“Összehangolt, sok munka vár ránk”

Ifjabb Foltán Lászlót szeptember végén nevezték ki kenu utánpótlás szövetségi kapitánynak. A szakember versenyzőként 2009-ben felnőtt világbajnoki ezüstérmes volt, az elmúlt időszakban pedig a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnél (MKKSZ) szabadidős szakág vezetőként dolgozott, többek között Vízivándor-túrákat, és sikeres SUP-versenyeket szervezett.

A 1990-es, és a 2000-es években a magyar férfi kenusok eredményeikkel elkényeztették a magyar sportrajongókat, miután sorra nyerték az olimpia-, és világbajnoki címeket. Az elmúlt nyolc-tíz évben azonban a jó eredmények egyre inkább elmaradtak, a Vasbányai, Mike-duó 2015-ben szerzett vb-ezüstérme óta jelentős világversenyen magyar felnőtt kenusok nem jutottak érem közelébe az olimpia számokban. 

“Összehangolt, sok munka vár ránk”

A férfi kenus szakág helyzete globálisan is rengeteget romlott az elmúlt 12 évben, hiszen míg 2008-ban Pekingben négy, 2012-ben, a londoni olimpián már csak három, a 2016-os riói játékok óta pedig mindössze két számban, C-1, és C-2 1000 méteren hirdetnek győztest. A romló perspektívák miatt így nemcsak itthon, hanem a világon mindenhol egyre kevesebben űzik versenyszerűen a síkvízi kenut. 

A kisebb merítésből pedig nehezebb tehetségekre bukkanni, ezt felismerve döntötte el szeptember végén az MKKSZ elnöksége, hogy a szakágat erősíteni kell, ezért mostantól külön szövetségi kapitány menedzseli az utánpótlás kenusok munkáját. Ifjabb Foltán László világos célkitűzésekkel érkezett.

“Az a feladatom, hogy a férfi kenus szakág néhány éven belül újra a régi fényében tündököljön - mondta a fiatal szakember. - Ehhez először muszáj szembenézni a mostani helyzettel, az eredményességet tekintve szinte a gödör alján vagyunk. Meg kell változtatnunk az eddigi rutinokat, és együtt gondolkodva elindulni felfelé, hogy ne veszítsük el az összes tehetségünket. A cél, hogy a mostani utánpótlásunkkal megszerezzük a kvótákat a 2024-es, és a 2028-as olimpiára.”

“Összehangolt, sok munka vár ránk”

Az új kapitány a kenus szakágnál nem szeretne A és B-keretet is menedzselni. Szerinte egyetlen válogatott létezik, amelynek keretéhez tartozni minden versenyző számára kiváltság.

“Vissza kell adnunk a válogatott melegítő becsületét. 

Nem szeretnék több kerettel dolgozni, csak egy válogatott lesz, vagyis kizárólag a legjobbak szerepelhetnek majd a gyorsasági Európa-, és világbajnokságokon, és a maraton vb-n, ők kapják meg az életkoruknak megfelelő támogatásokat. A többiek pedig maximum az ORV-n, vagy egy-egy utánpótlás maraton Eb-n juthatnak szerephez. A korosztályos szinteket is szeretném betartani a válogatottnál, tehát a serdülők, az ifik, és az U23-as kenusok terveim szerint az összetartásokon nem keverednek majd.”

A fiatalok a kenuzás mellett a tanulmányaikat sem hanyagolhatják el, ezért az új utánpótlás kapitány nem gondolkodik több hetes őszi-, illetve téli válogatott edzőtáborban, hanem be kívánja vezetni a hétvégi edzőtáborok rendszerét.

“Összehangolt, sok munka vár ránk”

“Nem tartom szerencsésnek, hogy a gyerekeket állandóan hosszú napokra, hetekre kirángassuk a jól megszokott iskolai, családi, illetve egyesületi közegükből, így a munka nagy része a műhelyekben zajlik majd a felkészülés alatt. De hiába egyéni sportág a kenu, az összehasonlítás kedvéért időnként csapatban is kell edzeni, ezért a különböző korcsoportoknak havi egy hétvégi edzőtábort szervezek. Ezek a táborok Dunavarsányban, a Kolonics-telepen, Tatán, Mátraházán, és Szegeden zajlanak majd minden hónapban, ősztől egészen áprilisig. Tartunk majd ergométeres, kenus technikát elemző hétvégéket, valamint olyan táborokat is, ahol a futás, úszás, erősítés kerül előtérbe. Összehangolt, sok munka vár ránk, ha 

szeretnénk feléleszteni a magyar kenuzás legszebb hagyományait”

 - tette hozzá ifjabb Foltán László.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók