Magas állami kitüntetést kaptak bajnokaink

Csak akkor maradhatunk meg és lehetünk sikeresek, ha győzünk, ez a törvény - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az Országházban, ahol Áder János államfővel állami kitüntetésben részesítette a tokiói olimpiai és paralimpiai játékokon érmet szerzett magyar sportolókat, köztük a kajak-kenu sportág bajnokait is.

A kormányfő a Kupolacsarnokban összegyűlt sportolók, edzők és sportvezetők előtt elmondott beszédében kiemelte: az olimpikonok és paralimpikonok győzelmeikkel mindenkinek példát adnak kitartásból és küzdőkészségből, amire szükség is van, mert Magyarország ma is embert próbáló feladatok előtt áll.

Hangsúlyozta: sportolóink mindannyiunkat büszkévé tesznek, 

megmutatják, milyen jó érzés magyarnak lenni.

Orbán Viktor kifejtette: a magyar nyelv a bajnok szóval fején találja a szöget, mert ez a szó eredetileg harcost jelent, olyan vitézekre használták, akik bátran léptek sorompóba, a győztes harcosoknak járt ez a megszólítás.

 

Magas állami kitüntetést kaptak bajnokaink

 

Úgy látja, a győzelem, a kiemelkedő teljesítmény nem szorul magyarázatra, vannak olyan pillanatok, amelyek magukért beszélnek. Különleges tisztelet jár a bajnokoknak, ők ma is a nemzet legkiválóbb tulajdonságait testesítik meg - fogalmazott.

Megjegyezte: mi magyarok úgy szeretjük az olimpiákat és a sportágakat, ahogy vannak, ha a nők női számokban, a férfiak pedig férfiszámokban indulnak, és nem jó, ha a teljesítménynek járó figyelem és tisztelet helyét más foglalja el. 

A miniszterelnök a sport legnagyobb értékének azt nevezte, hogy képes kihozni a legjobbat az emberből, és a sportolók küldetése, hogy a legkiválóbbak legyenek, ezzel pedig bennünket is nagyobb teljesítményre késztethessenek, 

hogy a "kényelmes középszerűség kísértése" ne uralkodjon el rajtunk.

Különösen nagyra becsüljük sportolóinkat, mert olyan országunk van, amelyet megfosztottak a természeti erőforrásai döntő hányadától, így mindenünk, amink van, egyéni teljesítmény és munka eredménye - mondta.

Arról is beszélt, hogy az olimpia eszméje és a nemzeti érzés egy tőről fakad, mert nemzetek nélkül nincs olimpia, az olimpián a győztes nemzetének zászlaját húzzák a legmagasabbra, és az ő nemzetének himnuszát játsszák.

Magas állami kitüntetést kaptak bajnokaink

Az ünnepség a miniszterelnöke köszöntője után díjazták a tokiói olimpia és paralimpiai érmeseit, és a felkészítésben résztvevő sportszakembereket is. 

Sportágunk kitüntetettjei:

A legmagasabb kitüntetést minden idők legeredményesebb magyar női olimpikonja, Kozák Danuta kajakozó és a háromszoros egyéni olimpiai bajnok kardvívó, Szilágyi Áron kapta, ők a Magyar Érdemrend Nagykeresztjét (polgári tagozat) vehették át. 

 A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal (polgári tagozata) kitüntetésben részesült: Csipes Ferenc edző

Magas állami kitüntetést kaptak bajnokaink

A Magyar Érdemrend középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetésben részesült: Csipes Tamara kajakozó

A Magyar Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozata) kitüntetésben részesült: Hadvina Dóra kajakozó; Kárász Anna kajakozó; Kopasz Bálint kajakozó; Somogyi Béla edző, Tótka Sándor kajakozó, Kiss Péter Pál kajakozó

Magas állami kitüntetést kaptak bajnokaink

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozata) kitüntetésben részesült: Varga Ádám kajakozó.

A Magyar Arany Érdemkereszt (polgári tagozata) kitüntetésben részesült: Hadvina Gergely edző; Hüttner Csaba szövetségi kapitány; Hüvös Viktor edző; Kopaszné Demeter Irén edző, Pruzsina István edző, Varga Katalin Eszter kajakozó

Magas állami kitüntetést kaptak bajnokaink

A Magyar Ezüst Érdemkereszt (polgári tagozata) kitüntetésben részesült: Matyus Zsolt edző, Toman József keretorvos, Csamangó Attila edző

A díjak átadása után a kitüntetett sportolókat és sportszakembereket a miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadáson látta vendégül.

Magas állami kitüntetést kaptak bajnokaink

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók