Érmekben reménykedve

Nagyon nehéz lesz a magyar paraversenyzők dolga a portugáliai kajak-kenu világbajnokságon, de ha minden összeáll, akár több érem is becsúszhat az év legfontosabb versenyén.

Az egyik legnagyobb éremesélyes a paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert lehet, aki KL-1 200 méteren az idén az Európa-bajnokságon ezüstérmes lett, ám saját bevallása szerint akkor még nem volt csúcsformában. „Ha most minden összeáll neki, akkor a világbajnokságon is megcélozhatja a dobogót. A szám másik magyarjától, Juhász Tamástól döntőbe jutást várunk” – mondta Weisz Róbert, a magyar paraválogatott szövetségi kapitánya

Kenuban fordított az erősorrend, mindketten indulnak VL-2 200-on, Weisz Róbert szerint az idei Eb-n bronzérmes Juhász Tamásnak nagyon nehéz dolga lesz, hiszen többek között a brazilokkal és ausztrálokkal kiegészült mezőny rendkívül erős, de ő is odaérhet éremközelbe, míg Suba Róberttől döntőbe jutást vár kenuban.

Juhász Tamás is képes lehet dobogóközelbe kerülni

Varga Katalin KL-2 és VL-3 200-on áll rajthoz, a szövetségi kapitány elsősorban kajakban vár tőle jó szereplést, szerinte a döntőben a középmezőnyben végezhet. Kenuban viszont nincs annyi tapasztalata, az idei Eb-n indult először ebben a kategóriában, és ha a döntőbe tudná kvalifikálni magát, az már egy kiváló eredmény lenne tőle. A VL-3-ban versenyző Molnárné Tóth Juliannával szemben ugyanez az elvárás.

A KL-2 200-on induló Rozbora András van a legnehezebb helyzetben Weisz Róbert szerint. „Ő az eggyel sérültebbek között korábban világbajnok volt, onnan néhány éve áttették egy másik kategóriába, ahol a legsérültebbek közé tartozik. A riói paralimpián így is döntőbe tudott jutni, de az a mezőny tovább erősödött. Ráadásul az idei éve tele volt kihagyásokkal, műtétekkel, és

bár ő képes a csodákra,

de egy döntőbe jutás tényleg szenzációs eredmény lenne tőle.”

A KL-3 200-on versenyző Kiss Erik és Török Dávid egyaránt utánpótláskorú versenyző, tőlük a tisztes helytállás a cél, egy B döntőbe jutás már kiváló szereplés lenne.

A magyar paracsapat már Portugáliában van, hiszen szerdán kezdődnek a paraversenyek, a körülmények felemásak. „A szállás jó, az telek megfelelőek, a pályára busszal kell mennünk, amelyek viszont nincsenek akadálymentesítve. Szerencsére van egy mikrobuszunk, amikkel a hajók egy részét hoztuk. Rekkenő hőség van, tegnap 37 fok volt, egész hétre hasonló időt jósolnak” – zárta Weisz Róbert.

A magyar paraválogatott:

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók