Mégse

Szétlövés a Világjátékokért

A hétvégi maraton magyar bajnokságon eldől, hogy Boros Adrián, vagy Noé Bálint képviseli férfi kajakban Magyarországot az alabamai Világjátékokon. A képlet egyszerű: aki Győrben előrébb végez K-1 21 kilométeren, az utazhat majd nyáron az Egyesült Államokba!

Hír

Péntek délelőtt fél tízkor rajtol el a maraton magyar bajnokság, rögtön az egyik legizgalmasabb versenyszámmal, a férfi kajak egyesek 21 kilométeres döntőjével. Ezúttal azonban nem feltétlenül a győztes személye lesz a legnagyobb kérdés, sokkal inkább az, hogy Boros Adrián, vagy Noé Bálint ér be előbb a célba. Aki ugyanis kettejük közül jobb helyen végez, indulhat majd a júliusi Világjátékokon.

Az előzményekről csak röviden. A tavalyi világbajnokságon Boros Adrián nyolcadik lett a klasszikus hosszútávon, amivel Magyarország megszerezte a kvótát Alabamába. Néhány hete a válogatónak minősülő kaposvári Marathon Challenge-en Noé Bálint győzött, így pénteken jöhet a szétlövés kettejük között!

Szétlövés a Világjátékokért

Boros Adrián jóval nagyobb rutinnal rendelkezik a szakágban. A világ-, és Európa-bajnok maratonista negyedik lett Kaposváron. Elmondta, hogy a verseny elején belekeveredett egy rossz szituációba, ami meghatározta a folytatást. 

„Az első futószakasznál valaki beállt elém keresztbe, ami miatt a többiek el tudtak lógni. – emlékezett vissza a kaposvári versenyre Boros Adrián, majd kitért a pénteki szétlövésre is. – Ugyanazt fogom csinálni, mint Kaposváron, úgy érzem, ha akkor nem lett volna ez az incidens, ott tudtam volna maradni az elején. Győrben rövidebb körök lesznek, sok futással, úgy gondolom ez nekem fog kedvezni. 

Számomra mindegy, hogy egy, vagy több emberre kell majd figyelnem, 

de mivel a magyar bajnokság az Eb-re is válogat, így nyilván amúgy is jól kell teljesítenem.”

Szétlövés a Világjátékokért

A gyorsasági ötezer méter regnáló világ-és Európa-bajnoka, Noé Bálint nagy hajrával nyerte meg a kaposvári válogatót. A Honvéd klasszisának komoly fejtörést okozott, hogy vállalja-e a szétlövést, de mivel a Világjátékok egy hónappal megelőzi a gyorsasági világbajnokságot, fel tud készülni rendesen mindkettőre.

„Ez döntő faktor volt még úgy is, hogy a jövő heti gyorsasági válogatón talán még nem leszek olyan gyors, mint azok, akik erre pörögnek rá. Ami a szombati szétlövést illeti; kemény versenyre számítok, különösen, hogy ezúttal 10 kilométerrel rövidebb lesz a táv, mint Kaposváron volt. Fontos lesz, hogy a rajt utáni kavarodás milyen következményekkel jár.

Nagy iramra számítok, de a maraton kiszámíthatatlan.

Az biztos, hogy a legjobbamra fogok törekedni.” – mondta Noé Bálint.

Szétlövés a Világjátékokért

A győri maraton magyar bajnokság egyébként péntektől vasárnapig tart majd, és ahogy Boros Adrián is utalt rá, a verseny válogat az idei maraton Európa-bajnokságra is, amelyet július 28-31. között Silkeborgban rendeznek. A hétvégi versenyműsor, illetve a majdani eredmények ide kattintva követhetők.