Nem volt kérdés a női kajak négyesek döntőjében

A válogató szerda délutáni programjának egyik legjobban várt versenyét simán nyerte a Kozák Danuta, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra, Hadvina Dóra alkotta egység. A jövő heti pótkvalifikációs verseny szempontjából is fontos női C-1 200 méteres döntőt Takács Kincső, míg férfi K-1 200 méteren nem mindennapi befutónak lehettünk szemtanúi: Birkás Balázs és Kurucz Levente holtversenyben nyerte meg a döntőt.

Kozák Danuta és Csipes Tamara duója már K-2 500 méteren is megmutatta, hogy remek formában érkeztek Szolnokra, ezt pedig Gazsó Dorkával és Hadvina Dórával kiegészülve K-4 500 méteren is megerősítették, hatalmas előnnyel tudtak nyerni. A kvartett a rajttól kezdve jól működött, mert bár a végül másodikként beérő Kiskó Réka, Rugonfalvi-Kiss Janka, Kőhalmi Emese, Csikós Zsóka egysége szintén kiváló startot vett, Danutáék egy hajónyi előnnyel szerezték meg a győzelmet. A harmadik helyen a Pólai Petra, Nemes Réka, Dráviczki Dóra, Ujfalvi Laura alkotta hajó zárt.

„Jó pályákat mentünk, meg vagyok vele elégedve – kezdte az értékelést Kozák Danuta. – Remélem majd még tudunk jobban is menni.”

„Az előfutam nem esett jól, nagyon-nagyon elsőpályás volt. De a döntő előtt már vízre szálltunk, ott már jobban tudtunk menni. Ez ki is jött a pályán, sokkal magabiztosabbak voltunk” – emelte ki Csipes Tamara.

Magabiztosan nyilatkozott a győzelemről Gazsó Dorka, aki kiemelte: „várható volt a győzelem, hiszen elég nagy nevekkel vagyok egy négyesben. Csak az volt a kérdés, hogy mennyivel nyerünk”

„Nagyon jó volt első pályának, jól éreztem magamat a lányokkal újra egy hajóban” – mondta Hadvina Dóra.

Kvótáért fog majd küzdeni Szegeden női C-1 200 méteren Takács Kincső, miután nagy hajrával győzött a válogatón, megelőzve Horányi Dórát és Kiss Ágnest. Világbajnok kenusunk kiemelte, hogy: „jól sikerült a felkészülésem, azonban elvárhatónak nem mondanám ezt az első helyet. Idén sokat készültem a kenus lányokkal, nagyon jó meccseket mentünk minden edzésen, ezért fel voltam rá készülve, hogy szoros lesz a verseny.

Kincső az értékelés végén kiemelte, hogy még nem akart addig nyomást helyezni magára, amíg nem volt biztos, hogy ő mehet majd kvótáért Szegeden, minden nap csak az aktuális futamaira figyel.

Két aranyérmet kellett kiosztani a férfi K-1 200 méter eredményhirdetésénél, hiszen bár Birkás Balázs sokáig meggyőző előnnyel vezette a futamot, végül óriási hajrával sikerült az utolsó métereken Kurucz Leventének beérnie őt. A stopper végül mindkét kajakosunknál ugyanabban az századmásodpercben állt meg, így holtverseny alakult ki. A dobogó legalsó fokára Tamás Gergő fért fel.

„Igen fura érzés, mert egyben örülök is neki, de nem gondoltam volna soha, hogy a dobogó azonos fokára fogunk felállni Balázzsal – mondta el Kurucz Levente, majd Birkás Balázs vette át a szót, aki megdicsérte a fiatal kajakost. – Nagyon büszke vagyok rá, nagyon örülök, hogy vele oszthatom meg a dobogót. Nem tudtam figyelni, hogy merre jár, próbáltam a saját pályámat csinálni. Ezek még az első versenyek, ezért örülök, hogy sikerült egy ilyen győzelmet összehozni.”

Az említett futamok egyaránt visszanézhetők YouTube csatornánkon. Szerdán több utánpótlás futamot is tartottak Szolnokon, amelyek eredményeit ide kattintva lehet megtekinteni.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók