Vajda Attila bejelentette: indul az Európa-bajnokságon

Olimpiai bajnok, háromszoros világ-, és kétszeres Európa-bajnok, Vajda Attila azonban 41 évesen is keresi a kihívásokat. 2020-ban megalapította saját egyesületét Kiskunlacházán, amely elmondása szerint napról napra fejlődik. Mindmáig az utolsó kenus olimpiai bajnokunk egy újabb komoly fába vágta a fejszéjét, ugyanis benevezett a szegedi SUP Európa-bajnokságra.

A Vajda Attila Sportegyesület 2020-as indulása óta folyamatosan fejlődik és bővül, ennek pedig olimpiai bajnok alapítója is nagyon örül. Peking C-1 1000 méteres olimpiai bajnoka szerint a körülményekhez mérten jól sikerült a felkészülés az idei versenyszezonra is.

„Szerencsére zajlik az élet az egyesületen belül, napról napra apránként növekszünk – kezdte az értékelést Vajda Attila. – Március óta vízen vagyunk és evezgetünk, de olykor az időjárással is meg kell küzdenünk. Lehetőségeinkhez mérten egész jól sikerült a téli felkészülés, illetve a magunk módján a tavaszt is át tudtuk vészelni eddig. Egész sokat voltunk vízen a gyerekekkel, szépen fejlődgetünk. Vannak kitűzött céljaink erre az évre, amelyek megvalósításához eddig egészen jó irányba haladunk.”

Az egykori klasszis kenus szerint a SUP-nak nagy jövője van, ezért egyesületükben minél nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni az egyre népszerűbb szakágra. Attila nem csak a partvonal mellől oktatja a SUP-ot, hanem amikor csak teheti maga is deszkára áll.

„Tavaly és idén is kiváltottam a versenyzői engedélyemet, mivel szeretnék minél több pontot gyűjteni az egyesületem számára, illetve saját magam testi frissességének megőrzése érdekében megpróbálok minél többet mozogni. Az egyesület úgy döntött, hogy megpróbálunk az RSD [Ráckevei (Soroksári)-Duna – a szerk.] déli szakaszán egy SUP-pos közeget kialakítani és minél többet foglalkozni a sportággal, mivel úgy látjuk, hogy ennek van jövője.”

Habár kenuban kétségkívül beírta magát a valaha volt legnagyobbak közé, a SUP technikai kihívásaival még neki is ismerkednie kell.

„Úgy gondolom, hogy

csak akkor tudok hiteles maradni, ha én magam is deszkára állok és versenyzek,

valamint próbálok fejlődni. Ha szeretném oktatni, akkor elengedhetetlenek, hogy olyan belső érzéseket átéljek én is, amelyeket utána könnyebben át tudok adni. Nyilván ez is olyan, mint a kajakozás vagy a kenuzás, tehát vannak egyedi technikák, sajátosságok. Olyan alapokat kell elsajátítanom, amelyeket az oktatás során át tudok majd adni a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt.”

Attila tavaly a dunaújvárosi Wichmann Tamás Nemzetközi Regattán 200, valamint 2000 méteren is SUP-deszkára állt, előbbiben a hetedik, utóbbiban a tizenkettedik helyen ért célba. Idén tavasszal már több időt fektetett arra, hogy minél jobban elsajátítsa a sportág technikai részét és fizikálisan is bírja a hosszú távokat, azonban elmondása szerint ez is kevés volt még ahhoz, hogy az áprilisi Lupa-Kupán az élmezőny tagjait megszorongassa.

„Magyarországon vannak olyan SUP-osok akik egy kicsit komolyabban űzik a sportágat és nyilván több időt tudnak beletenni, de lehetőségeimhez mérten én is igyekszem. Látom a hiányosságaimat, látom azokat a pontokat, amelyeken érdemes egy kicsit javítanom. Megpróbálom úgy szervezni a napomat, hogy amikor a gyerekeknek tartok edzést, akkor SUP-on én is kievezek.”

A Vajda SE két versenyzővel vág neki a június 12-16. közötti szegedi ECA Gyorsasági, Para Kajak-Kenu & SUP Európa-bajnokságnak: Vajda Attilával és Dr. Németh Zoltánnal. Mindkét versenyző a hosszútávra, a technikai számra, valamint a 200 méteres sprintfutamra is nevezett.

„Az Eb-re nem neveztem be még tanítványomat, de ketten el fogunk indulni az egyesületből Dr. Németh Zoltánnal. Megpróbálunk mindketten mindegyik távon jól teljesíteni. Nagyon sokat kell még fejlődnöm a technikai elemekben, illetve a 9 km-es táv is igen hosszúnak ígérkezik. A hétvégi Lupa-Kupán, ahol 10 km-t kellett teljesíteni körülbelül kilenc percet kaptam az első helyezést elérő Kövér Mártontól. Szerintem ezt a különbséget nem fogom ledolgozni pár hónap alatt, a fizikai adottságaimnak köszönhetően inkább a 200 méteres sprintszámot érzem közelebbinek, ott nagyobb esélyem lehet.”

2011-ben szülővárosában, Szegeden szerezte meg második világbajnoki címét C-1 1000 méteren. Ahogy egy korábbi interjúban fogalmazott, ez a siker nagyobb élmény volt számára, mint az olimpiai arany Pekingben. A 2024-es SUP Európa-bajnokságon ha nem is kenuban, de visszatér a kedvenc pályájára.

„Furcsa lesz visszatérni a Maty-érre, főleg úgy, hogy az utolsó emlékeim versenyzési szempontból olyanok voltak, hogy győzelem felé hajtott a vágy. Most inkább csak egy jó szereplést próbálok magamból kihozni, mivel nekem ez még egy nagyon ismeretlen terep. Nem merek nagy elvárásokat magam elé támasztani, az egyesület szempontjából szeretnék egy olyan tudást felhalmozni, amivel többek tudunk majd lenni a régióban. Izgalmas lesz, nagyon várom, ugyanakkor kicsit furcsa lesz azzal a kettősséggel együtt élnem, hogy úgy fogok versenyezni, hogy tudom, reális esély az első helyre nem lesz.”

Attilának egyértelműen szívügye egyesületének a jövője, ezért szeretne olyan edzővé válni, aki nem csak a partról oktat, hanem továbbra is képes belülről megmutatni a sportág rejtélyeit.

„Azt szeretném elérni, hogy lássák, nem csak az az edző vagyok, aki esetleg egy motorcsónakból vagy a partról tart edzést, hanem ha kell akkor be is tudom mutatni. Megpróbálom egy kicsit támogatni, erősíteni a sportolóinkat.

Olykor beülök vagy betérdelek hozzájuk és párosban evezek velük.

Szeretném elérni, hogy azt érezzék, nincs akkora távolság az edző és a versenyző között, illetve amit kérek azt meg is tudom csinálni.” – zárta a magyar kenusport mindmáig utolsó olimpiai bajnoka.

A 22 év után Magyarországra visszatérő Európa-bajnokság különlegessége lesz, hogy most először lesz SUP szakágban is verseny, amelyre bárki leadhatja nevezését a szeged2024.hu oldalon.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók