Újraindul az élet a vízitelepeken

A múlt pénteken kiadott kormányrendelet értelmében hétfőtől ismét tarthatnak szervezett edzést a sportklubok. Az általunk megkérdezett egyesületek a napokban ennek megfelelően újranyitnak, de komoly előkészületeket történnek azért, hogy a járványügyi helyzet szabályai a víztelepeken is betarthatóak legyenek.

A Lábatlani Sirályok VE tavaly összesen 26 bajnoki pontot gyűjtött, ezzel a 73. helyet szerezte meg az egyesületi rangsorban. Schrenkné Simon Ildikó, valamint Sujbert Levente edzéseit általában 40 U10-U14-es kajakos látogatja, velük március közepe óta csak online tartották a kapcsolatot. 

“Kiadtuk a feladatot a gyerekeknek, ők pedig fotókkal igazolták, hogy végrehajtották azokat – mondja Sujbert Levente. – Most gőzerővel készülünk arra, hogy a telepen újraindul az élet,

holnap tartjuk az első szervezett vízi edzést.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) ajánlásait követve a gyerekeket kis csoportokra osztottuk, a szülőktől pedig azt kértük, hogy a srácokat csak az edzés kezdetére hozzák le a telepre, és a foglalkozás végén átöltözés nélkül azonnal vigyék őket haza. Természetesen aki nagyon vizes lesz, az használhatja az öltözőnk egyik sarkát, de ott egy időben csak egy versenyző tartózkodhat, a helyiséget pedig naponta fertőtleníteni fogjuk.”

Az ország egyik legnagyobb múltú, és legsikeresebb kajak-kenu szakosztálya a KSI SE, tavaly harmadik helyezést szerzett a klubok közti rangsorban. Ők a népszigeti vízitelepen hasonló intézkedéseket vezettek be, mint a lábatlaniak, de a nagyobb létszám miatt az edzések újraindulása náluk komolyabb előkészületeket igényelt.

“Tegnap hét edzővel kellett egyeztetnem a programot, a csoportok beosztása komoly logisztikai feladat a vízitelepen – mondta Oláh Tamás, szakosztályvezető. – A népszigeti házat kettévágtuk, a Duna felőli szárnyba a főbejáraton, a másik oldalra pedig a hátsó kapun lehet belépni. Mától, vagyis keddtől indul el az élet nálunk, 14.30-tól egészen 18 óráig negyed óránként érkeznek a csoportok, felváltva hol a jobb, hol a bal oldali szárnyba. Az edzések egy óra tizenöt perces intervallumban zajlanak a vízen, a konditermet egyelőre zárva tartjuk. Mi is azt kértük a szülőktől, hogy a gyerekek pontosan érkezzenek, és lehetőleg az edzés végén azonnal távozzanak a telepről, de aki nagyon vizes lesz, az természetesen át tud öltözni. Egy öltözőbe maximum öt gyereket engedünk be, és folyamatosan takarítunk, fertőtlenítünk. Ezek a rendelkezése addig lesznek érvényben, amíg az iskolában tart az online oktatás,

a nyári szünetre a szabályokat újragondoljuk majd. ”

A KSI SE felnőtt, és korosztályos válogatott versenyzői az elmúlt hetekben is edzettek a központi táborokban, a vízitelep azonban hetekig zárva volt, a gyermek, kölyök, serdülő csoportokkal így csak online tudták az edzők tartani a kapcsolatot. 

“Sokan végezték az MKKSZ online kihívás feladatait, és a válogatott versenyzők által bemutatott YouTube edzés-videók is népszerűek voltak nálunk. Jó pár versenyzőnk pontosan követte a saját edzője utasításait, és rendszeresen beszámolt az otthon elvégzett munkáról, de van olyan gyerekünk is, aki a vízen mindig nagyon szorgalmas, viszont hogy mit történt vele az elmúlt hetekben, arról semmit sem tudunk” – tette hozzá Oláh Tamás.   

Az egyik legsikeresebb közepes méretű kajak-kenu klub, a City-Gas Tiszafüred kissé más helyzetben van. Az egyesületnél az elmúlt hetekben tudtak vízi edzéseket tartani, a mostani enyhítésnek köszönhetően a napokban a telepet is megnyitják.  

“Tartottuk magunkat mi is az országos előírásokhoz, nem használtuk a vízitelepet, de egyesületen kívüli pontokról vízre tudtak szállni a gyerekek, miután néhány hete az egyéni szabadidő-sportot a rendeletek engedélyezték – mondta el Virág Tibor, a klub egyik edzője. – Egyébként a válogatott kerettagjaink az otthoni munkához megkapták az eszközöket, közöttük szétosztottuk a futópadokat, és az ergo-gépeket, de a többiek is fegyelmezetten végezték az edzők által meghatározott egyéni edzésmunkát.”

A tiszafüredi vízitelepen is elkülönítik a csoportokat egymástól, igyekeznek minél több helyiséget öltözőnek használni, és törekednek arra, hogy egyszerre sokan ne tartózkodjanak a létesítmény területén. 

“Egészen kicsi, néhány fős csoportokat alakítottunk ki, és minden csoport külön öltözőt használ majd. A konditeremben naponta csak egy csoportnak lesz edzése, ők majd fertőtlenítenek is maguk után.

Nem gondoljuk, hogy a járványnak vége,

és hogy minden veszély elmúlt, ezért a szociális érintkezést a minimálisra csökkentjük” – tette hozzá Virág Tibor. 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók