Még van esély az összes kvóta megszerzésére

Az olimpiai pótkvalifikációs verseny szerdai napján minden magyar hajó kvalifikálta magát a csütörtöki finálékba. Csizmadia Kolos, Bodonyi András és az Adolf, Fejes duó már az előfutam után kezdhetett készülni a döntőkre, kajak páros 1000 méteren viszont a Béke Kornél, Varga Ádám-párosnak a középfutamban is indulnia kellett, de végül ők is a döntőbe jutottak.

Magyar szempontból délelőtt kenu egyes 1000 méteren kezdődött meg a pótkvalifikációs verseny, méghozzá Bodonyi Andrással, aki a második előfutamban kapott helyett. A DVTK versenyzője sokáig a negyedik helyen haladt, 750 méter után azonban megelőzte a mellette haladó román, sőt az ukrán hajót is, így másodikként ért célba, ezzel pedig automatikusan bejutott a csütörtöki döntőbe.

Még van esély az összes kvóta megszerzésére

„Örülök neki, hogy nem kell mennem középfutamot, sőt, annak talán még jobban, hogy 

az elmúlt 10 hónapban először mentem egy igazán jó pályát. 

Fejben kellett az elmúlt egy hétben fejlődnöm. A rajtom jól sikerült, de utána a román versenyző ellépett. 500 méternél szólt a Szabi (Németh Szabolcs, edző – a szerk.), hogy negyedik vagyok, de tudtam, hogy a hajrában tudok még feljebb jönni.” – mondta Bodonyi András, akinek holnap győznie kell az olimpiai kvóta megszerzéséhez.

Kajak egyes 200 méteren Csizmadia Kolos futamgyőztesként, legjobb idővel rögtön a holnapi fináléba került. 

Még van esély az összes kvóta megszerzésére

„A rajt kicsit álmoskás volt, nem voltam még felébredve. Akármennyire előfutam, meg kvótaszerző verseny, az elején most sem tudtam 110 százalékon pörögni. A táv közepén már sikerült hoznom azt, amit tudok, így a végén ki is tudtam engedni.” – nyilatkozta az INTER-ÉPFU AVSE kajakosa, akinek holnap az első két hely valamelyikén kell végeznie a kvótához.

„Mindent meg fogok tenni érte. Ha a saját legjobb pályámat és teljesítményemet tudom nyújtani, abból valami jól fog kisülni. 

Csak magamra kell figyelnem.”

C-2 1000 méteren idén először az előfutamban versenyzett élesben az Adolf Balázs, Fejes Dániel-páros. A fiatal egység a fehéroroszokkal csatázott a futamgyőzelemért, ami végül össze is jött, így ők is közvetlenül a csütörtöki döntőbe kerültek.

Még van esély az összes kvóta megszerzésére

„Elsőpályás futam volt. Hiába mentünk már idén öt-hat pályát, azért az más, amikor sokan ott vannak a rajtban. Kicsit fátj, de közel sem mentünk maximális 1000 métert, sok van még bennünk.” – mondta Adolf Balázs. Fejes Dániel is úgy vélte, hogy nem adtak ki még mindent magukból.

Még van esély az összes kvóta megszerzésére

„Az volt a tervünk, hogy megnyerjük a futamot. Igazából a végén már nem is kellett indítanunk, és nem is akartunk, hiszen azt a döntőre tartogatjuk. 

A szél pont a jó oldalról jött jobbról, de igazából a balossal sincs gondunk, azt is gyakoroltuk,

és most már az sem jelentene különösebb problémát.”

Ebben a számban is a finálé első két helyezettje szerez kvótát. 

K-2 1000 méteren Béke Kornélnak és Varga Ádámnak kicsit hosszabbra nyúlt a nap, hiszen az előfutamban csak a negyedik, középdöntőt érő helyen végeztek. Ott azonban már semmit nem bíztak a véletlenre, egy hajóhossz előnnyel nyertek, így mind a négy magyar egység döntőzhet csütörtökön.

Még van esély az összes kvóta megszerzésére

„Az előfutamban nem tudtuk azt megmutatni, ami igazán az erősségünk. Illetve, ez azért mégis csak az első nemzetközi versenyünk volt, nem nagyon tudtuk, hogy mire számítsunk a többiektől. A középfutamban viszont már sikerült előhoznunk azt a pluszt, amire szükségünk volt, és a lényeg, hogy ott vagyunk a döntőben.” – mondta Béke Kornél. Érdekesség, hogy a magyar páros a saját előfutamában jobb időt ment, mint a másik futam győztese.

„Szerintem a középfutamban már elég közel voltunk a legjobbunkhoz.

Ezt is beszéltük meg az elején, hogy nem tartalékolunk, nem úgy állunk neki, mint egy selejtezőnek, hanem úgy, ahogy egy hete a válogatón.” – nyilatkozta a középdöntő után Varga Ádám.

Még van esély az összes kvóta megszerzésére

A csütörtökön C-1 1000 méteren 11 óra 24 perckor dől el a kvóta sorsa. A másik három magyar érdekeltségű döntőt a délutáni programban fél héttől rendezik, ezeket az M4 Sport csatorna élőben közvetíti majd.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók