A civil jövőjükre is gondolnak

Simicskó István sportért felelős államtitkár jelenlétében, gálaünnepség keretén belül díjazta a Magyar Egyetemi-Főiskolai Szövetség a 2014-es esztendő legjobb egyetemi sportolóit. Félszázan érdemelték ki az Év egyetemi sportolója címet, köztük több kajakos és kenus is.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Szövetség (MEFS) csütörtöki gálaünnepségén, amelyen Simicskó István sportért felelős államtitkár is jelen volt, azokat a diákokat díjazták, akik 2014-ben dobogón végeztek az egyetemi világbajnokságokon, első és második helyet szereztek a rotterdami Európai Egyetemi Játékokon, avagy felsőfokú tanintézmény hallgatójaként sportági felnőtt világbajnokságon aranyérmesek lettek.

A kajak-kenu sportág képviselői ebben a kategóriában is az élen jártak: felsőoktatási intézmény hallgatójaként szerzett aranyérmet a felnőtt világbajnokságon a kajakos Szabó Gabriella (Edutus Főiskola és Károly Gáspár Református Egyetem), Kárász Anna (Szegedi Tudományegyetem), Vad Ninetta (Nyugat-magyarországi Egyetem), továbbá a váltóban győztes kajakos Hérics Dávid (Semmelweis Egyetem), és a Lakatos Zsanett, Takács Kincső kenus duó (mindketten a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatói).

És hogy mennyire tartják fontosnak az életükben a diplomát sportolóink?

„Nagyon fontos, hogy ne csak a sportban teljesítsünk kimagaslóan, de gondoljunk a jövőnkre is, nem akarom huszonnyolc évesen diploma nélkül azon törni a fejem, hogy mihez is kezdjek, mi lesz velem akkor, ha már nem sportolok – mondta a moszkvai világbajnokságon a 4×200 méteres férfi kajakváltó tagjaként aranyérmet szerző Hérics Dávid. – A tanulás és a sport egyébként hatással van egymásra, azt vettem észre, ha például edzésen jól elfáradok, könnyebben megy a tanulás is.”

Szabó Gabriella, aki már két éve jár az Edutus Főiskola kereskedelmi és marketing szakára, is rendkívül fontosnak tartja a civil élet megalapozását.

„Gondolnunk kell erre is, hiszen a sportolói pálya nem egy teljes életre szól, és sokkal könnyebb a váltás, ha az ember kezében már van egy vagy két diploma. Lehet, hogy nekünk sportolóknak ez egy kicsit döcögősebben megy, pláne egy olimpiai évben, de véleményem szerint igenis összeegyeztethető az eredményes sport és az eredményes tanulás” – tette hozzá Szabó Gabriella.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók