Legendák közt

Olimpiai és világbajnokok, korábbi klasszisok és az ország legeredményesebb edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin is jelen volt a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) kiadásában megjelent „Ahogy tőlünk telt” című ünnepi kiadvány könyvbemutató eseményén. A legendákat autogramra vadászó gyerekek és jó néhány, a sportág iránt elkötelezett rajongó is megrohamozta.

A könyvbemutatón megtartott dedikáláson és háttérbeszélgetésen megjelent Csabai Edvin, Dónusz Éva, Fábiánné Rozsnyói Katalin, Hesz Mihály, Kőbán Rita, Storcz Botond, Szabó Gabriella, Szabó Szilvia, Tatai Tibor és Wichmann Tamás is. Az „Ahogy tőlünk telt” című kiadvány megjelenése tulajdonképpen csak az első momentuma annak az ünnepségsorozatnak, ami jövő nyáron, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség megalakulásának 75. évfordulóján éri el tetőpontját. A kiadványban azok a korábbi és jelenlegi sportolók, edzők és a sportvezetők a főszereplők, akik néhány évtized alatt az ország egyik legeredményesebb sportágává tették a kajak-kenut.

„Az igazán nagy fegyvertény az, hogy van egy olyan sportág ma Magyarországon, amelyik fel tud vonultatni és nem utolsó sorban egy asztalhoz tud ültetni ennyi példaképet, ennyi eredményes sportolót – kezdte bevezetőjét Dr. Baráth Etele, az MKKSZ elnöke. Szükség van a gyökerek megismerésére, a hagyományok ápolására ahhoz, hogy a jelenben is eredményesen és sikeresen tudjon működni ez a sportág. Abban is biztos vagyok, hogy a kiváló sportemberek önvallomásai bárkinek rengeteg inspirációt adhatnak.”

A könyvben közel száz interjú található, ezeket két kiváló újságíró, Pápay Eszter és Lipiczky Ágnes készítette, a kiadvány sportágtörténeti fejezeteit pedig Horváth Péter írta.

„Ebben a kötetben azt szerettük volna bemutatni, hogy mi van a kiváló eredmények mögött – mesélte Lipiczky Ágnes. – Számomra nagy élmény volt átélni, ahogy Fábiánné Rozsnyói Katalin a dunavarsányi edzőtábor egyik kis szobájában meghatottan beszélt családról, szerelemről, majd amikor bekopogtatott hozzá az egyik versenyzője, azonnal váltott és a tőle megszokott módon, szigorú hangon osztotta az edzői utasításait. Hasonlóan hálás vagyok Dombi Rudolfnak, aki meglepő nyíltsággal beszélt arról, hogy idén hogyan került mélypontra a pályafutása. Az olimpiai bajnok úgy fogalmazott, nem elsősorban a siker hiányzik neki, hanem az, hogy újra olyan kajakos lehessen, akire számítanak a többiek.”

„Számomra a legnagyobb felismerés az volt, hogy a munka befejeztével különbséget tudok tenni a kajakos és kenus lélek között – vette át a szót Pápay Eszter. – A munka során rá kellett jönnöm, hogy hozzám a kenusok bohémsága és összetartása áll közelebb. Meg kell köszönnünk minden interjúalanyunknak, hogy vállalták a kockázatot, és olyan oldalukat mutatták meg ezekben a beszélgetésekben, amit eddig a szűk környezetükön kívül senki sem tudott róluk.”

A több mint 400 oldalas, közel 100 interjút, sportágtörténeti írásokat és rengeteg soha nem látott archív képet tartalmazó „Ahogy tőlünk telt” című könyv megrendelhető a szövetség honlapján keresztül, valamint megvásárolható a Libri könyvesboltokban is 5900 forintos áron.

Teljes galéria megtekintése

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók