Működik a járványügyi protokoll Szegeden

Ahogy a szervezők korábban ígérték, szigorú járványügyi szabályozást vezetett be a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) a Maty-éri olimpiai kvalifikációs világkupára. A pályán kizárólag olyanok tartózkodhatnak, akik friss COVID-tesztel rendelkeznek. A Maty-éren múlt hét csütörtök óta, több mint 1200 szűrést végeztek.

Csak egy hónappal az esemény előtt dőlt el véglegesen, hogy megtartja az ICF Szegeden az első gyorsasági világkupát. A szervezők a tavalyi - szintén szegedi - világkupa tapasztalatait felhasználva, szigorú szabályokat vezettek be. A nézők elől elzárt versenyen minden résztvevőnek COVID-szűrésen kell átesnie ahhoz, hogy jelen lehessen a Maty-éri pályán.

“Akkreditált területre csak olyanok mehetnek be, akik átestek friss szűrésen

 - mondta Kubina Ádám, aki az eseményen a COVID protokoll betartatásáért felel. - A nemzetközi sporteseményre érkező külföldi résztvevők az országba csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel léphetnek be, amelynek meglétét érkezéskor a pályán mi is ellenőrizzük. A folyamat részeként, a negatív lelet bemutatása után, mi azonnal antigén gyorstesztet végzünk rajtuk, és csak utána vehetik át a névre szóló, fényképes akkreditációs kártyájukat, amellyel részt vehetnek a versenyen.”

Működik a járványügyi protokoll Szegeden

A pálya személyzetére, az esemény magyar szervezőire, a közvetítésen dolgozó televíziós szakemberekre és a hazai újságírókra is nagyon szigorú előírások vonatkoznak. Közülük csak azok léphetnek be a Maty-érre, akik a megérkezéskor be tudnak mutatni egy olyan negatív PCR-tesztet, amelynek a mintavétele az érkezést megelőző napon történt meg. A pályán felállított mintavételi állomáson pedig négy naponta újabb szűrésen kell megjelennie a hazai és a külföldi résztvevőknek is. 

“Az akkreditációs kártyákra az érkezők egy matricát kapnak, amelyen rajta van az érvényesség. Annak lejárta után meg kell jelenniük egy antigén teszten a pálya COVID-központjában. 

Működik a járványügyi protokoll Szegeden

Csak akkor hosszabbítjuk meg a kártyájukat, ha az újabb mintavétel eredménye is negatív. 

Eddig körülbelül 850 antigén tesztet és 250 PCR-tesztet végeztünk el itt,

úgy számolunk, hogy az esemény végéig még legalább ugyanennyit csinálunk majd. Azoknak a külföldi vendégeknek is tudunk segíteni, akiknek a hazautazáshoz friss PCR-tesztre van szükségük, így sokan az esemény legvégén szintén tesztelve lesznek.” – hangsúlyozta Kubina Ádám.

Működik a járványügyi protokoll Szegeden

Az eddigi 850 antigén teszt elvégzése után, összesen nyolc esetben merült fel fertőzöttség gyanúja. Az érintettek ezek után egy PCR-szűrésen is átestek, amelyeknek eredménye minden esetben negatív lett, de a leletek kiértékeléséig őket karanténba helyezték a szervezők. 

Általános tapasztalat, hogy az esemény résztvevői együttműködnek a szervezőkkel, és fegyelmezetten betartják az összes járványügyi szabályt; vagyis maszkot viselnek, figyelnek a kézfertőtlenítésre, és igyekeznek tartani a másfél méteres védőtávolságot is. 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók