Nem hibáztak az esélyesek

Megkezdődött a második felnőtt gyorsasági és parakenu válogató Szolnokon. A férfi kajak négyesek döntőjét már csütörtökön megrendezték, amelyet a Kuli István, Csizmadia Kolos, Varga Ádám, Nádas Bence-egység nyert meg. Kopasz Bálint és Adolf Balázs ezúttal is utolérhetetlen volt csakúgy, mint Rendessy Eszter, valamint a Bragato Giada, Nagy Bianka-páros.

A válogató már csütörtökön, a férfi kajak négyesek ötszáz méteres döntőjével elkezdődött. Három egység állt rajthoz, a futamot a Kuli István, Csizmadia Kolos, Varga Ádám, Nádas Bence-kvartett nyerte.

„Az első válogató után kezdtük el gyakorolni a négyest. – kezdte Varga Ádám. - A második összeülés után tudtuk már, hogy ebben az összeállításban indulunk majd a válogatón. 

Érzésre nagyon jól működik a négyes, nekem is kényelmes. 

Nem volt rossz, de tökéletes se a pályánk. Erősebben bekezdtünk, mint az edzéseken, nagyobb volt az iramrobbantás a közepén, így kevesebb maradt a finisre. Talán ezen tudunk még csiszolni.”

Nem hibáztak az esélyesek

Női C-2 500 méteren Takács Kincső hosszú évek után most először nem Balla Virággal indult. A győriek világbajnoka Szolnokon Gönczöl Laurával térdelt össze, de ez az egység is alulmaradt a Bragato Giada, Nagy Bianka-párossal szemben, akik magabiztos fölénnyel nyerték a második válogatót is.

„Nagyon örülünk, erre készültünk, szerintem még fejlődni is tudtunk. – kezdte a döntő után Nagy Bianka. – Jó szelünk volt, kívántam, hogy legyen egy szembeszeles pályánk. Nagyon nagy dolog, hogy felnőttben olimpiai számban sikerült kijutni, és én úgy gondolom, hogy azért nem céltalanul megyünk, lesz keresni valónk a világversenyeken is.”

Nem hibáztak az esélyesek

Bragato Giada is megkönnyebbült a győzelem után, mint mondta, előzetesen tartott a Gönczöl, Takács-párostól. 

„Próbáltuk uralni a futamot, számítottam rá, hogy a mellettünk lévő páros kilő. Én mindenkitől félek, nem tudni, hogy éppen ki, milyen formában érkezik, tartottam a mellettünk lévő párostól, és egy jó csatára számítottam.” – mondta a tiszaújvárosi kenus, aki ezt követően délután ezer egyesben is aranyérmes lett.

„A rajtot sajnos elrontottam, kicsúszott a lábam. Utána csak Virágot láttam magam előtt, féltávnál pedig úgy voltam vele, hogy akkor, ami még van bennem azt kiadom. Mindenhonnan fújt a szél. Mivel a páros megvan, így minden szám igazából egy jutalom most már.” – mondta a C-1 1000 méter után Bragato Giada. 

Nem hibáztak az esélyesek

Kopasz Bálintot ezúttal sem lehetett befogni fő számában, K-1 1000 méteren. Az olimpiai bajnok most ugyan kisebb különbséggel, de így is magabiztosan, nagyjából fél hajóval győzött Varga Ádám előtt. 

„Jobb formában jöttem ide, mint az előző válogatóra.

Ez már elég tisztességes forma, nemzetközi mezőnyben is megállná a helyét,

egy dobogós helyre már szerintem elég. Kicsit még finomítjuk a dolgokat, amúgy is nyáron szoktam még robbanni, úgyhogy biztatók a jelek. Zökkenőmentes volt az elmúlt egy hónap felkészülésben, a párost viszont annyira nem tudtuk gyakorolni (Nádas) Bencével, de bízom benne, hogy helyt tudunk állni.” – nyilatkozta Kopasz Bálint.

Nem hibáztak az esélyesek

Adolf Balázs is megtudta ismételni az első válogatón aratott győzelmét C-1 1000 méteren. A világbajnok kenus mellett ezúttal is Fejes Dániel és Zombori Dominik állhatott még fel a dobogóra.

„Nehéz pálya volt, nem lehet a hazai mezőnyt se félvállról venni. – fogalmazott Adolf Balázs. – Idén indultam már világkupán is, 

nagyjából képben vagyok, hogy milyen a nemzetközi mezőny, nem sokkal jobb, mint az itteni. 

A két válogató között úgy fogtam fel, hogy én vagyok a legjobb, de ha nem csinálok meg mindent ebben a négy hétben, akkor nem én leszek a legjobb, ez vitt előre. Viszonylag komoly szembeszél volt, sokkal melósabb az ilyen pálya, de szerintem hátszélben is ugyanígy megszorongattak volna.”

Nem hibáztak az esélyesek

Rendessy Eszternek is összejött a duplázás női K-1 500 méteren. Az UTE kajakosa Szolnokon is hibátlan versenyzéssel győzött Fojt Sára és Kőhalmi Emese előtt.

„Nagyon boldog vagyok, sohasem gondoltam volna, hogy meg tudom csinálni. – kezdte Rendessy Eszter. – Az első válogató után örömmel éltem meg, hogy adódott egy ilyen lehetőség, és megpróbáltam kihozni belőle, amit csak tudtam. A pályára nem nagyon emlékszem, nagyon kihajtottam magam, ezért fogalmam sincs, hogy mi történt.” - tette hozzá a győztes.

Nem hibáztak az esélyesek

Férfi K-2 1000 méteren ismét a Noé Bálint, Kulifai Tamás-páros bizonyult a legjobbnak, míg C-2 1000 méteren a Kiss Balázs, Hodován Dávid-egység győzelmével zárult a pénteki versenynap.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók