Lábakon álló csónakházat adtak át Lábatlanon

Átadták pénteken a Lábatlani Sirályok SE újépítésű csónakházát, amely a Felső- és az Alsó-Dunán tervezett vízitúra állomások hálózatának első elkészült eleme.

A tervek szerint a közeljövőben Duna két oldalán, Rajkától Bajáig 15 helyszínen jön létre vízi járművek kölcsönzésére alkalmas bázis, új csónakházak építésével, illetve a régiek átalakításával. A program költségvetése meghaladja az 1,2 milliárd forintot – mondta a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke, Schmidt Gábor. Hozzátette: az ország számos útvonalán már megtalálhatók a modernizált vízibázisok. A folyamatosan bővülő hálózatról a Viziturapont.hu internetcímen kaphatunk áttekintést, valamint hamarosan elindul az országos eszközfoglaló program a Vizicsizma.hu oldalon.

Sujbert Levente, a Lábatlani Sirályok SE elnöke elmondta, az új csónakházat önkormányzati területen építették fel, az MKKSZ 35 millió forintos támogatásával. Az épület közvetlenül a Duna partján található. Lábakon áll, ezért az áradásoktól védett. Az alsó szinten hajótárolókat alakítottak ki, felül öltözők, mosdók, tusolók és egy edzőterem kapott helyet. A vízitúra bázis vendégei a csónakház nyitva tartásán kívül is használhatják a mosdókat, ruhát válthatnak és feltölthetik telefonjaikat.

Az egyesület a pályázati forrásból beszerzett kenukat bérbe adja. Lehetőség van arra, hogy az itt vízre szálló túrázók a hajókat, lapátokat és a mellényeket az esztergomi partnerszervezetnél adják le, majd azokat visszaszállítják Lábatlanra.

Az ünnepélyes átadón részt vett, és beszédet mondott Fekete Péter államtitkár.

A Lábatlani Sirályok SE 2005-ben a helyi Duna-part tisztítására alakult, 2008-ban váltak a Magyar Kajak-Kenu Szövetség tagszervezetévé. Az egyesület 26 igazolt tagja mellett 55 fiatallal foglalkoznak, közülük 18 sportoló igazolt amatőr versenyző.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók