Lezárult az idény a sárkányhajósok és a kajakpólósok számára is

A Römi KKSK sikerével zárult a 2021-es Sárkányhajó Magyar Bajnokság. A három fordulóból álló versenysorozatnak Tiszaújváros és Szeged adott otthont. A közelmúltban a Maty-éren rendezték meg a Kajakpóló Magyar Bajnokságot is, amelyen két kategóriában hirdettek bajnokot.

A sárkányhajósok számára május elsején Tiszaújvárosban indult a magyar bajnokság, ahol egy nyolc kilométeres versenyt rendeztek. A júliusi második és a szeptemeberi harmadik fordulót Szegeden tartották. A Maty-éren mindkét alkalommal kétezer és kétszáz méteres távok szerepeltek a programban. Az egyes fordulók dobogósait éremmel és kupával jutalmazták, ezután alakult ki a végső sorrend.

Lezárult az idény a sárkányhajósok és a kajakpólósok számára is

„A harmadik forduló után csináltunk egy összesített rangsort, ami alapján kiderült, hogy ki lett az abszolút magyar bajnok. Emellett a bajnokság utolsó fordulójában rendeztük az amatőrök számára meghirdetett Sárkányhajó Roadshow fináléját is, amely során több esetben is meglepően jó időeredmények születtek." – mondta Környei Gergely szabadidős szakágvezető. 

A szervezést a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) mellett, a Graboplast Győri Vízisport Egyesület, az MVM Szegedi Vízisport Egyesület és a Tiszaújvárosi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Egyesület segítette. Környei Gergely elmondta, a májusi első fordulón a szokottnál még kevesebben indultak, ami nagyban volt köszönhető a járványnak is.

Lezárult az idény a sárkányhajósok és a kajakpólósok számára is

„A legtöbb nemzetközi versenyt, illetve a világbajnokságot is törölték, így azért nehéz motiválni a versenyzőket. A többi fordulón már emelkedő volt a tendencia, ahogy a problémák kezdtek kisimulni, úgy nőtt a népszerűség. Persze a csapatokkal is egyeztetnünk kell, hogy mivel tudnánk még vonzóbbá tenni a szakágat. Lesz is erről a közeljövőben egy kerekasztalbeszélgetés, ami alapján további döntéseket hozunk majd a sárkányhajózás népszerűsítése érdekében.” - tekintett előre Környei Gergely.

Lezárult az idény a sárkányhajósok és a kajakpólósok számára is

A bajnokságot összetettben nagy fölénnyel a Römi KKSK nyerte. A csapat vezetője Reményi Péter elmondta, bár örül a győzelemnek, több csapat ellen szerettek volna küzdeni.

„Sajnálom, hogy most kevesebb csapat volt, bízom benne, hogy ez változni fog, annál is inkább, mert jövőre Ukrajnában lesz a nemzetek közötti világbajnokság. Boldog vagyok, hogy győztünk, nálam csak olyanok versenyeznek, akiknek van valamilyen kajak-kenus múltja. A csapat nagy része azért már öregszik, 50-60 év között van az átlagéletkor, de sokan egyes hajókban masters versenyeken is szoktak indulni, illetve próbáljuk a fiatalokat is bevonni, amikor nekik épp nincs versenyük. Idén például Fekete Ádámot, az UTE világbajnoki ezüstérmes kenusát is el tudtuk csábítani.” – avatott be a részletekbe Reményi Péter.

Lezárult az idény a sárkányhajósok és a kajakpólósok számára is

Hozzátette, a járványhelyzet miatt már a második világbajnokság maradt el, ami számukra is komoly érvágás volt. A magyar bajnokság végeredményét és a pontszámítást a cikk alján lévő dokumentumra kattintva lehet megtekinteni.

Szintén a Maty-éren rendezték a kajakpólósok magyar bajnokságát is. Idén öt egyesület, tíz csapata nevezett, a korosztályos eltérés miatt két divízióban folytak a küzdelmek.

Lezárult az idény a sárkányhajósok és a kajakpólósok számára is

„Az első divízióban felnőtt és U21-es csapatok, a másodikban pedig a kisebbek és a női együttesek szerepeltek. Sikerült egy nap alatt megrendezni a versenyt, kora reggeltől, egészen estig zajlottak a meccsek. Azt gondolom, hogy színvonalas mérkőzéseket láthattunk, különösen a helyosztók és a döntők hoztak komoly csatákat.” – árulta el Környei Gergely.

Lezárult az idény a sárkányhajósok és a kajakpólósok számára is

Az egyes divízióban az oroszlányi Vidra „A” csapata lett a végső győztes, a fiatalabbaknál pedig a szegediek U18-as együttese nyert. Környei Gergely szerint a kajakpóló – sárkányhajózáshoz hasonlóan - kiváló kiegészítő sportág lehet más a szakágak képviselői számára is.

„A szlalomkajak alapozó technikái a kisgyerekeknél nagyon hasonlók a kajakpólóhoz. Az utánpótlás síkvizi kajakosonál is egy nagyon jó kiegészítő foglalkozás lehet, akár a téli vagy nyári edzéseken, mivel megtöri a monotonitást. A versenynaptárnak köszönhetően akár az is előfordulhat, hogy valaki két szakágban is sikeres lesz. Előnye még a kajakpólónak, hogy kis vízfelelüten is lehet űzni, például olyan települések vízein, ahol esetleg a síkvizi kajak-kenut vagy más szakágat nem lehet felépíteni. Ennek egyébként Németországban komoly hagyományai vannak már.” – mondta a szabadidős szakágvezető. 

Lezárult az idény a sárkányhajósok és a kajakpólósok számára is

A részletes eredményeket, illetve a csapatok névsorát a lenti dokumentumban lehet megtekinteni.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók