„…És az ég a vízre ráhajolt…”

Szombat este az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatták be a kétszeres olimpiai bajnok kenus, Kolonics György pályafutásáról szóló filmet. Az „...és az ég a vízre ráhajolt...” című film díszbemutatóján a sportoló családja mellett jelen voltak barátai, pályatársai, edzői, tisztelői is.

Olimpiai és világbajnokok egész sora, egykori pályatársak, mentorok, Kolonics György tisztelői és barátai jöttek el szombat este az Uránia Nemzeti Filmszínházba, ahol bemutatták a kétszeres olimpiai bajnok kenus rövid életéről, sikeres pályafutásáról szóló dokumentumfilmet, amelyet Zentai Nóra forgatókönyve alapján Varga András rendezett. A film díszbemutatója előtt Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke emlékezett meg Kolóról, és nem elsősorban, mint kivételes tudású és képességű sportolót idézte meg, sokkal inkább emberi értékeit méltatta a versenyzőnek, aki pontosan emberségével tudott a legnagyobbak között is legnagyobb lenni.

A filmben megszólalók (visszaemlékezett többek között Kolóra Pálizs Attila, Horváth Csaba, Szuszkó László, Csabai Edvin, Hüttner Csaba, Kozmann György, Ludasi Róbert, Angyal Zoltán és Vajda Vilmos, Baráth Etele, Trebitsch András, Vura Márta, valamint jelenlegi kenusok, Vajda Attila, Kiss Tamás és Vasbányai Henrik is) holt tárgyilagosan, hol viccesen, olykor pedig nagyon is szívszorítóan meséltek közös élményekről, érzésekről, pillanatokról, amelyek tökéletes jellemrajzot adtak a világ egyik legjobb kenusáról – örök emléket állítva számára.

„A kenu művésze volt, ugyanakkor a keze egy igazi munkáskézre hasonlított” – fogalmazta meg a filmben Csabai Edvin, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatója mindazt, ami Koló munkásságát jellemezte, és könnyeket csalt elő az ember szeméből a versenyző egykori szövetségi kapitányának, Angyal Zoltánnak a mondata, aki azt kívánta bárcsak kérdezne még az életében ezer meg ezer kérdésből álló Kolonics György.

A dokumentumfilmet, amely a Magyar Kajak-kenu Szövetség, a sportállamtitkárság és a csepeli önkormányzat támogatásával, illetve a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közreműködésével, a Super8Group gyártásában jött létre, karácsonykor láthatják az érdeklődők a közmédiában.

Teljes galéria megtekintése

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók