Zárásként újabb két arany

Az 5000 méteres versenyekkel zárult a sportág idei egyetlen nemzetközi eseménye. Négy számból kettőben is magyar győzelem született, Adolf Balázs kenuban, Bodonyi Dóra pedig kajakban lett aranyérmes. Férfi K-1-ben Noé Bálint és Béke Kornél is felállhatott a dobogóra.

Nehéz szavakat találni arra kiváló állóképességre, amivel Adolf Balázs rendelkezik. A délelőtti C-2 1000 méteres döntő után Fejes Dániellel kis híján az életükért küzdöttek a parton. Ennek ellenére Adolf délután 5000 méteren is rajthoz állt. Ha mindez nem lett volna elég, a rajtja borzalmasan sikerült, a nagy dulakodás közepette szinte a mezőny legvégére csúszott vissza. Sokáig viszont nem maradt ott, hamar átrágta magát a mezőnyön és megközelítette az élen álló orosz Shamshurint. Innentől kezdve könnyed utazóra váltott és szorosan követte az oroszt egészen az utolsó egyenesig, amikor egy nagy hajrával állva hagyta riválisát és végül nyolc másodperces előnnyel elsőként csapott a célba. Óriási győzelem, a közönség állva tapsolt. A szám másik magyarja, Sebestyén Simon is remekelt, az ötödik helyezése minden dicséretet megérdemel.

„Számítottam rá, hogy nehéz lesz a rajt, mert gyors fiúk indultak mellőlem, így próbáltam kimenni a szélre, mivel 

tudtam, hogy fel tudok majd zárkózni. 

Többször megpróbáltam betámadni az oroszt, de csak a legvégén tudtam megelőzni, izgalmas futam volt – értékelt Adolf Balázs, aki két érmével a legeredményesebb magyar kenus lett a világkupán. - Több önbizalmam lett erre az évre, egyenrangú ellenfélnek tekintettem magam a többiekhez képest és az volt bennem, hogy ha jól taktikázok, akkor nyerhetek. A páros miatt most kevesebb hangsúlyt fektettem az ötezerre, jobban is fájt ez az egész, de úgy érzem sikerült gyorsulnom” – mondta a friss világkupa-győztes.

A női C-1-ben a szolnoki országos bajnokságon aranyérmes Kisbán Zsófia, és a világkupán mix 200 méteren már egy ezüstérmet begyűjtő Molnár Csenge képviselte a magyar színeket a leghosszabb távon. Az első helyért itt is óriási csata zajlott, végül a chilei, a spanyol, és az ukrán versenyző állhatott dobogóra. A mieink is kitettek magukért, Kisbán Zsófia az ötödik, míg a szegedi Molnár Csenge a hatodik helyen végzett.

Női kajak egyesben az 5000 méter háromszoros világbajnoka, Bodonyi Dóra már a negyedik számában állt rajthoz az idei világkupán, és nyugodtan mondhatjuk, ez sikerült neki a legjobban. A rajt után egy öt fős bollyal ellépett a többiektől, amit szinte végig a magyar vezetett. Ennek ellenére a hajrában tudott újítani, így hiába tett meg mindent a német Carola Schmidt és a szerb Kristina Bedec, végül a szolnoki kajakos örülhetett. A 13 fős rajtlistán Rendessy Eszter neve is szerepelt, aki hatalmasat küzdött, és az élbolytól csak egy kicsivel lemaradva hatodik lett.

 

Zárásként újabb két arany

 

Az szegedi ICF gyorsasági világkupa utolsó versenyét férfi K-1 5000 méteren rendezték, benne Noé Bálinttal és Béke Kornéllal. 

A rajt után Béke Kornél állt jobban, sőt egy darabig vezetett is a portugál Fernando Pimenta előtt, de közben Noé Bálint is szépen lépkedett egyre előrébb a mezőnyben, olyannyira, hogy az utolsó körre ők hárman csatáztak az aranyért. A csatából először Béke Kornél szállt ki, Pimenta és Noé hatalmas hajrába kezdtek a cél előtt 150 méterrel. A végét egy kicsivel a portugál bírta jobban, Noé Bálint így ezüst, Béke Kornél pedig bronzérmet szerzett az utolsó versenyszámban.

“Az 5000 méter sosem könnyű,

 főleg, ha Pimenta is ott van - mondta az ezüstérmes - Nagyon nehéz volt felvenni vele a versenyt, de örülök, hogy sikerült mindkettőknek, így folytattuk a sormintát és sikeresen zártuk az 5000 métert" - utalt arra Noé Bálint, hogy a portugál versenyző a hétvégén mindhárom alkalommal úgy állhatott dobogóra, hogy a másik két érmes magyar kajakos volt mellette. 

“Nekem ez volt az első felnőtt világkupám, és az első felnőtt 5000 méteren - mesélte Béke Kornél. - Sok YouTube videót néztem, hogy az igazán nagyok, mint Bálint, általában milyen taktikát választanak. Arra jutottam, hogy agresszívan kell versenyezni, önzőn odaállni az első vízre, és nem engedni senkit érvényesülni. Azért mentem sokat elől, mert úgy gondoltam, hogy én egy 

“bíros” versenyző vagyok,

 minél többet megyek elől, annál jobban fárasztom a többieket, és akkor a végén oda tudok érni az érem közelébe. Ez összejött, így nem lehet egy rossz szavam sem.” 

A sprintversenyeket tekintve a magyar csapat 6 arany, 6 ezüst és 3 bronzéremmel, az összesített éremtáblázat első helyén végzett a sportág egyetlen 2020-as világversenyén.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók