Verhetetlen magyarok

mámor szegeden

Ismét a magyar kajak-kenus utánpótlást csodálja a világ. A mieink 29 aranyérmet és összesen 54 dobogós helyezést szereztek a 15-17 éves korosztály legjobbjainak rendezett szegedi Olimpiai Reménységek Versenyén, pedig korábban még egyetlen hasonló utánpótlás regattán sem gyűlt össze ennyire népes és erős mezőny.

Az ötszáz méteres távon a magyar válogatott tagjai összesen 17 érmet nyertek, az eddigi éremhalmozók vitték a prímet a regatta zárónapján is. Az ORV legsikeresebb versenyzője a Dunaferr SE kenusa, Slihoczki Ádám lett, aki Szőke Attilával párosban mindhárom távon győzött, ezen kívül nyert 200- és 1000 méteren a négyes tagjaként és egyéniben is szerzett egy ezüstérmet. Alig maradt el mellette párja, Szőke Attila, aki szintén öt aranyérmet nyert, 500 méteres egyesben pedig bronzérmes lett.

„Eredetileg „csak” négy számot mentünk volna, a három párost és egy-egy egyest, Hüttner Csaba vezetőedző döntött úgy, hogy a négyesbe is be kell térdelnünk. 10 pályát mentem a hétvégén, egész évben erre edzettünk, naponta ennél többet tréningezünk, így bírtam a terhelést, csak azért volt ez nehezebb, mert itt minden élesben ment. A jövőnk szempontjából jelenthet valamit, hogy párosban mindhárom távon nyerni tudtunk, 2017-ben az 1000 méterre készülünk majd és igyekszünk kijutni a korosztályos világversenyekre a társammal” – mondta Szőke Attila.

Bragato Giada is hat versenyszámban volt érdekelt a hétvégén, ebből négyet megnyert, összesen öt érmet szerzett, ráadásul mindhárom egyéni távon győzni tudott. Ez különösen ahhoz képest hatalmas teljesítmény, hogy a múlt héten még a maraton világbajnokságon szerepelt és ott szerzett ifjúsági világbajnoki címet a legjobb 17 éves női kenus.

Női kenuban a 16 évesek között is egy magyar lány a legnagyobb tehetség. A szegedi Nagy Bianka is megnyerte mind a három egyéni számot, a következő olimpián, minden valószínűség szerint, számolni kell vele a debütáló női kenus versenyszámokban.

„Annyira ez az 500 méter nem sikerült jól, hiába nyertem több mint 2 másodperccel. Azt csináltam ma is, amit egész évben, kemény rajt után mentem egy utazót és 300-nál megindítom a hajót. Jövőre az ifi világbajnokságra szeretnék kijutni 200- és 500 méteren egyesben és a győri EYOF-on is jó lenne rajthoz állni, ha ez a két verseny majd nem üti egymást a naptárban” – mondta Nagy Bianka.

Vasárnap délután Bragato Giadan, Nagy Biankán és férfi kenupároson kívül még további öt egység szerzett aranyérmet ötszáz méteren.

Győzni tudott a 2000-ben született kenu egyesek között Zombori Dominik, ráadásul hatalmas csatában.

„Nem gondoltam, hogy nyerek, nagyon szoros volt, próbáltam csak előre figyelni a futam alatt, nem láttam a végén, hogy ki a győztes, boldog vagyok, hogy az enyém lett az aranyérem” – mondta a szegedi kenus, aki hozzátette, hogy jövőre a célja az ifi világbajnokság, ahol 1000 párosban szeretne jól szerepelni Kocsis Ádámmal.

Női K-2 500 méteren a Szendy Lilla Katalin, Gamsjager Lisa-Maria duó nyert a legidősebbek között. Az 1999-es korosztályban, női kenuban Bragato Giada partnereként Szigethy Virág is aranyérmes lett.

Hogy a női szakágakban mennyire erős Magyarországon, azt Nyuli Dóra és Biben Karina Klaudia is bizonyította, ők a 2000-es lányok versenyében nyertek, a 200 méter után 500-on is. Az utolsó magyar aranyérmet pedig ugyanebben a korosztályban Zupkó Balázs Péter és Zombori Csongor szerezte meg kenu párosban.

Vasárnap a 8 aranyérem mellett 5 ezüst-, és 4 bronz is összejött 500 méteren legjobbjainknak. A riválisok meg sem tudták közelíteni a hazai csapatot, a magyar válogatott összesen 29 arany- 16 ezüst- és 9 bronzéremmel zárt, így a legeredményesebb nemzetnek járó trófea itthon marad.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók