Senior mix csapatunk ezüstje volt a nap fénypontja

Egy arany-, egy ezüst- és két bronzérem lett a magyar válogatottak mérlege a szegedi sárkányhajó Európa-bajnokság szombati versenynapján. A klubcsapatok délelőtti versenyében ismét aratott a Szegedi Sárkányhajó Egyesület, amely már hetedik aranyát nyerte a kontinensviadalon.

Sárkányhajó Eb
Hír

A szombati versenynapon az 10 üléses sárkányok 500 méteres összecsapásai zajlottak, és ahogy korábban 200 méteren, ezen a távon is a mastersek voltak eredményesebbek. A mai magyar győzelmet masters női versenyzőink szolgáltatták, akik a német és az olasz egységet fölényesen maguk mögé utasítva nyertek, férfi egységünk az oroszok és az ukránok mögött a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

A senioroknál mix csapatunk ezúttal sem bírt az oroszokkal, de második helyük bravúrosnak mondható, mert nagyot hajrázva utasították maguk mögé az ukránokat, női csapatunk pedig a harmadik helyet szerezte meg a versenyben. A magyar egységek lelke és motorja Reményi Péter, aki folyamatosan mozgatja, szervezi az egységeket, készíti a csapatösszeállítást.

„Tulajdonképpen az egész nap egy szervezés, és még este is ezzel foglalkozunk, készítjük elő a másnapot – mondta Reményi Péter, aki értékelte is a szombati eredményeket. – Masters lányaink kitűnőre vizsgáztak, a seniorok egy kicsit csalódottak voltak a harmadik hely miatt, magasabb csapásszámmal mentek, és a végére elfáradtak. Számomra a nap fénypontja senior mix csapatunk ezüstérme volt, mert bár az oroszok kimagaslottak, az utolsó százötven méteren két indítással az ukránokat és a németeket maguk mögé utasítva szerezték meg a második helyet.”

A klubversenyekben a Szegedi Sárkányhajó Egyesület újabb két aranyérmet nyert, Balaicz Tibor gárdája a senior mix és senior női versenyben győzött, utóbbi számban a szegedi Hidragén szerezte meg a bronzérmet. A senior férfiak versenyében az ukrán Otoman Lviv és az orosz Storm mellett a Dragonmasternek sikerült felállni a dobogó harmadik fokára, de a masterseknél is jutott érem a mieinknek: mixben az ESMTK a második lett, a hölgyeknél az Óbudai Sárkányok BKV A csapata ezüst-, az Old Lake Dragon bronzérmet szerzett.

Hogy miben rejlik a hét aranynál járó szegediek sikere?

„Sokat számít, hogy itt, Szegeden van a verseny, nem kell utaznunk, nincs anyagi vonzata ennek a részének és így nagy csapattal tudunk kiállni, tudom pihentetni a versenyzőket. Nem mellesleg pedig régóta evezünk ezzel az összeállítással, jó a csapategység, azt hiszem, elégedettek lehetünk” – mondta Balaicz Tibor, a csapat vezetője.

Vasárnap a 20 üléses 500 méterekkel és a 10 üléses 2000 méterekkel zárul majd az Európa-bajnokság.

A Buenos Aires-i YOG-ra Sukorón át vezet az út

Jövő hétvégén Sukorón kerül megrendezésre a Dunai István emlékverseny, amely a 2002-es 2003-as születésű versenyzők számára komoly erőpróba lesz. Ez a viadal jelenti ugyanis az első lépcsőfokot a jövő októberi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpiára.

Ifjúsági Olimpia
Hír

Fiataljaink élesíthetik magukat, a jövő hétvégi (szeptember 30-október 1.) sukorói Dunai István emlékversenyen legjobbjaink már a jövő októberi Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpia felé tehetnek egy lépést. A kapitány meghívta a négy szakág legjobbjait, akik ezen a viadalon egy elő-kvalifikációs versenyen vesznek részt.

„Ahogyan az Ifjúsági Olimpián lenni szokott, úgynevezett nyolcas alakú pályán válogatóznak majd a versenyzők – mondta Dónusz Éva. – Erre a kvalifikációra a szakágak legjobbjait hívtuk meg, azokat a kajakosokat és kenusokat, akik az év legfontosabb versenyein kiemelkedően teljesítettek. A sukorói viadal eredményei alapján szakáganként négy embert jelölök ki, akik megkezdhetik a felkészülést az áprilisi barcelonai európai kvalifikációs versenyre.”

A barcelonai versenyen – akárcsak a YOG-on – szlalomban és az úgynevezett nyolcas pályán vetélkednek majd a versenyzők, a legügyesebbek a két szakágban szerzett összesített pontok alapján nyerhetnek kvótát a Buenos Aires-i eseményre.

„Legjobbjaink a tél folyamán a kvalifikációs verseny szlalom részére készülnek majd és természetesen a szokásos alapozó munkát is elvégzik. Tavasszal pedig a legjobb négyből kiválasztjuk azokat a versenyzőket, akiknek esélyük nyílik Barcelonában a kvótaszerzésre” – folytatta a kapitány.

Ez a válogató a 2002-es és a 2003-as korosztály legjobbjait érinti.

Zombori Dominik: öt arany és új motiváció

Nagy sikert ért el a hétvégi racicei Olimpiai Reménységek Versenyén a szegediek fiatal kenusa, Zombori Dominik, aki öt aranyéremmel zárta az eseményt. Öt arannyal volt csúcstartó a kajakos Piller Szabina, aki 2014-ben Pöstyénben ért el ehhez hasonló sikert, valamint a Slihoczki Ádám, Szőke Attila kenupáros, ők tavaly Szegeden állhattak ötször a dobogó legfelső fokára.

ORV
Hír

Öt arannyal zárta a hétvégi racicei Olimpiai Reménységek Versenyét Zombori Dominik. A szegediek kenusa C-1 500, C-4 500, C-2 1000, C-4 200 és C-2 200 méteren állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A racicei napok a sikerek mellett új motivációt is adtak a fiatal versenyzőnek, aki jövőre olimpiai számban szeretne rajthoz állni és érmet szerezni a korosztályos világbajnokságon.

„Az idén a fő cél az volt, hogy kijussak az Európa- és a világbajnokságra, ami sikerült is, sőt négyesben mindkét versenyen ezüstérmes lettem. Az Olimpiai Reménységek Versenye afféle ráadása volt ennek a szezonnak, és azért is örülök különösen ezeknek az aranyérmeknek, mert betegség után, nem a legjobb állapotban utaztam a versenyre” – mesélte Vécsi Viktor és Boldizsár Gáspár tanítványa, akinek ez volt az utolsó ORV-je, jövőre már csak az ifjúsági korosztályban szerepel.

Hogy melyik távra fókuszál leginkább?

„Bár az idén az ötszáz méter ment a legjobban, természetesen az a célunk az edzőimmel, hogy olimpiai távon, olimpiai számban indulhassak majd a jövő évi világversenyeken – folytatta a versenyző, akinek édesapja is kenuzott, így szülői vonalon ismerkedett meg a sportággal.

„A kenuzás előtt úsztam és dzsúdóztam, de egyik sem fogott úgy meg, mint ez a sportág. Az úszás laboratóriumi körülményei, a faltól-falig élet után nagyon jó volt megélni a természet közelségét, s jó társaságba is kerültem – magyarázta Zombori Dominik, aki a szegedi kenu sikerére is kitért. – Szegeden nagy hagyományai vannak a kenuzásnak, Kacsa bácsi, Vécsi Viktor, Boldizsár Gáspár tudása, tapasztalata nagyon sokat jelent nekünk, és persze az is fontos a sikereinkben, hogy itt van nekünk a Tisza és a Maty-ér is. A Tisza ősszel és tavasszal tökéletes az alapozáshoz, a Maty-ér pedig a legjobbat hozza ki belőlünk a versenyszezonban.”