Újabb rekordokat döntött meg a magyar kajak-kenu

Hoppá!!

Minden idők legjobb teljesítményét produkálta a magyar csapat Minszkben, az ifjúsági és U23-as gyorsasági kajak-kenu világbajnokságon. A mieink csak vasárnap hét világbajnoki címet, összesen 18 érmet szereztek, ami önmagában annyi, amennyit tavaly két nap alatt nyertek az év legfontosabb utánpótlásversenyén. A végeredmény pedig egészen elképesztő, Magyarország összesen 10 világbajnoki aranyérmet és 25 dobogós helyezést gyűjtött a hétvégén, ennyit még egyetlen ország sem szerzett egy világverseny alatt kajak-kenuban.

Az egész világbajnokság legeredményesebb versenyzője Homonnai Luca lett. A 18 éves győri kajakos a tegnapi, K-4 500 méteren szerzett aranyérem után ma két egyéni számban lett a legjobb. Délelőtt 200 méteren csak pár ezreddel győzött az ukrán Kuklinovska előtt, délután, 500-on pedig még ennél is szorosabb csatában, az orosz Anoskinával holtversenyben nyert újabb világbajnoki címet.

Egyéniben éppen ilyen eredményesen szerepelt Lucz Dóra is. Az UTE kiválósága U23-as kiválósága 200 méteren közel fél perccel volt gyorsabb a román Tarannál. Érdekesség, hogy ezen a távon a magyar versenyzőt annyira nem késztették teljes erőbedobásra az ellenfelei, hogy lassabban teljesítette a 200 métert, mint Homonnai Luca az ifi döntőben. 500 méteren aztán Lucz is begyújtotta a rakétákat, 1.52.84-es idővel lett világbajnok a belga Peters előtt, ez több mint 3 és fél másodperccel jobb eredmény, mint az ifi győztes ideje.

200 méteren világbajnok lett Birkás Balázs is. A szegedi kajakos jó formában utazhat Rióba, miután az U23-as mezőnyt ma nagyon elverte. A 20 éves sprinter egy ezüstérmet is begyűjtött Balaska Márkkal, K-2 200 méteren mindössze 6 századmásodperccel kaptak ki a bivalyerős német duótól.

Újabb olimpia számban szerzett világbajnoki címet Racskó Fruzsina és Gazsó Dóra is. A két kajakos hölgy tegnap az ifjúsági női négyes tagjaként nyert, ma pedig K-2 500 méteren is a korosztály legjobbjainak bizonyultak, miután hatalmas csatában verték a dán és a lengyel párost.

A kenus szakágnak is jutott ma egy aranyérem. Lakatos Zsanett majdnem másfél másodpercet vert a második helyen érkező fehérorosz Klimavára. A győri versenyző már eddig is egészen elképesztő eredményeket ért el az utánpótlás világbajnokságokon és az életkora alapján még jövőre is tagja lehet ennek a mezőnynek.

Vasárnap ezüstérmes szerzett K-1 ifjúsági 200 méteren Kuli István és ugyanezen a távon, ugyanebben a korosztályban Kirkov Valentinnal is második lett párosban. Szintén második lett egy hazai páros mögött C-2 200 méteren a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső duó, férfi ifi K-4 1000 méteren a Petró Erik, Varga Ádám, Mozgi Milán, Erdőssy Csaba alkotta egység, az U23-as férfi négyesek között a Nádas Bence, Noé Bálint, Ilyés Róbert, Koleszár Mátyás összetételű csapathajó, valamint Nagy Bianka is ifi C-1 500 méteren.

A 7 arany- és a 7 ezüstérem mellett jutott négy bronz is a magyaroknak vasárnap. Dobogóra állhatott 200 méteren Nagy Bianka és Némedi Konrád C-1-ben az ifik között. Szintén harmadik lett ifjúsági C-4 500 méteren Kállai Róbert Gida, Némedi Konrád, Hajnal Jenő Kristóf és Takács Mihály Áron, a világbajnokság záró futamában, női U23 K-2 500 méteren pedig Hagymási Réka és Takács Tamara duója lett bronzérmes.

„Ez a valaha volt legjobb szereplés egy világversenyen a gyorsasági kajak-kenu történelmében. 34 versenyszámból csak kilencben nem szereztünk érmet, de ezekben is zömmel negyedik vagy ötödik helyen futott be a magyar egység – mondja Hüttner Csaba utánpótlás vezetőedző. – Ez az eredmény úgy jöhetett össze, hogy mindkét korosztálynak mind a négy szakágában szereztünk érmet, tehát a csapat teljesen egységes volt. Tavaly is rekordot döntöttünk, akkor is 10 világbajnoki aranyérmet nyertünk, de ott az egész verseny alatt szereztünk annyi érmet, mint idén csak a vasárnapi döntők során. Azt hiszem ez az eredményesség már nem is srófolható feljebb. A sportolók mellett jár a köszönet az edzőknek és a kluboknak is, hogy ilyen kiváló formában hozták a versenyzőket.”

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók