Mégse

Kiss Péter Pál

Születési hely

Pécs

Születési idő

2003. május 6.

Egyesületei

Budapesti Honvéd SE

Edzői

Pruzsina István, nevelőedző: Szűcs István, Pruzsina István

Legjobb eredményei

paralimpiai bajnok (KL1 200 m, 2021)
3x para-kajak világbajnok (KL1 200 m, 2019, 2021, 2022)
3x para-kajak Európa-bajnok (KL1 200 m, 2019, 2021, 2022)
3x világkupa-győztes (KL1 200 m, KL1 500 m, 2020, KL1 200 m, 2021)
3x Az év fogyatékos férfi sportolója (2019, 2021,2022)
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség Örökös bajnoka (2021)

Története

Kiss Péter Pál szervezetét 2011-ben, nyolcéves korában egy rendkívül ritka autoimmun betegség, a Guillain-Barré-szindróma támadta meg. A vírusfertőzés elérte a gerincvelőjét, és ennek következményeként lebénult mindkét lába.  

A hosszú rehabilitáció után a Mozgásjavító Általános Iskolában folytatta tanulmányait, ott javasolták neki, hogy kezdjen el sportolni. „Az úszással volt az első találkozásom, de viszonylag hamar betoppant az életembe a kajak is, amit hamar megszerettem. Az is tetszett, hogy jó fizikumra lehet szert tenni általa. Azt az érzést és hangulatot pedig, amikor először jöttünk el Dunavarsányba, és a nyílt vízre kerültem, sosem fogom elfelejteni...” – elevenítette fel megismerkedését a sportággal.

Edzőjével, Pruzsina Istvánnal 13 éves kora óta készül együtt. Az Év edzőjének is megválasztott mester szerint tanítványa kajakozás iránti érzéke már az első években megmutatkozott.

„Nagyon jó versenyző típus, szerintem minden edző örülne az ilyen tanítványnak. Imádja a sportágat, és mindig kihozza magából a maximumot. Nem lehet kizökkenteni semmivel” – jellemezte tanítványát Pruzsina István.  

Kettejük együttműködésének sikerét magyar bajnoki arany-és bronzérem jelezte, majd a BHSE versenyzője a 2019-es esztendőben már nemcsak hazai vizeken evezhetett, a nemzetközi porondon is bemutatkozhatott. A debütálás nem is sikerülhetett volna jobban: első külföldi világversenyéről, a lengyelországi Poznanban rendezett Európa-bajnokságról aranyéremmel tért haza. Akkori győzelme után így fogalmazta meg további vágyait:”A legnagyobb célom természetesen az, hogy kijussak a paralimpiára, de igyekszem kis lépésekkel haladni. Leginkább az motivál, hogy példát mutassak ép embertársaimnak: én sem érek kevesebbet náluk, és ha nekem sikerülhet, akkor ők is elérhetik az álmaikat.”

A 2019-es esztendőben még egy rangos esemény, hatalmas feladat teljesítése várt rá, ugyanis a szegedi világbajnokságon nemcsak érmekért, hanem olimpiai és paralimpiai kvótákért is küzdöttek a versenyzők. Kiss Péter Pál győzelmével paralimpiai kvótát szerzett az országnak. 

A 2020-as olimpiát és paralimpiát a világszerte tomboló koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztották. Június első hetében rendezték meg a  paralimpia főpróbájának is nevezhető Európa-bajnokságot, ahol ismét Kiss Péter Pál nyakába került az aranyérem, vagyis a 18 éves versenyző megvédte kontinensbajnoki címét. 

Szeptember elején következett minden parasportoló álma, a paralimpiai szereplés. Tokióban - kár tagadni - nagy esélyesként vághatott neki a távnak. A 200 métert jelentős fölénnyel, a második helyezettet egy bójasorral megelőzve ért célba, majd győzelme után így nyilatkozott.  

„A vb és Eb-k után mindenféleképpen szerettem volna, hogy ez is jól sikerüljön. Persze előre nem mondtuk ki, de nem szerettem volna egy banánhéjon elcsúszni itt a végén” – mondta, majd hozzátette, hogy nehéz volt a verseny, mert más időjárási körülményekre, sokkal melegebbre számított. 

A hazaérkezése után pihenőre, sikere kiélvezésére alig volt ideje, mivel két héttel paralimpiai győzelme után a koppenhágai világbajnokságon való szereplés várt rá. Azt, hogy a kajak-kenu sport Örökös bajnoka lett, egyelőre fel se fogja.

„Még a tokiói győzelmem sem ülepedett le bennem, újra és újra átélem a versenyt, mert olyan sokan gratulálnak és kérdeznek róla nap mint nap. Mindenki az érmemet akarja látni, ami éppen ezért mindig velem van, olyannyira, hogy azzal is alszom. Hogy Örökös bajnokként márványtáblára került a nevem, nem tudom hova tenni…Óriási megtiszteltetés! Ilyen fiatalon, 18 évesen nagy bajnokok közé kerültem, hihetetlen!” – fogadta a hírt a rendkívül szimpatikus Kiss Péter Pál.

Szeptember 18-án Koppenhágában ismét világbajnok lett, méghozzá úgy, hogy futam közben kiesett a kontaktlencséje, így kellett teljesítenie a távot. Ha nem is olyan fölényesen, mint Tokióban, de ezúttal is győzni tudott, és ezzel olyan tettet vitt végbe, ami másnak még nem sikerült a sportágban: egy évben megnyerte mindhárom rangos versenyt, az Európa-bajnokságot, az olimpiát és a világbajnokságot! 

„Nem számítottam rá, hogy ilyen nagy lesz a csata. Futam közben történt egy kis malőr, ugyanis kiesett a kontaktlencsém, így kicsit elvesztettem a fonalat. Nehézséget okozott, hogy tartsam a pályát és haladjak is, de szerencsére a végén így is összejött a győzelem" – nyilatkozta és hozzátette: a paralimpiai diadal után nehéz volt összeszednie magát, de sikerült fenntartani a motivációját.

„Sok minden történt az elmúlt hetekben, sok sportoló csak álmodozik erről. Kell egy kis idő, amíg ezt feldolgozom" – fogalmazott.

A Bp. Honvéd versenyzője 2022-ben folytatta sikerszériáját: a kanadai Halifaxben augusztus elején rendezett kajak-kenu világbajnokság para-versenyén megvédte címét. 

A 19 éves paralimpiai bajnok a fináléban végig irányította a futamot, piros-fehér-zöld hajójával a rajt után rögtön az élre állt, s bár brazil riválisa a hajrában megpróbálta megszorítani, magabiztos győzelmet aratott. Kiss 2019 és 2021 után sorozatban harmadszor nyert.

"Nagyon vártam már ezt a versenyt és nagy izgalommal álltam be a rajtgépbe. Végre újra voltak nézők, szurkolók, és külön öröm, hogy sikerült nyernem. Féltem, hogy hideg lesz az idő, de egész kellemes volt. A rajt előtt éreztem a feszültséget mindenkin, ahogy magamon is, de az ellenfeleken azt is láttam, várják, hogy az űzött vad meglesz-e. Most először vagyok ezen a kontinensen, kellemes emlék lesz számomra ez a világbajnokság” – nyilatkozta a régi-új világbajnok.

Szintén augusztusban a müncheni multisport Európa-bajnokság  parakajak versenyében védte meg címét, és a kontinensbajnokságokon is három aranyéremmel büszkélkedhet. 

A sportújságírók szavazatai alapján 2019-ben, 2021-ben és 2022-ben is Kiss Péter Pál lett az év fogyatékos férfi sportolója.

A paralimpiai bajnok a 2023-as évben érettségije miatt hiányzott a májusi, szegedi para kajak-kenu világkupáról, valamint a para versenyzők első, június 3-án rendezett válogatójáról. 

Kiszli Vanda

Kiszli Vanda

Kárász Anna

Kárász Anna

Kiss Péter Pál

Kiss Péter Pál

Kopasz Bálint

Kopasz Bálint

Tótka Sándor

Tótka Sándor

Hadvina-Bodonyi Dóra

Hadvina-Bodonyi Dóra

Medveczky Erika

Medveczky Erika

Vad Ninetta

Vad Ninetta

Kövér Márton

Kövér Márton

Csipes Tamara

Csipes Tamara

Dombi Rudolf

Dombi Rudolf

Fazekas-Zur Krisztina

Fazekas-Zur Krisztina

Kökény Roland

Kökény Roland

Szabó Gabriella

Szabó Gabriella

Benedek Dalma

Benedek Dalma

Kozák Danuta

Kozák Danuta

Vajda Attila

Vajda Attila

Beé István

Beé István

Paksy Tímea

Paksy Tímea

Douchev-Janics Natasa

Douchev-Janics Natasa

Csabai Edvin

Csabai Edvin

Csay Renáta

Csay Renáta

Györe Attila

Györe Attila

Bóta Kinga

Bóta Kinga

Bakó Zoltán

Bakó Zoltán

Bohács Zsolt

Bohács Zsolt

Csapó Géza

Csapó Géza

Csipes Ferenc

Csipes Ferenc

Czigány Kinga

Czigány Kinga

Dónusz Éva

Dónusz Éva

dr. Ábrahám Attila

dr. Ábrahám Attila

Dr. Parti János

Dr. Parti János

Dr. Rausz-Szabó Attila

Dr. Rausz-Szabó Attila

Fábián László

Fábián László

Fehérvári Vince

Fehérvári Vince

Fidel László

Fidel László

Foltán László

Foltán László

Gyulay Zsolt

Gyulay Zsolt

Hegedüs Róbert

Hegedüs Róbert

Hesz Mihály

Hesz Mihály

Hódosi Sándor

Hódosi Sándor

Horváth Csaba

Horváth Csaba

Horváth Gábor

Horváth Gábor

Kammerer Zoltán

Kammerer Zoltán

Kőbán Rita

Kőbán Rita

Kolonics György

Kolonics György

Kovács Katalin

Kovács Katalin

Mészáros Erika

Mészáros Erika

Novák Ferenc

Novák Ferenc

Pulai Imre

Pulai Imre

Storcz Botond

Storcz Botond

Szabó István

Szabó István

Szabó Szilvia

Szabó Szilvia

Tatai Tibor

Tatai Tibor

Urányi János

Urányi János

Vaskuti István

Vaskuti István

Vereckei Ákos

Vereckei Ákos

Viski Erzsébet

Viski Erzsébet

Wichmann Tamás

Wichmann Tamás