdnem sikerült megcsípniük a fehérorosz négyest.

„Nagyon kemény pályát tudtunk jönni, együtt voltunk végig. Egy jó rajt után beálltunk kemény utazóra, de a beloruszok el tudtak tőlünk menni. Volt egy indításunk ötszáz előtt, ott kezdtünk felérni hozzájuk, és az utolsó nagy hajrában megközelítettük őket. De sajnos ez már nem volt elég a győzelemhez. Kihajtottuk magunkat, semmi sem maradt a pályánkban, így nagyon örülünk ennek az ezüstnek” – mondta az egység vezérevezőse, Gacsal Ákos.

Kihajtotta magát a kajakos Mihalik Sára is, aki Simon Miklós lányával, a brit színekben szereplő Simon Rebekával küzdött az aranyért. Rebeka az utolsó métereket jobban bírta, a cél előtt nem sokkal előzte meg Sárát. Ezüstérem jutott a Koleszár Mátyás, Németh Viktor párosnak is, amely úgy tűnt, végig uralja a pályát, ám a finisben az oroszoknak sikerült lehajrázni Tóth László és Kiss István tanítványait.

„Hátszeles pályára készülődtünk, mert reggel még az volt, aztán ötszáz méternél befújt egy jobbos szembeszél, ami megfogott bennünket, s sajnos az utolsó ötven-száz méteren elmentek az oroszok mellettünk” – mondta Koleszár Mátyás.

„De nem vagyunk csalódottak, majd holnap ötszáz méteren elkapjuk őket és visszavágunk” – tette hozzá Németh Viktor.

Sokáig vezetett női párosunk, azaz Racskó Fruzsina és Malcsiner Eszter is, ám a lányok elfogytak a végére, az utolsó métereken az orosz és a lengyel egység is becsúszott eléjük, így ők az előkelő harmadik helyet szerezték meg.

“A hajónk tökéletesen futott, körülbelül 850-ig magabiztosan vezettünk, azt csináltuk, amit megbeszéltünk. Amikor a legjobban kellett volna az indítás egy hatalmas hínársziget akadt fel és így a harmadik helyre csúsztunk le. Kicsit csalódott vagyok, mert uraltuk a mezőnyt. Több versenyző is szembesült ezzel a problémával, sajnos mi is. Ha azt veszem, örülök, hogy a harmadik helyet meg tudtuk szerezni” – mondta Racskó Fruzsina.

Az érmek mellett a következő eredmények születtek még magyar részről. Az ifjúságiak mezőnyében Adolf Balázs a 4. helyen zárt C-1 1000 méteren, a kajakosoknál 8. lett a Nikodém Patrik, Karnok Marcell, Erős Patrik, Kós Benedek alkotta fiú ezres négyesünk. Az U23-asoknál megnyerte a B-döntőt Györgyjakab Máté K-1 1000 méteren, a kenusok között pedig egyaránt a 7. lett Dóri Bence Balázs egyesben és a Krasznai Péter, Takács Mihály páros.

“Négy arany, négy ezüst, egy bronz a kezdés, ami nagyon jónak mondható – kezdte az értékelést Dónusz Éva utánpótlás kapitány. – Az ifiknél még nem mindenki van csúcsformában, a most ezüstérmes Varga Ádám a világbajnokságra koncentrál, számára afféle tájékozódás volt ez a verseny. Az aranyérmeseink közül úgy nyert fölényesen Kőhalmi Emese, hogy az eredményhirdetés miatt húsz percet késett a rajtja, a versenyzők addig körözgettek kint a pályán, de őt ez egyáltalán nem zavarta meg, egy hajóval nyert a mezőny előtt. Férfi kajakpárosunk, Erős Patrik és Kós Benedek óriási meglepetést szereztek, hatalmas meccsben, két századdal nyertek a fehéroroszok előtt, férfias ezer méter volt ez. Kenu párosunk, Szőke Attila és Slihoczki Ádám technikailag is kimagaslanak a mezőnyből, Guj Attila nagyon összerakta ezt az egységet, ráadásul nem is ez a kedvenc számuk. Az idejükkel egyébként az U23-as mezőnyben is nyertek volna a fiúk. A lányoknál Bíben Karina és Bakó Olga egyenesen letaglózta a mezőnyt, több mint három hajóval lettek aranyérmesek, ez volt a nap legfölényesebb győzelme. U23-as versenyzőink is szépen hozták az érmeket, férfi ezres csapathajónk egy gyorsan összerakott egység volt, de tökéletesen szerepeltek, reális pályát mentek. Mihalik Sára nagy meccsben maradt alul Simon Rebekával szemben, a magyar arany most sajnos a briteknek ment, s Koleszár Mátyásék is a hajrában kaptak ki. Ők nagyon erős első ötszáz métert mentek, táv közben azonban fordult a szél, amitől a végére bekötöttek. A hínár pedig most is kibabrált velünk, ezúttal Racskó Fruzsi és Malcsiner Eszter volt az áldozat, akik vezető pozícióból estek vissza a harmadik helyre.”

Ellepték Dél-Afrikát a magyar kajak-kenusok

A magyar kajak-kenu válogatottnál szóba jöhető versenyzők túlnyomó többsége több hétre Dél-Afrikába vonult melegvízi edzőtáborba, ahol kifogástalan körülmények között készülhetnek fel a szegedi, olimpiai kvalifikációs világbajnokság miatt rendkívül fontos idényre.

Hír

Hüvös Viktor csoportja érkezett ki legkorábban Pretoriába: Tótka Sándor, Nádas Bence, Birkás Balázs, Kuli István, Dudás Miklós és Szendy Márk február 24-től március 25-ig edzőtáborozik ott. A többiek március harmadikán utaztak ki Dél-Afrikába, 25-ig van kint Medveczky Erika, Csipes Tamara, Hagymási Réka, Pupp Noémi, Nagy Flóra, Gamsjager Lisa-Maria, Lakatos Zsanett és Mike Róbert, 29-én utazik haza Ceiner Benjámin, Noé Bálint, Hufnágel Tibor, Balaska Márk, Dombvári Bence, Ilyés Róbert, Koleszár Mátyás, Németh Viktor, Szabó Ágnes, Racskó Fruzsina, Gazsó Dorka, Bakó Olga, Biben Karina, Kőhalmi Emese, Szendy Lilla és Sólyom Dóra.

Április 5-ig lesz az edzőtáborban Fekete Ádám, Korisánszky Dávid, Mike Róbert, Bodonyi András, Kiss Tamás és Dóri Bence, valamint április 14-ig készül kint Kárász Anna, Takács Tamara és Kopasz Bálint.

Lapozható galéria:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 

Hello Afrika 😎😍 jó végre vízen…. ❤️ • #southafrica #sixweeks #trainingcamp #lovethisplace #truebeauty #nature #goodforsoul #iloveit

Anna Karasz (@anna__karasz) által megosztott bejegyzés,

Általában mindenkinek napi két vízi edzése van, gyakran kiegészítve egy kondival. Tótka Sándort kértük arra, hogy számoljon be az eddigi tapasztalatokról. A világ- és Európa-bajnok kajakos már harmadik alkalommal edzőtáborozik a helyszínen.

„Fantasztikus időnk van, végig 30 fok körül mozog a hőmérséklet.

Párszor esett az eső, de egyetlen edzésünk sem maradt el. Néha fúj a szél, de nem baj, ha nincs mindig tükörvíz, mert legalább ilyen körülmények között is készülünk” – mondta Tótka Sándor, aki szerint a szállásuk tökéletes, és az elmúlt évhez képest az ételek mennyisége és minősége is jelentősen javult.

„Az első héten, amikor csak a mi csapatunk volt itt, akkor egészen szuperek voltak az ételek. Felismerték ugyanis a helyiek, hogy korábban nem tudtak megfelelő mennyiségű és minőségű ételt készíteni, ezért az idén elkezdték máshonnan rendelni. Mióta kijött a többi magyar versenyző is, azóta kicsit egyhangúbb lett a választék, szószokkal próbáljuk feldobni, de még így is sokkal jobb, mint tavaly volt.”

A sok edzés mellett a kikapcsolódásra is jut idő a versenyzőknek. „Mi tavaly például oroszlánokkal sétáltunk, és meg is simogathattuk őket, az életem egyik legnagyobb élménye volt. Most főleg PlayStationözöm, sorozatot nézek és olvasok a szabadidőmben, ezek azért is töltenek fel, mert otthon az olvasáson kívül másra nincs időm. De elmentünk a hétvégén a csapattal moziba is, megnéztük a Marvel kapitányt. Érdekes itt a mozi, mert kapsz egy natúr popcornt, és te ízesítheted meg, sóval, vajjal vagy édesen is eheted. Otthon gyakran vadászni kell az olyan helyeket, ahol nem szinkronosan adják a filmeket, itt pedig végre eredeti nyelven nézhettük. Kellenek az ilyen kikapcsolódások az edzések között.”

Öt kvóta a cél paraversenyzőinknek a szegedi vébén

A magyar para kajak-kenu válogatott számára is elkezdődtek az edzőtáborozások. Számukra is a szegedi világbajnokság lesz az év fő eseménye, amelyen Weisz Róbert szövetségi kapitány szerint akár érmeket is nyerhetünk.

Hír

Havonta egy hosszú hétvégén jönnek össze legjobb paraversenyzőink egy-egy közös munkára, februárban tartották az első, négynapos edzőtábort Dunavarsányban. „Ezeknek az elsődleges célja, hogy együtt legyenek a versenyzők, hogy összerázódjon a csapat. Ilyenkor új ingert kapnak a közös edzésmunka által” – kezdte Weisz Róbert szövetségi kapitány, aki kiemelte, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottság új elnöke, Szabó László és a szakmai igazgató, Ligárt Balázs is meglátogatta a csapatot Dunavarsányban.

„Szeretném megköszönni a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek és a Magyar Paralimpiai Bizottságnak, hogy közösen biztosítják a felkészülés és a versenyeztetés feltételeit. Ennek is köszönhetjük, hogy március 18-án, hétfőn elutazhatnak a legjobbak Csamangó Attila vezetésével az olaszországi Sabaudiába edzőtáborba. Erre azért van szükség, mert jövő májusban lesz egy pótkvalifikációs világbajnokság, amely előtt el kell majd mennünk egy melegvízi edzőtáborba, ezért most kipróbáljuk Sabaudiát” – mondta Weisz Róbert.

Varga Katalin negyedik lett a tavalyi vébén, ez az idén olimpiai kvótát érne

Varga Katalin és Suba Róbert biztosan kiutazik Olaszországba, Juhász Tamás kisebb sérülést szenvedett, az ő részvétele még kérdéses. Ezt követően még egy összetartást tervez a paraválogatott, majd májusban a rangsorolóval elindul számukra is a versenyszezon, május végén pedig Poznanban már az Európa-bajnokságon kell helytállniuk. Azon a hétvégén világkupát rendeznek az ép gyorsasági versenyzőknek, előtte, kedden és szerdán tartják a paraversenyeket.

A para szakágban is a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokság a szezon fő versenye, itt és a jövő évi pótkvalifikációs vébén lehet csak megszerezni az olimpiai kvótákat. A parásoknál, ha valaki kajakban szerez egy kvótát, akkor kenuban is elindulhat majd Tokióban – ehhez az első hat között kell végezni a szegedi vébén.

Suba Róbert számára reális lehet az éremszerzés a szegedi vébén is

„Ha az elmúlt év eredményeit nézzük, akkor öt kvótára reális esélyünk lehet, Suba Robi és Juhász Tomi két-két kvótát szerezhet, Varga Kati pedig azért csak egyet, mert az ő kategóriájában csupán kajakban rendeznek futamot az olimpián, kenuban nem. A realitások azt mutatják, hogy egy-két érmet nyerhetünk a szegedi vébén, míg Rozbora Andrásnak és Kiss Eriknek jövőre, a pótkvalifikációs világbajnokságon talán lehet esélye még olimpiai kvótát szerezni” – zárta Weisz Róbert, a magyar paraválogatott szövetségi kapitánya.