Másodszor is megsérült Rácz Koppány

Múlt héten egy kora reggeli hegyi futáson lejtmenetben megbotlott egy gyökérben, és hatalmasat esett a fiatal magyar szlalomos. A balesetben összezúzta a bal kézfejét, és eltörte a kisujját, a jobb tenyerén mély seb keletkezett, és az egyik térde is megsérült. Bár Rácz Koppánynak nem ez volt az első sérülése idén, ennek ellenére úgy érzi, hogy sokat fejlődött az elmúlt hónapokban, és optimistán várja az őszi versenyeket, valamint a jövő tavaszi pótkvalifikációs Európa-bajnokságot is.

Már néhány hónappal ezelőtt kezdődött a 19 éves versenyző idei vesszőfutása. Akkor is elesett, a jobb kezén hetekig össze volt rögzítve a középső, és a mutatóujja. A komolyabb edzéseket, és a versenyzést júniusban tudta újrakezdeni, három hete jól szerepelt egy kisebb szlovén nemzetközi viadalon is Trnovoban, azonban most újra megsérült. 

Másodszor is megsérült Rácz Koppány

“Előző kedden egy kora reggeli futással indítottam a napot, visszafelé láttam, hogy késésben vagyok, ezért gyorsabban futottam lefelé, mint máskor - mondta Rácz Koppány. - Megbotlottam egy gyökérben, és 

hatalmasat repültem. 

Az ujjam egyelőre még fáj, és nem mozog rendesen, ennek ellenére a síkvízen már tudok evezni. Sajnálom, hogy így alakult, mert az előző sérülésem után júniusban három versenyen is rajthoz álltam, és elégedett voltam a formámmal.”

Koppány idén fejezte be a gimnázium harmadik osztályát a szlovéniai Solkanban. Továbbra is a helyi klubnál edz, a koronavírus-járvány miatt ráadásul a vízitelep egyik szobájában lakik, mert a kollégiumot bezárták, ennek ellenére nem unatkozik. 

“A felkészülésem jól halad a sérülések ellenére is. Amikor tavasszal kiderült, hogy őszig törlik a versenyeket, akkor gyakorlatilag újrakezdtük az alapozást, ami azóta is tart. Mivel most van időm az edzéseken új módszereket kipróbálni, 

ezért többet tudok fejlődni, 

mint egy átlagos szezonban.”

A versenyző tavaly legjobb magyar szlalom-kajakosként a középmezőnyben végzett a felnőtt világbajnokságon, és nem szerzett olimpiai kvótát. A verseny után akkor úgy fogalmazott, hogy bazi nagy szerencse kellene ahhoz, hogy az idén májusi  Európa-bajnokságon indulói helyet szerezzen Tokióba. A verseny elmaradt, Koppány pedig úgy érzi, hogy ezzel nőttek az esélyei. 

Másodszor is megsérült Rácz Koppány

“Az idei kvótaszerző Európa-bajnokság Londonban lett volna, ahol még soha nem versenyeztem, viszont a jövő májusi európai pótkvalifikációs Eb az olaszországi Ivreában lesz, ami hozzánk elég közel van. Szeretem azt a pályát, már többször edzőtáboroztam ott. Plusz egy évnyi rutinnal, és a helyismerettel valamennyit 

javultak az esélyeim a kvótaszerzésre”

 - tette hozzá Rácz Koppány.

Edzőjével, Kodelja Uros-szal úgy tervezik, hogy a sérülése után, augusztus elején újra versenyezhet, szeptemberben pedig indulna a prágai felnőtt Európa-bajnokságon. Ha az Európai Kajak-Kenu Szövetség (ECA) nem törli az eseményt, akkor Rácz Koppány vízre száll az U23-as kontinensviadalon is október elején Krakkóban.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók