Olimpikonok és maratonisták Szegeden

indul a felnőtt ob

Színes mezőnnyel rajtol pénteken az idei felnőtt gyorsasági magyar bajnokság Szegeden, amely egyben világbajnoki válogató is. Az indulók között találni friss olimpiai bajnokokat, tokiói pontszerzőket, maratoni világbajnok legendákat, tehetséges fiatalokat, és olyan paralimpikonokat is, akik jövő kedden indulnak Japánba.

A gyorsasági szakág különleges éve az idei, korábban még sosem fordult elő, hogy olimpia/paralimpia évében felnőtt világbajnokságot is rendezzen a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF). 

A koppenhágai vb-n szeptember közepén olimpiai számokban a Tokióban versenyző eredményesebb egységek rajtolhatnak, a nem olimpiai számok indulói helyeit viszont elsősorban a hétvégi magyar bajnokságon lehet megszerezni.

Olimpikonok és maratonisták Szegeden

Például a K-1 200 méter olimpiai bajnokának, Tótka Sándornak nem kell elindulni 200-on ahhoz, hogy ebben a számban ott lehessen a dán vb-n, viszont K-2 500 méteren rajthoz áll Nádas Bencével a magyar bajnokságon.

Másik egyéni olimpiai bajnokunk, Kopasz Bálint viszont indul K-1 1000 méteren is, ő Varga Ádám távollétében (az olimpiai ezüstérmes a hétvégén az USA-ban, Oklahomában versenyez az ICF-szuperkupán) egyértelmű favorit, 500 párosban viszont Erdőssy Csaba partnereként száll vízre, így ezúttal Nádas Bence riválisa lesz. 

Olimpikonok és maratonisták Szegeden

A szintén olimpiai bajnok női négyes tagjai közül Csipes Tamara és Kozák Danuta nem fog ezen a hétvégén versenyezni, vízre száll viszont Bodonyi Dóra női K-4 200 méteren, és Kárász Anna is, aki három számban indul a ob-n. A K-1 1000 méter mellett K-2 mix 200-on Birkás Balázzsal rajtol, de ott lesz K-1 500 méteren. Az utóbbi számban legnagyobb riválisa ezúttal az U23-as vébén számhalmozó Gazsó Dorka lehet. 

Olimpikonok és maratonisták Szegeden

Női kajak 500 egyesben egyébként elindul a szám 2004-es olimpiai bajnoka, Douchev-Janics Natasa is, aki viszont a magyar bajnokság egyik legnagyobb számhalmozója, hiszen összesen hét számban száll vízre a hétvégén. 

Olimpikonok és maratonisták Szegeden

Érdekesség, hogy a háromszoros olimpiai bajnoknő négyesben 1000, 500 és 200 méteren is két maraton világbajnok  klubtársával, Csay Renátával és Czéllai-Vörös Zsófiával ül egy hajóba. A Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia-duó egyébként K-2 1000 méteren is megpróbálja megnyerni a gyorsasági magyar bajnokságot.

Olimpikonok és maratonisták Szegeden

Hasonló hétvégéje lesz a szintén maraton világbajnok Boros Adriánnak is, aki Erdélyi Tamással K-2 1000- és 500 méteren is rajthoz áll, indul K-1 5000 méteren és a 15 kilométeres SUP-Hard kategóriában is, ami a szakág egyetlen futama a magyar bajnokságon. 

A kenusoknál sem lesz sok hiányzó, a tokiói csapatból egyedül Fejes Dániel nem indul Szegeden, rajthoz áll viszont párja, Adolf Balázs C-1 1000- és 5000 méteren, valamint C-2-ben 500-on Lelovics Dávid, 200 méteren pedig Brandner Ádám partnereként. 

Olimpikonok és maratonisták Szegeden

A lányok közül az olimpiai ötödik Balla Virág és Takács Kincső egyaránt hat számban versenyez majd, míg a szintén tokiói csapattag Horányi Dóra négy számot vállal a bajnokságon.

A parakajak-kenu szakágban kilenc számban is avatnak a hétvégén magyar bajnokot. A versenyen mind a hat tokiói paralimpikonunk rajthoz áll szombaton, mielőtt még kedden este kiutaznának Japánba.

Olimpikonok és maratonisták Szegeden

Érdekesség, hogy a hétvégi ob legidősebb versenyzője a VL3-as parakenu számban induló Rigó Imre, aki idén 65 éves, míg a legfiatalabb a szegediek 16 éves, tavaly ORV-győztes női kenusa, Kiss Ágnes Anna lesz.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók