Mégse

Biológiai útlevél

1. Mi jelent a biológiai útlevél (ABP)?

A sportoló biológiai útlevélének (ABP) a fő alapelve, hogy olyan kiválasztott változó adatokat („dopping biomarkereket”) kövessen nyomon egy adott időtartam alatt, amelyek doppingszerek hatását árulják el, a dopping hagyományos közvetlen, analitikus doppingellenőrzéssel történő feltárásával szemben.

2. Milyen modulok képezik a biológiai útlevelet?

A biológiai útlevél jelenleg két modulból áll.

A hematológiai modul a vérdopping biomarkerek egy csoportját tartalmazza, amelyeket a sportoló vérmintájában mérnek. A szteroid modul a sportoló vizeletmintájában mért szteroid dopping biomarkerek egy csoportját foglalja magában.

3. Mi a biológiai útlevél célja?

A biológiai útlevél egy erőteljes doppingellenes program szélesebb keretébe történő integrálásának kettős célja van.

  1. Lehetőséget ad a doppingvizsgálatnak alávetendő sportolói kör meghatározására, illetve célozott analitikus tesztelésre − az útlevél adatok intelligens és időben történő kiértékelésével.

A hematológiai modul esetében ez kiterjed a vörösvérsejt-stimuláló hatóanyagokra (ESA) és homológ vértranszfúziós (HBT) tesztekre.

A szteroid modul esetében ez az izotóparány mérést (IRMS) foglalja magában, azzal a céllal, hogy a külsőleg használt androgén anabolikus szteroidok feltárásra kerüljenek.

  1. A módszer alkalmas a WADA Kódex 2.2 cikkelyében foglalt doppingvétség megállapítására (tiltott szer vagy tiltott módszer sportoló által történő alkalmazása vagy megkísérelt alkalmazása).

4. Mit tesz a WADA jelenleg a biológiai útlevél  továbbfejlesztése érdekében?  

A biológiai útlevél továbbfejlesztése érdekében a WADA szakemberei egy endokrin modul létrehozásán dolgoznak, amely az olyan növekedési faktorokkal történő visszaélések feltárását célozza meg, mint például a növekedési hormon. A biológiai útlevél program hosszú távú célkitűzése a dopping biomarkerek széles skálájának kidolgozása, felhasználva az analitikus kémia közelmúltbeli fejlődésének eredményeit, és jobban megértve azokat a „kifelejtett” biológiai területeket, mint például a proteinok és az anyagcsere (metabolizmus).

5. A biológiai útlevél felváltja a hagyományos doppingellenőrzést? 

Nem. A doppingellenes harc számos stratégiára alapoz, beleértve a sportolók közvetlen tesztelését, valamint azon bizonyítékokat, amelyeket a nem analitikus doppingellenes szabálysértéssel kapcsolatban szereztek be. Ezen stratégiák kombinálásával és újabbak felkutatásával − a megjelenő veszélyek kezelése érdekében − a doppingellenes harc az egész világon még hatékonyabb lesz.

A tipikus doppingellenőrzési megközelítés a tiltott szerek vagy ezek metabolitjának felfedezésére alapoz a sportolók vizeletében. Ez általában hatékony módszert jelent, azonban korlátai vannak abban az esetben, amikor egy sportoló, váltakozóan és/vagy alacsony dózisban használ tiltott szereket. Ezen kívül az új doppingszereket vagy a tiltott szerek módozatait (például dizájner drogok és dizájner szteroidok) nehezen lehet kimutatni konvencionális analitikai eszközökkel. Az utóbbi években a doppingellenes rendszerek tudományosan sokkal jobban tervezhetőbbé váltak, és kihasználták a hagyományos protokollok gyengeségeit. A biológiai útlevél program kiegészíti a hagyományos doppingellenőrzés tesztelési megközelítését a doppingellenes programok költséghatékonyságának növelése érdekében.