Mégse

Múlt és jelen találkozása – a szövetség díjazta az esztendő legjobbjait

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség a RaM Colosseumban megtartotta évzáró gálavacsoráját, amelyen átadták a 2015-ös esztendő legjobb versenyzőinek járó díjakat. A felnőtt gyorsasági szakágban az év női kajakosa, Kárász Anna, női kenusa, Takács Kincső, férfi kajakosa, Molnár Péter és Tótka Sándor, férfi kenusa, Vasbányai Henrik és Mike Róbert, míg az év edzője Hüvös Viktor lett.

Hír

Szükség van a gyökerek megismeréséhez, a hagyományok ápolásához annak érdekében, hogy a jelenben is eredményesen és sikeresen tudjon működni egy sportág. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség RaM Colosseumban megtartott évzáró gálavacsoráján – amelyen a sportág kiválóságai mellett megjelent Fábián László, a MOB sportigazgatója is – éppen ezért ünnepelték a múltat, a jelent, s egy kicsit már bepillantást is kaphattunk a jövőbe, hiszen 2016-ban a riói olimpián is feltehetőleg sok-sok siker vár a magyar versenyzőkre.

A múlt motívumai a szövetség által megjelentetett és a nyilvánosság előtt pénteken bemutatkozó “Ahogy tőlünk telt” című interjúkötet idézetei kapcsán elevenedtek meg, a jövő nagy lehetőségei, Rió színei a sportág 2016-os naptárából köszöntek ránk, a jelenben pedig 2015 legeredményesebb versenyzőit ünnepelte a kajak-kenu sport, amely az idei világversenyeken összesen 155 érmet szerzett. Hogy kiknek köszönhettük ezeket a sikereket? Azt Baráth Etele, a szövetség elnökének, valamint a szövetség főszponzorának, a Gránit Bank Zrt. vezetőjének, Hegedűs Évának a köszöntője után meg is tudhattuk.

Elsőként Arany Érdemérmeseit köszöntötte a sportág: a kitüntettek között szerepelt a kiváló kenus edző, Koléder Vilmos, az olimpiai bajnok kenus, Vaskuti István, valamint a versenybíró bizottság vezetője, Kovács Béla is. Ezt követően az ifjúsági korosztály legjobbjait szólították színpadra: női kajakban Homonnai Luca, kenuban Nagy Bianka, férfi kenuban Moldován Milán, míg kajakban Kopasz Bálint lett a legjobb versenyző. Az év ifjúsági edzőjének Kopasz Bálint trénerét, Demeter Irént választották.

A maratoni szakágban az idén tizenhatodik világbajnoki címét szerző Csay Renáta ismét az Év női kajakosa lett, a férfiaknál ebben a számban az egyéniben ezüst-, párosban Solti Lászlóval aranyérmet szerző Boros Adrián ünnepelhetett, míg a kenusoknál a két világbajnoki címet begyűjtő Kövér Márton lett az év versenyzője, akinek trénere, Martinkó Gábor vehette át az Év edzőjének járó elismerést.

A parakenusoknál a szakág első paralimpiai kvótáját szerző Váczi Anita, valamint Geri Dániel lett díjazott. Az év parakenus edzőjének pedig Váczi Anita trénerét, Jancsár Lászlót választották meg.

A gyorsasági szakágban női kenuban a világbajnoki ezüstérmes Takács Kincső, férfi kenuban a szintén vb-második Vasbányai Henrik és Mike Róbert páros, női kajakban az idén az olimpiai bajnok Kozák Danutát is legyőző Kárász Anna, férfi kajakban pedig a K-2 200 méter világbajnoki címét kétszeresen is megnyerő Tótka Sándor és Molnár Péter lett az Év versenyzője, míg az Év edzője díjat az ő mesterük, a fiatal, ám annál nagyobb tudású tréner, Hüvös Viktor vehette át.

A szövetség az 1965-ös, 1975-ös, 1985-ös, 1995-ös és a 2005-ös esztendő legjobbjai mellett köszöntötte még a sportág egyik leghűségesebb támogatóját, a Hídépítő Zrt. tulajdonosát, a 70. születésnapját ünneplő Apáthy Endrét, valamint a magyar vízitúrázás nagyasszonyát, dr. Juhász Ágnest is.
Az idén is kiosztották a médiadíjakat: online kategóriában Vasvári Ferenc, a mob.hu munkatársa, írott kategóriában Pápay Eszter az „Ahogy tőlünk telt” című kötet társszerzője, míg az elektronikus médiában az M4 sportcsatorna kapta az MKKSZ kitüntetését.

Teljes galéria megtekintése

Kiváló magyar kezdés a szegedi vébén

A szerda délelőtti versenyekkel ténylegesen is elrajtolt az ICF kajak-kenu világbajnokság Szegeden. Bár Dombvári Bence nem jutott egyből a döntőbe, mivel számában, K1 500-on annyi induló van, hogy muszáj középdöntőzni, de az előfutamban mutatott magabiztos teljesítménye bizakodásra adhat okot. Akárcsak a Hajdu, Fekete férfi kenu páros futamgyőzelme. Ez történt eddig szerdán.

Hír

Két kiváló eredménnyel rajtolt a nap, ugyanis a parakajakosok KL1-es kategóriájában előbb Suba Róbert jutott be futamharmadikként egyből a döntőbe, majd Kiss Péter nagyon meggyőző teljesítménnyel, több mint egy hajóval megverve mindenkit a legjobb idővel kvalifikálta magát a fináléba.

„Sok jó versenyző volt a futamomban, izgultam, hogy mi lesz – kezdte a paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert, aki arra a kérdésre, hogy melyikük végezhet előrébb, így válaszolt: – Petya szerintem jobb formában van, jó időket ment edzéseken, de a vízen majd kiderül, mert sokszor van úgy, hogy jó formában van az ember, de nem jön ki a versenyen minden. Fej-fej mellett haladunk, itt már kis időkülönbségek döntenek.”

Az idén Európa-bajnoki címet nyert Kiss Péter is boldogan nyilatkozott a célbaérést követően. „Szerencsére tudtam tartani a pályát, amivel az előző hetekben azért voltak gondjaim. Kicsit kiszáradva mentem a versenyre, a végét még jobban meg lehetett volna nyomni, de

szinte tökéletes volt így is.

Pénteken lesz a döntőnk, addig állóképességet már nem tudok javítani, de a rajtot még gyakorolhatom.”

KL2-ben Rescsik Csaba és Rozbora András, KL3-ban Kiss Erik és Török Dávid is a középdöntőbe jutott az előfutamból. Onnan Rozbora és Kiss a B döntőbe került, míg Rescsik és Török kiesett.

Az épek délelőtt 10 órakor kezdték el szereplésüket, mindjárt egy remek magyar eredménnyel, hiszen a Lucz Anna, Kiss Blanka páros K2 200 méteren kiváló versenyzéssel másodikként végzett futamában, ezzel egyből a döntőbe jutott.

Lucz Anna: „Az eleje kifejezetten jól sikerült, utána elkezdtünk billegni, de ezen még lehet javítani, főleg, hogy

nekem az első pálya mindig ilyen izgulós.

A fehéroroszok és a németek is megnyerték előfutamukat, nálunk a szlovének végeztek az első helyen, de ott vannak az ukránok is. Azért lesz pár erős páros a döntőben.”

Kiss Blanka: „Elfáradtunk az utolsó 100-ra, de próbáljuk tartani a tempót. Remélem, a döntőben nem fogunk billegni. Most pihenünk, aztán megpróbáljuk elképzelni fejben a pályát és a tömeget, így készülünk a döntőre.”

Férfiak kajak egyes 500 méteren nem lehetett egyből a döntőbe kerülni, a szám 2014-es világbajnoki ezüstérmese, Dombvári Bence nagyon magabiztos és könnyed versenyzéssel nyerte meg futamát, és jutott a pénteki középdöntőbe.

Dombvári Bence: „Vissza kellett szoknom a nemzetközi versenyzésbe, hogy az előfutamokat sem szabad félvállról venni. Az első 400 métert nyomtam meg, utána befújt a szembeszél, és ki is engedtem. Remélem, hogy ennél sokkal jobb időt is tudok majd menni. Szerencsém van, hogy megkaptam Kopasz Bálinttól ezt a számot, mert ez az én távom, erre vagyok beállítva, az 1000 méter már túl hosszú. Bár most még kevés néző volt, de

a rajtba beállva már most is hallottam a szurkolókat,

szóval köszönöm nekik a biztatást, nagy szükségem lesz rájuk a középdöntőben is, és bejutok, akkor a döntőben is!”

A férfi kenu párosok 500 méteres versenyében a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kettős megnyerte futamát, amely automatikus döntőt jelent.

Hajdu Jonatán: „Már tegnap is két kemény edzést csináltunk, szóval annyira nem esett rosszul, mint máskor szokott. Nyilván a meleggel meg kell birkózni, a végén érezhető volt, de jól végig tudtunk jönni. Nagyon bízunk benne, hogy meglehet a dobogó a döntőben.”

Fekete Ádám: „Várható volt ez a nagy meleg, ezért direkt betettek az edzőink két kemény edzést a héten.

Szerencsére bejött egy kis szembeszél, így legalább kaptunk levegőt.

Nem csináltuk meg azt az indítást a végén, amit tudunk, mert érzékeltük, hogy vezetünk, szóval az még bennünk maradt a döntőre.

A Korisánszky Dávid, Mike Róbert kenu kettős középdöntős 200-on, akárcsak Bragato Giada kenu egyes 500 méteren.

A délelőtti program végén az Erdőssy Csaba, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Kós Benedek 1000 méteres kajak négyes futamában második lett, ezzel egyből a döntőbe jutott.

„Jó volt a rajtunk és az utazónk is, a végén tudnánk még erősíteni. Kicsit furcsa volt, mert az elején úgy éreztük, hogy hátszél van, majd a második 500-on befújt a szembeszél, ez kicsit megzavart, hogy így kellett eveznünk, ez sok energiánkat felemésztette. Majd felkészülünk erre is” – mondta Tóth Dávid. A négyes tagjai úgy gondolják, hogy maradt még bennük, és a döntőben sikerül még egy lapáttal rátenni, akkor akár éremért is küzdhetnek.

A délutáni program 15.00-kor kezdődik.

 

A maximumtól is több kell a kajakkirálynői címhez Szegeden

Egyike volt a nagy versenyeknek a 2018-as világbajnokságon, a 2019-es vébén azonban „a verseny” lesz – így harangozza be a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) a női K1 500-as olimpiai számot, amelyben Kozák Danuta és Lisa Carrington nagy csatáját várják.

Hír

Kozák és Carrington – a két legnagyobb név a jelenlegi női kajakban. Mindketten többszörös olimpiai bajnokok, Szegeden pedig összecsapnak egymással K1 500 méteren, amely a nőknél gyakorlatilag ugyanaz a „király szám”, mint a férfiaknál a K1 1000 méter.

A 2012-es londoni olimpia óta dominálja ezt a távot Kozák Danuta, míg a 200 méter Carrington territóriuma volt. Kozák ugyan néha kacérkodott a rövidebb távval, de nem igazán akart áttérni, míg az új-zélandi versenyző egyértelművé tette, hogy szeretné elkobozni a koronát a magyar kajakostól 500 méteren. A riói olimpia óta a tavalyi világbajnokság volt az első komolyabb nemzetközi versenye a szülésből visszatért Kozáknak, aki mindjárt meg is nyerte az 500 egyest, emlékeztetve mindenkit arra, hogy ki a szám királynője.

Az idén azonban kiderült, hogy ő sem verhetetlen. Igaz, hogy betegség hátráltatta, de az Európa Játékokon kikapott a hazai pályán versenyző Volha Khudzenkától, aki Carringtont is legyőzte már a 2017-es világbajnokságon – Kozák távollétében. A fehérorosz kajakos tavaly Kozák és Carrington mögött harmadik lett a vébén, ő lehet még az, aki beleszól az aranyérem sorsába Szegeden.

Ha jó napot fog ki, a mindössze 23 éves Emma Jörgensen is odaérhet a dobogóra, ahogy tette a riói olimpián is, ahol Kozák mögött ezüstérmes lett, míg az idén az Európa Játékokon bronzérmet szerzett, a 200 métert pedig megnyerte.