Tíz arannyal, összesen 20 éremmel jövünk haza Belgrádból

A magyar csapat 10 arany-, 7 ezüst- és 3 bronzéremmel az éremtáblázat élén zárt a belgrádi ifjúsági és U23-as Európa-bajnokságon. Az ifjúsági korosztályban az A csapatunk szerepelt, a fiatalok mérlege az össztermésből: 10 arany-, 4 ezüst- és 2 bronzérem lett.

Ifjúsági kajakosaink megadták az alaphangot a vasárnapi döntőkhöz: K-1 500 méteren a második ifjúsági Európa-bajnokságán szereplő Kiskó Réka, a férfiaknál a mezőny újonca, Kollek Bálint is az első helyen érkezett célba.

Tíz arannyal, összesen 20 éremmel jövünk haza Belgrádból

„Nagyon jó volt ez a döntő, élveztem a versenyt. A rajtom nem mondanám, hogy tökéletesen sikerült, de a végére fel tudtam jönni és meg tudtam csinálni azt, amit elterveztem” – mondta Kiskó Réka a versenyt követően. Kollek Bálint számára nem volt ennyire könnyed ez a finálé, rendesen megküzdött az aranyért, olyannyira, hogy a parton is kereste még a levegőt a nyilatkozathoz.

Tíz arannyal, összesen 20 éremmel jövünk haza Belgrádból

„Nagyon fárasztó volt ez a döntő. A rajtba sajnos beragadtam, de erős irammal sikerült feljönnöm vezető pozícióba. Az utolsó 50 méter azonban annyira fájt, hogy többször stabilitásomat vesztettem, és majdnem beborultam. De a végén sikerült nyernem és nagyon boldog vagyok” – nyilatkozta Bálint. 

Két arany után egy szép ezüstérem következett a sorban, U23-as női négyesünk, azaz Szellák Szabina, Ujfalvi Laura, Dráviczki Dóra és Decsi Dorina a döntőt követően a dobogó második fokára állhatott fel.

„Nagyon fájt, szörnyen fájt, mindannyian kiadtuk magunkból, amit szerettünk volna. A lányok brutálisat indultak az utolsó százon, sőt még ötvenen is. Nagyon elégedettek vagyunk magunkkal – értékelt a vezérevezős, Szellák Szabina.

Tíz arannyal, összesen 20 éremmel jövünk haza Belgrádból

Az éremhalmozásból egy újabb első Eb-s, a 2006-os Győre Panna is kivette a részét - nem is akárhogyan! A még serdülőkorú versenyző magabiztosan nyerte meg a C-1 500 méter aranyát, csak a végén bizonytalankodott.

„Igen, a vége nem sikerült olyan jól, mert nagyon nagyok a hullámok és megdőltem egy kicsikét, ahogyan kormányoztam. De összességében egy nagyon jó pályát mentem” – magyarázta Panna, akit a parton természetesen edző-édesapja a sokszoros maratoni világbajnok kenus, Győre Attila várt egy öleléssel.

Tíz arannyal, összesen 20 éremmel jövünk haza Belgrádból

Délelőtt 10.05-kor már két kétszeres Európa-bajnokot is köszönthettünk Belgrádban, hiszen az ifjúsági női négyessel az 500 egyest nyerő Kiskó Réka és az 1000 méteren első Nemes Réka ismét ünnepelhetett – Szegedi Angelina és Rugonfalvi-Kiss Janka társaságában. A lányok, ahogyan azt a nagyoktól megszoktuk, háromnegyed hajóval utasították maguk mögé a német egységet.

„Nekem ez egy nagyon gyors pálya volt, nagyon gyorsan eltelt az egész. A rajtból sokan együtt jöttünk el és sokáig együtt is mentünk,

kicsit meg is ijedtem, hogy hú itt mi lesz a végén. 

De aztán az utolsó százon nagyot tudtunk robbantani és megnyertük a versenyt – mondta Rugonfalvi-Kiss Janka.

Tíz arannyal, összesen 20 éremmel jövünk haza Belgrádból

„Jó pályát mentünk, nekem nagyon tetszett. Én is egy kicsit megijedtem, hogy jönnek fel ránk, de tudtam, hogy van bennünk annyi, hogy nem engedjük, hogy megelőzzenek” – tette hozzá Szegedi Angelina.

A délelőtti programot U23-asaink zárták K-1 500 méteren: Radics Krisztián a hatodik, Dráviczki Dóra a negyedik helyet szerezte meg.

Az 500 méteres páros csatározásokat egy bronzéremmel nyitotta a magyar csapat az ifi korosztályban szereplő Ozsgyáni Bence és Keller Gergő révén. A fiúk a harmadik helynél többet vártak maguktól és csalódottságuknak hangot is adtak.

„Nem tudtuk magunkból kihozni a maximumot, Gergő is nagyon elkeseredett. 

Végig jobbra dőltünk, a végén pedig nem jött össze az indítás, ami az erősségünk. A világbajnokságig ezt mindenképpen ki kell küszöbölni” – mondta Ozsgyáni Bence.

Az U23-soknál Opavszki Márk és Fodor Bence egy ezüstérmet zsákolhatott be a jó fizikumú lengyel egység mögött.

„Összességében jó pályát mentünk, a rajt nem sikerült olyan jól, de utazóban szépen fel tudtunk zárkózni. Az utolsó kétszázra terveztünk egy indítást, ami sikerült is, de lehetett volna még benne” – nyilatkozta Fodor Bence.

A magyar csapat nyolcadik aranyát a Kiss Ágnes, Molnár Csepke kenupáros szolgáltatta, a lányok több mint egy hajóval a mezőny előtt nyerték meg a döntőt.

„Nagyon erős pályát tudtunk menni, az elején egy kicsit belehúztunk a rajtgépbe, de aztán felgyorsultunk és igazából mindent meg tudtunk csinálni, amit szerettünk volna” – mondta Kiss Ágnes.

Tíz arannyal, összesen 20 éremmel jövünk haza Belgrádból

Az éremgyűjtésben ismét egy bronz következett: a világbajnoki címvédő Biben Karina és Bakó Olga párosa a lengyel és olasz duó mögött a harmadik helyen érkezett célba.

„Szerintem jól alakult ez a döntő. Önmagunkhoz képest jó volt a rajt, sikerült egy erős utazót menni, olyan pályát tudtunk jönni, amilyet szerettünk volna” – magyarázta Biben Karina.

Tíz arannyal, összesen 20 éremmel jövünk haza Belgrádból

Az ifiknél a magyar csapat legfiatalabb versenyzőjét köszönthettük az ifjúsági K-2 500 méter döntőjében: a 2007-es Debreczeni Lora és társa, Pólai Petra egy gyengébb rajtot követően szépen jött fel, s végül a szerb egység mögött a második helyen zárt.

„A rajtunk szokásosan gyenge volt, 250-ig a negyedik-ötödik helyen mentünk, de aztán sikerült szépen feljönnünk” – értékelte tárgyilagosan a döntő futamot Debreczeni Lora.

A folytatásban ismét duplázókat ünnepelhettünk: a C-2 1000 méter után remek versenyzéssel szerezte meg ötszáz méteren is az aranyat a Lugosi Gergely, Uhrin Dávid duó.

„Kemény volt, szorosabb, mint az ezer méter, de erre is számítottunk. 

Az ellenfeleink idősebbek és fizikailag is erősebbek nálunk, de szépen dolgozunk azon, hogy utolérjük őket” 

– mondták a fiúk, akik a magyar csapat kilencedik aranyát nyerték. Mi halkan tesszük hozzá: az eredmények alapján az ellenfelekre fér rá a munka…

Tíz arannyal, összesen 20 éremmel jövünk haza Belgrádból

Ifjúsági fiú négyesünk majdnem elcsípte az aranyérmet, de versenyzőink nem voltak csalódottak, hogy csak ezüst került a nyakukba, hiszen egy rossz rajt után hozták fel a csapathajót a második pozícióba, ráadásul Ozsgyáni Bence és Keller Gergő nem sokkal korábban 500 párosban is érmet szerzett.

„Szerintem kihoztuk magunkból a maximumot és ha még öt méterünk lett volna, akkor az első helyet is megszerezzük” – magyarázta Ozsgyáni Bence.

A 200 méteres döntők során második aranyát nyerte meg ifjúsági kenusunk, Kiss Ágnes, aki szinte tökéletes pályát ment Belgrádban.

„Jól sikerült a rajtom és még a végére is maradt bennem erő. Nagyon örülök ennek az újabb sikernek” – mondta Kiss Ágnes.

Tíz arannyal, összesen 20 éremmel jövünk haza Belgrádból

A Belgrádban három számot induló Kiskó Réka az ötszáz egyesben és négyesben megszerzett aranyérme után kétszáz egyesben a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

„Élveztem nagyon. Jó pályának tűnt már a vége fele, az elejével annyira azért nem voltam elégedett. Úgy érzem, egy napon három döntőt menni azért sok volt, de nagyon örülök ennek a három éremnek” – mondta Kiskó Réka a versenyt követően.

A nap utolsó magyar érmét Eb-újonc kenupárosunk, Győre Panna és Benkucs Kira szolgáltatta, a lányok egy ezüstéremmel és némi csalódottsággal fejezték be a viadalt. Hogy milyen volt a pálya?

„Rövid és nagyon gyors” – összegezte egy rövid mondatban Benkucs Kira a néhány perccel korábban történteket.

És persze a helyezettjeinket se feledjük. U23 K-1 500 méteren Dráviczki Dóra a negyedik, Radics Krisztián a hatodik helyen zárt, U23 C-2 500 méteren Molnár Csanád és Rumi Gergő a hatodik lett, utóbbi C-1 200 méteren a kilencedikként érkezett célba. A legrövidebb távon még három hatodik helyet értek el versenyzőink, ifjúsági K-1-ben Keller Gergő, kenuban Ferencz Bulcsú, míg U23-as kajakban Keresztes Kristóf lett hatodik.

A magyar válogatott 10 arany-, 7 ezüst- és 3 bronzéremmel ezúttal is az éremtáblázat élén zárt, s hogy mennyire erős ifjúsági csapatunk azt jól mutatja, hogy az össztermésből a fiatalok 10 arany-, 4 ezüst- és 2 bronzérmet szereztek.

„Az ifjúságiaknál az A csapatunkkal jöttünk, az U23-as korosztályban ez a második-harmadik vonal volt,

 hiszen legjobbjaink Szolnokon a felnőtt válogatón szerepeltek. Ha a kajak szakágra és az olimpiai számokra vetítem le az eredményeinket, akkor az ifjúsági lányoknál két győzelem és egy második hely született, a fiúknál az ezer egyest nyertük, ötszáz párosban bronz-, négyesben ezüstérem született, ami azt gondolom, jó szereplés, és bízom benne, hogy ezek a második-harmadik helyek kellőképpen felpiszkálták a srácokat, s a világbajnokságon még fényesebb érmek születnek majd. Az U23-asoknál is előrelépés várható, hiszen a felnőtt világbajnokságra kvalifikált versenyzők közül többen is ott lesznek majd szeptemberben Szegeden” – értékelt Makrai Csaba, a kajak szakág utánpótlás szövetségi kapitánya.

Tíz arannyal, összesen 20 éremmel jövünk haza Belgrádból

A kenu szakág utánpótlás szövetségi kapitánya, Foltán László is érthető módon elégedett a versenyzők teljesítményével.

"Az U23-as korosztályban Rumi Gergő képviselte a színeinket, aki első éves ebben a korosztályban, középiskolába járt, napi egy edzései voltak és most Molnár Csanáddal párosban és egyesben is többnyire olyan 23 éves ellenfelekkel kellett felvennie a versenyt, akik már felnőtt szisztéma szerint készülnek. Párosban Csanival jól felépített pályát csináltak, maximálisan hozták azt, amit előzetesen megbeszéltünk, míg kétszáz egyesben élete legjobb idejét lapátolta, tehát nincs oka szégyenkezni. Az ifi lányoknál sok újoncot avattunk, serdülő korú versenyzőink is voltak a csapatban, éppen ezért volt bennem egy kis félsz az eredményességet illetően, de négy számból hármat nyertek, egy ezüstöt szereztek, vagyis azt mondhatom:

 női vonalon újra rendkívül eredményes csapatunk van. 

A fiúk esetében pedig beérett a másfél évvel ezelőtt megkezdett munka, hiszen az elmúlt öt-hat évben nem voltak olyan eredményeink, mint ezen az Európa-bajnokságon. Lugosi Gergely és Uhrin Dávid esetében a tavaszi edzések során megfogalmazott kritikákat edzőikkel együtt kijavítva, Európa élére kerültek, és ha így dolgoznak tovább, hiszek benne, hogy szeptemberben a világ élén is ott lesznek majd. A kétszázon induló Ferencz Bulcsú versenyzése nagyon tetszett, mindig azt tudom elmondani róla, hogy nagy küzdő, aki sosem okoz csalódást. Molnár Csaniban pedig sokkal több van, mint amit az egyes versenye során megmutatott nekünk, de tudom, hogy tanulni fog ebből az Európa-bajnokságból, levonja a megfelelő következtetéseket és a világbajnokságon bizonyít majd.” – értékelt a kapitány.

Tíz arannyal, összesen 20 éremmel jövünk haza Belgrádból

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók