Doppingolt az olimpiai bajnok

Egy júliusi magyarországi mintavétel után pozitív lett a doppingtesztje az ausztrál Tate Smith-nek, akit két évre eltiltottak a versenyzéstől. Smith így már biztosan nem állhat rajthoz a riói olimpián, és ausztrál információk szerint a WADA elemzi londoni mintáját is. Az ausztrálok 2012-ben aranyérmesek lettek a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel alkotta magyar négyes előtt az olimpián. Ha bebizonyosodik, hogy Londonban sem tisztán versenyzett Smith, akkor négyesüket megfoszthatják az aranyéremtől.

Magyar idő szerint szombat hajnalban látott napvilágot hír, amely szerint az ausztrál Tate Smith pozitív doppingmintát produkált egy júliusi ellenőrzés során. Az ausztrál négyes vezérevezősét, aki nyáron Magyarországon edzőtáborozott, két évre eltiltották a versenyzéstől, így nem lehet ott a riói olimpián. Ráadásul most újra kielemzik Smith-nek a londoni olimpián leadott mintáját, ha az is pozitív lesz, akkor megfoszthatják az ausztrálokat az aranyéremtől, így a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel alkotta magyar négyes lehet az új bajnok.

„A hír érdekes, és kíváncsian várom a fejleményeket, bár szerintem ez elég hosszú folyamat lesz” – mondta Kammerer Zoltán, aki ebben az esetben negyedik olimpiai aranyát szerezné meg, és a sportág legeredményesebb versenyzője lehetne Magyarországon.

„Vegyes érzelmekkel fogadtam hírt, én igazából kevés esélyt látok arra, hogy változzon a sorrend, bár 2008-ban Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor pont egy ilyen ügy eredményeként, a lengyel Adam Seroczynski esete kapcsán tudott egy hellyel előrébb lépni K-2 1000 méteren” – mondta Pauman Dániel.

Az ausztrál szövetség addig nem akarja kommentálni az ügyet, amíg a vizsgálatok nem zárulnak le. Bár Smith még nem nyilatkozott, egyes hírforrások szerint a versenyző új táplálékkiegészítője tartalmazhatta a tiltott szert.

Fotó: paddles.braca-sport.com

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók