Varga Ádámék is elrajtolnak a Világjátékok válogatón

Nagy létszámú, erős és sokszínű lesz a férfi kajak egyesek mezőnye szombaton Kaposvárott. A válogatón több, elsősorban gyorsasági versenyző is rajthoz áll, így az ötezer méteren világ- és Európa-bajnok Noé Bálint, az olimpikon Béke Kornél, valamint a K-1 1000 méter tokiói ezüstérmese, Varga Ádám is. Matyus Zsolt tanítványai elsősorban edzeni mennek a versenyre, de persze nem csak azért állnak rajthoz, hogy evezzenek egy jót.

Nem véletlenül nyilatkozta a minap Boros Adrián azt, hogy izgalmas versenyre számít a szombati válogatón. Kihívói között ugyanis nem csak a maratoni, de a gyorsasági szakágból is többen felsorakoznak majd a 30 kilométeres táv rajtánál. Matyus Zsolt három tanítványa Varga Ádám, Noé Bálint és Béke Kornél is ott lesznek Deseda-tavon. 

Mindhárom kajakos rendelkezik maratoni múlttal. A K-1 1000 méteren olimpiai ezüstérmes Varga Ádám legutóbb még első U23-as szezonjában versenyzett a szakágban. Mint mondta, csapaton belül már tavaly is felmerült a Világjátékok, de azért elsősorban a síkvizi felkészülés részeként tekintenek a kaposvári válogatóra.

„Ha egyikünk mégis győzne, elgondolkozunk azon, hogy ebbe az irányba menjünk-e idén. 

– kezdte a KSI SE kajakosa. -  Egyelőre azonban edzésként fogjuk fel, hiszen illik a felkészülésünk menetébe, de persze mindannyian nyerni szeretnénk. Nagyon változatos a mezőny, valaki jól fut, másnak a ki- és beszállások mennek jobban, és van, akinek az irama jobb. Nekünk a futószakaszon vannak hiányosságaink, a víziiramunkban viszont reménykedünk. Megpróbálok a saját erősségeimre építeni majd, de mindenekelőtt a legfontosabb, hogy célba érjek.”

Varga Ádámék is elrajtolnak a Világjátékok válogatón

Ha valaki, akkor Noé Bálint tudja, hogy milyen az, amikor egy bolyban hajó a hajóval csatázik. A K-1 5000 méter regnáló világ-és Európa-bajnoka is ott lesz a kaposvári válogatón, igaz, az elmúlt időszak nem volt zökkenőmentes a számára.

„Múlt héten volt egy kisebb influenzaszerű megbetegedésem, ami miatt kihagytam pár napot. Talán mondhatom azt, hogy öt kilométerre hitelesítve vagyok, de a 30 kilométer azért más tészta. Az én rutinom inkább a táv első felében lehet előny azokkal szemben, akik eddig jobbára síkvízen versenyeztek, Adriánékkal szemben nem gondolom, hogy ennyi elég lesz. A betegségem miatt a célom az lesz, hogy kihozzam magamból a maximumot, és hogy ne könnyítsem meg az ellenfelek dolgát. A srácokkal gyakoroltuk a bolyban való evezést és a futószakaszokat is, meglátjuk, ez mire lesz elég.” – mondta Noé Bálint.

Varga Ádámék is elrajtolnak a Világjátékok válogatón

Béke Kornél ott volt a 2019-es kínai maraton világbajnokságon, ahol U23 kajak egyesben a kilencedik helyen végzett. A tokiói olimpián a négyessel hetedik, ezer párosban pedig 12. helyezett sportoló szerint a tapasztalat ugyan nem mellettük szól, de nem fogják hagyni magukat.

„Egy átlagos szombati edzésnapon szoktunk ennyit evezni. Persze nincs annyi tapasztalatunk, mint Adriánéknak, és én csak pár napja ültem be először a maratoni hajómba. Gyakoroltuk a ki-és beszállást, szerintem azzal nincsenek égető gondok, emellett sok iramot mentünk váltott vízen. Szerintem szórakoztató verseny lesz, fejben mindenképpen erősek leszünk, nem fogjuk hagyni magunkat, mert 

nem akarunk pofozózsákok lenni.

Várjuk, mit hoz ez a test-test elleni küzdelem.” -  tekintett előre Béke Kornél.

Varga Ádámék is elrajtolnak a Világjátékok válogatón

A kaposvári válogató férfi kajak egyes rajtja szombaton 10 órakor lesz. A verseny válogat a csehországi világkupára is, illetve az utánpótlás számára ezen a hétvégén rendezik ugyanitt a Vígh Sándor Emlékversenyt.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók