Mégse

A magabiztosság érzésével…

Bár C-1 1000 méteren győzött a válogatón és ezzel kvalifikálta magát a plovdivi Európa-bajnokságra Vasbányai Henrik, a KSI kenusa saját bevallása szerint is keresi önmagát. A riói olimpiai szereplés és párjával, Mike Róberttel történt szakításuk nyomokat hagyott, s nem csak technikai gondokkal

Hír

– „Henriknek a fejében kellene rendet tenni.” „Túl sokat agyal, ez a baj.” „Saját maga tesz be fékeket a hajóba.” Gondolom ön is hallotta már ezeket a véleményeket.

– Persze, hogy hallottam. De nem újdonság, mert én is tisztában vagyok ezekkel a dolgokkal. Sokan mondják, azt azonban kevesebben kérdezik, hogy mi a baj – mondja a világbajnok kenus.

– Mi a baj?

– Nem tudom pontosan, nyilván sok összetevője van. Vannak magánéleti gondjaim. Ahogyan nyilván másoknak is. Vannak technikai problémáim. Nem úgy evezek, mint tavaly. Lapátot váltottam, hátha tudok újítani, de ez is csak torzított a technikámon. Aztán vannak mentális dolgok, amelyekkel évek óta nem tudok megküzdeni. Tavasszal megy alattam a hajó, jó formában vagyok, s ahogy közeledik a versenyszezon azt érzem, hogy elfelejtek kenuzni. És tényleg elfelejtek. A versenyekre úgy ahogy össze tudom szedni magam, de a köztes időszakokat mindig át kell vészelnem. Idén már a tájékoztatón éreztem, hogy jön a baj.

– Ilyenkor mi jár a fejében?

– Hogy nem bírom ki a végét, s addig agyalok, amíg tényleg elhelyezem a gátakat. Korábban könnyedén át tudtam menni a fájdalmakon, most hogy megváltozott a technikám, már nem tudok olyan gazdaságosan evezni, hamarabb jön a fájdalom része is. Nehéz ezt megélni.

– Szereti még a kenuzást?

– Volt időszak, amikor nem, de most kifejezetten szeretem. Nem nyűg a délutáni kánikulában is lemenni melózni, az edzőm, Oláh Tamás bármit mond, megcsinálom. Mert akarom bizonyítani, hogy nem vagyok rossz versenyző. A szegedi egyes győzelem adott egy kis löketet, de összességében hiányzik a magabiztosság érzése belőlem.

– Az év elején úgy fogalmazott, a párost tekinti a fő számának ebben a szezonban, de úgy tűnik, még nem találta meg az igazi párt…

– Hát ja… Az az igazi párosérzés még nem érkezett meg. Szerintem Robi a legjobb hátsó ember Magyarországon, amikor ő az ezer végén azt mondta, hogy „hopp”, akkor el is indult a hajó. Ez hiányzik nagyon.

– Lesz még valaha Vasbányai, Mike páros a vízen?

– Nem tudom. Amikor szétváltunk Robival, Oláh Tamás azt mondta, próbáljak meg csak az egyesre koncentrálni. De én mindenképpen ragaszkodtam a pároshoz, én erőltettem, hogy továbbra is ez legyen a fő számom. Most sokat töprengek azon, hogy tényleg csak az egyessel kellene foglalkoznom. Meg kellene tanulni egyesben versenyezni, szokni, hogy ne féljek és hogy ne jöjjenek a gátak. Egyik pillanatban azt érzem, hogy képes vagyok minden hegyet megmászni, a másik pillanatban meg azt, hogy oda se tudok érni a dobogó közelébe. És akkor még arról nem is szóltam, hogy milyen érzés, ha nem felelsz meg az elvárásoknak… Bár tudom, az edzőim akkor is szeretni fognak, ha utolsó vagyok.

 

 

Czéllai-Vörös duplázott a maraton ob-n

A kajak egyesben pénteken nagy csatában győztes Czéllai-Vörös Zsófia az egyesben bronzérmes Csay Renátával egy hajóban párosban is nyerni tudott a maraton országos bajnokságon Győrben.

Hír

Weisz Róbert szövetségi kapitány beszámolója szerint a két világbajnok versenyző nagyon magabiztosan, több mint hatperces előnyel végzett az élen. A második helyért viszont nagy csata folyt a 26 kilométeres távon, végül a Tanka Emese, Csépe Panka kettős megelőzte a Korsós Zsófia, Nagy Viktória egységet.

Akárcsak egyesben, párosban is hatalmas verseny volt a férfiaknál, ám ezúttal az utolsó méterek nem a pénteki győztes Mészáros Mártonnak, hanem Boros Adriának kedveztek, aki Máthé Krisztiánnal párban csupán 0,68 másodperccel nyert a 30 kilométeres futam végén a Mészáros Márton, Aranyosi Gábor egység előtt. A harmadik a Mészáros Márton Sándor, Grőger Mátyás duó előtt.

A férfi kenusoknál – ahogy Weisz Róbert fogalmazott – a második körben vett egy mély levegőt a toronymagas esélyes Kövér Márton, Dóczé Ádám páros, és magabiztosan, közel két és fél perccel győzött a Laczó Dániel, Nagy Gergely Balázs kettős előtt, míg a bronzérmet a Bucsi Bence, Kovács Máté András duó szerezte meg.

Az egyes számokban az első két helyezett szerzett indulási jogot az Európa-bajnokságra, ám Weisz Róbert hivatalosan csak később hirdet keretet. Az országos bajnokság egyben az első világbajnoki válogató is volt a maratonistáknál.

Kopasz visszaverte Dombvári első támadását

Férfi kajak egyesben viszonylag sima győzelmet aratott Kopasz Bálint, kenu egyesben pedig hatalmas csatában nyert Kiss Tamás 1000 méteren a szolnoki rangsoroló második napján.

Hír

A tájékoztató verseny egyik nagy kérdése az volt, hogy az 1000 kajak egyesben itthon évek óta egyeduralkodó Kopasz Bálintot meg tudja-e szorongatni Dombvári Bence. A választ megkaptuk: a Győrbe igazolt Kopaszt továbbra sem tudják megelőzni, legalábbis két héttel a válogató előtt. Dombvári 5,6 másodpercet kapott a győztestől, kettőjük közé pedig még meglepetésre befurakodott a szolnoki Gál Péter, míg a negyedik a fiatal Kós Benedek lett.

Ennél jóval szorosabb volt a verseny kenu egyesben, ahol Kiss Tamás úgy nyert Kiss Balázs előtt, hogy 1000 méter után csupán 0,5 másodperc (!) volt a különbség kettőjük között, de a harmadik Dóri Bence is csak két másodperccel volt lemaradva a győztestől.

Férfi kajak párosban a Koleszár Mátyás, Németh Viktor kettős nyert a Tóth Dávid, Kulifai Tamás és a Noé Bálint, Ilyés Róbert egység előtt. A nőknél kajak egyes 200 méteren Kiss Blanka, Katrinecz Rita, Gamsjager Lisa-Maria volt az első három sorrendje, míg az olimpiai számban, kenu 500 párosban Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső kettős kétséget sem hagyott afelől, hogy még mindig ők az elsőszámú kenusok itthon, a Kisbán Zsófia, Bragato Giada és a Molnár Csenge, Nagy Bianka duó követte őket.

Két hét múlva az első válogatóval kezdődik meg ténylegesen a versenyszezon.