Senior mix csapatunk ezüstje volt a nap fénypontja

Egy arany-, egy ezüst- és két bronzérem lett a magyar válogatottak mérlege a szegedi sárkányhajó Európa-bajnokság szombati versenynapján. A klubcsapatok délelőtti versenyében ismét aratott a Szegedi Sárkányhajó Egyesület, amely már hetedik aranyát nyerte a kontinensviadalon.

Sárkányhajó Eb
Hír

A szombati versenynapon az 10 üléses sárkányok 500 méteres összecsapásai zajlottak, és ahogy korábban 200 méteren, ezen a távon is a mastersek voltak eredményesebbek. A mai magyar győzelmet masters női versenyzőink szolgáltatták, akik a német és az olasz egységet fölényesen maguk mögé utasítva nyertek, férfi egységünk az oroszok és az ukránok mögött a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

A senioroknál mix csapatunk ezúttal sem bírt az oroszokkal, de második helyük bravúrosnak mondható, mert nagyot hajrázva utasították maguk mögé az ukránokat, női csapatunk pedig a harmadik helyet szerezte meg a versenyben. A magyar egységek lelke és motorja Reményi Péter, aki folyamatosan mozgatja, szervezi az egységeket, készíti a csapatösszeállítást.

„Tulajdonképpen az egész nap egy szervezés, és még este is ezzel foglalkozunk, készítjük elő a másnapot – mondta Reményi Péter, aki értékelte is a szombati eredményeket. – Masters lányaink kitűnőre vizsgáztak, a seniorok egy kicsit csalódottak voltak a harmadik hely miatt, magasabb csapásszámmal mentek, és a végére elfáradtak. Számomra a nap fénypontja senior mix csapatunk ezüstérme volt, mert bár az oroszok kimagaslottak, az utolsó százötven méteren két indítással az ukránokat és a németeket maguk mögé utasítva szerezték meg a második helyet.”

A klubversenyekben a Szegedi Sárkányhajó Egyesület újabb két aranyérmet nyert, Balaicz Tibor gárdája a senior mix és senior női versenyben győzött, utóbbi számban a szegedi Hidragén szerezte meg a bronzérmet. A senior férfiak versenyében az ukrán Otoman Lviv és az orosz Storm mellett a Dragonmasternek sikerült felállni a dobogó harmadik fokára, de a masterseknél is jutott érem a mieinknek: mixben az ESMTK a második lett, a hölgyeknél az Óbudai Sárkányok BKV A csapata ezüst-, az Old Lake Dragon bronzérmet szerzett.

Hogy miben rejlik a hét aranynál járó szegediek sikere?

„Sokat számít, hogy itt, Szegeden van a verseny, nem kell utaznunk, nincs anyagi vonzata ennek a részének és így nagy csapattal tudunk kiállni, tudom pihentetni a versenyzőket. Nem mellesleg pedig régóta evezünk ezzel az összeállítással, jó a csapategység, azt hiszem, elégedettek lehetünk” – mondta Balaicz Tibor, a csapat vezetője.

Vasárnap a 20 üléses 500 méterekkel és a 10 üléses 2000 méterekkel zárul majd az Európa-bajnokság.

Berlin paddling – városnézés a vízről a német fővárosban

Berlin ma Európa egyik kulturális fővárosa - pezsgő művészvilága, színvonalas rendezvényei, izgalmas építészeti értékei és világhírű fesztiváljai messze földről vonzzák az igényes turistákat.De a megszokott vároképi elemeket új, izgalmas szemszögből is meglátogathatjuk - nem sétálva, hanem vízitúrázva is fel lehet fedezni a német fővárost!

Hír

Berlin folyója a Spree, de ezen a vízfolyáson kívül is számtalan csatorna szeli keresztül a várost. Az egyes negyedek építésekor olyan nagy mennyiségű alapanyagot, fát, követ, sziklát kellett megmozgatniuk az egykori várostervezőknek, hogy nem csak úton hanem vízi úton is meg kellett oldani ezek szállítását. Az így kialakult csatornarendszer most egy új perspektívát kínál Berlin legzöldebb arcának megismeréséhez. Szinte hihetetlen, milyen vízben gazdag és természetközeli állapotban megmaradt sarkokat találunk a nyüzsgő metropolisz közvetlen közelében.

A városban alternatív túraszervezők sokasága kínál ilyen jellegű kalandokat – többen a város egykori megosztottságát a híres Fal két oldalán található két külön világ bemutatását tűzi ki célul – ezen a túrán, kerékpározással összekötve a retró-hangulat átélése is cél a fizikai aktivitás mellett. A szocialista időkből származó relikviák, díszesen rendbe hozott Trabantok és kipingált Wartburgok mellett erős kontraszt a jelenlegi városközpont futurisztikus üvegpalotái, illetve a folyóba épült kortárs szobrok között lapátolás.

A város legzöldebb, délkeleti régióit is megismerhetjük a “vízen-járó” túrákon, a kisvárosi hangulatú, a csatornák partjára épült, mesebeli kis házakkal szegélyezett csatornákon evezve nagyon klassz élményeket gyűjthetünk, például megfürödhetünk a Spree-ben úszó Schiffbad folyami medencéjében. A császári időkben kiépült Köpenick városrész palotái egyedülálló látványt nyújtanak a vízben tükröződve. A különleges, a történelmi városmagot a vízről bemutató túrát egy baráti hangulatú sütögetéssel, tábortűzzel, sörözéssel egybekötött piknikkel zárjuk a folyó egyik zöldellő szigetén.

Ha egy hosszú hétvégére tervezünk elmerülni Berlin sodró lendületében akkor mindenképp iktassunk be egy fél napos vizes kalandot – minden bizonnyal emlékezetes és különleges élményekben lesz részünk.

A képek forrása: www.berlin-canoeing.com

Feltöltődött a hegyekben Kopasz Bálint

Remekül érezte magát, csak túl kevés ideig tartott Kopasz Bálint számára a Ramsauba szervezett sífutó-edzőtábor, amelyen Lucz Dórával együtt vett részt a múlt héten.

Téli alapozás
Hír

Európa-bajnoki bronzérmes, junior világbajnok kajakosunk a Magyar Kajak-kenu Szövetség támogatásával hat napot töltött kint Ausztriában magaslati edzőtáborban, ahol délelőttönként sífutott, délután pedig úszott vagy kondizott.

„Életemben először sífutottam. Szerettem volna megtanulni a skate-ingezést is, de arra nem volt elég az idő – kezdte 20 éves tehetségünk. – Az első nap kaptam egy kétórás oktatást, az alapokat megtanultam, utána már egyedül mentem. Délelőttönként 15 kilométert sífutottam, ez mintegy másfél órás edzés volt. Nagyon élveztem, mert a mozgás hasonló, mint a kajakban, a lábunkat is használni kell, a vállunk is komoly terhelést kap, volt is izomlázam.”

A post shared by Bálint Kopasz (@balintkopasz) on

Kopasz Bálint szívesen maradt volna még, mert egyrészt nagyon jót tett neki a másfajta edzés, másrészt szerette azt a környezetet is. „Jó volt egy kis változatosság, az itthoni monoton úszás, futás, kondi, heti egy ergométert felváltotta egy másfajta edzésmódszer egy gyönyörű környezetben. Jó volt friss levegőt szívni, én egyébként is szeretem a hegyek közelségét. A következő téli felkészülésbe is szeretnénk beiktatni egy hasonló edzőtábort, de akkor már három hétre mennénk, mert most is nagyon feltöltődve jöttem haza.”

Kopasz Bálint elmondása szerint remek formában van, az eddigi téli felkészülése nagyon jól halad, az állóképességével sincs probléma. Hat hétig még itthon készül, március 3-án pedig utazik Sevillába, ahol négy hétig tart majd a melegégövi edzőtábor.