Közel lehet a kvóta C-2-ben

Egy arany- és három ezüstérmet szerzett vasárnap délelőtt a magyar válogatott a maty-éri ICF gyorsasági világkupán. Lucz Anna szombati győzelme után vasárnap K-2 mixben is nyert, női párosban pedig ezüstérmet szerzett. Adolf Balázs és Fejes Dániel visszatette hazánkat a férfi kenu térképére, de remekelt K-2 1000 méteren a Noé, Dombvári egység is.

„Szép volt Fiúk! Szép Volt Fiúk!” -  kiabálták a lelátón helyet foglaló 3-400 magyar szurkolók a kenu kettesek 1000 méteres döntője után. Az idén berobbanó Adolf Balázs, Fejes Dániel páros csodálatos versenyzéssel ezüstérmet szerzett első nemzetközi megmérettetésén. Az edzésversenyeken, valamint az országos bajnokságon is sikert sikerre halmozó egység féltávnál még csak a hetedik helyen haladt, ekkor beindítottak egy hatalmas hajrát, amivel sikerült a második helyig feljönniük, feltéve ezzel a koronát egész éves teljesítményükre.

„Sikerült tökéletes pályát mennünk, de a végére fizikálisan nagyon elfáradtunk – kezdte Adolf Balázs. „Számítottunk rá, hogy a többiek jobban kezdenek majd, de nem ijedtünk meg, végig tudtuk, hogy lőtávolban vagyunk” – tette hozzá Fejes Dániel.

Közel lehet a kvóta C-2-ben

Adolf Balázs tavalyi vb-n ezüstérmet szerzett 5000 méteren, ami után sokan a szakág jövőjének kiáltották ki. „Nem érzem azt, hogy én lennék a jövő, csináltam a dolgomat télen. Tavaly azt mondtam, hogy még nem vagyok ezres menő, inkább ötezres, most már azt mondom, 

párosban ezres vagyok

 – mondta Adolf, aki a kvótaszerzés esélyeiről is beszélt: Ha a Dani nem száll el, akkor meglehet – jegyezte meg viccelődve. - Igazából motivál ez minket, nem teher, kemény tél vár ránk, és úgy állunk oda, hogy tavasszal kiadjuk magunkból a maximumot” – zárta mondandóját.

Lucz Anna a tegnapi egyesben aratott 200 méteres győzelme után, vasárnap is remekelt. Női K-2-ben Kiss Blankával az oldalán párosban ezüstérmet szereztek az orosz hajó mögött. Sőt ezt még fokozni is tudta, hiszen mix párosban Csizmadia Kolossal egy hajóban ülve megszerezték a magyar csapat hatodik aranyérmét a maty-éri világkupán. Ezzel az UTE 21 éves versenyzője lett a magyar válogatott legeredményesebb tagja két arany- és egy ezüstéremmel. A finálé másik magyar párosa Kiss Blanka és Apagyi Levente a negyedik helyre hozta be a hajót.

Közel lehet a kvóta C-2-ben

A kenusok mix 200 méteres versenyében is szereztünk egy ezüstérmet. Az országos bajnokságon diadalmaskodó Molnár Csenge, Hajdú Jonatán párost csak az orosz egység tudta megelőzni. Ugyanitt a Kisbán Zsófia, Fekete Ádám-duó hatodik lett.

A kvótaszerzés szempontjából is fontos K-2 1000 méteres döntőben ezúttal Noé Zsombor, Dombvári Bence párosa képviselte Magyarországot. A két kajakos sokáig a top háromban evezett, végül negyedikek lettek. A mieinket megelőző franciáknak, olaszoknak és spanyoloknak viszont már megvan a tokiói kvóta, így a magyar egység ez alapján bizakodva várhatja a pótkvalifikációt.

Közel lehet a kvóta C-2-ben

„A tisztes helytállás volt a cél, már annak is örültünk, hogy a döntőbe kerültünk. A tesztversenyeken nem úgy nézett ki, hogy ilyen eredményre képesek lehetünk, de nagyon boldogok vagyunk. Jövő tavasszal 

harcba szállunk ugyanitt Szegeden a kvótáért”

 - mondta Dombvári Bence. „Mi csak a saját pályánkat figyeltük végig. Kicsit kevesebb erőt éreztem most magamba, mint a középfutamban, de a szívünk vitt előre és mindent beleadtunk” – tette hozzá Noé Zsombor.

A férfi kenu egyesek 200 méteres középfutamában 21 éves Szőke Attila hatodik, a nála egy évvel fiatalabb Zombori Dominik pedig hetedik helyen végzett, így számukra itt ért véget az idei világkupa.

C-1 500 méteren viszont Korisánszky Dávid és Kiss Balázs is bejutott a döntőbe a reggeli középfutamok során. A fináléban Kiss a hatodik, Korisánszky pedig a nyolcadik helyen csapott a célba.

Közel lehet a kvóta C-2-ben

“Örülök a hatodik helynek, ez is mutatja, hogy van potencia a magyar kenusokban - nyilatkozta Kiss Balázs. - Bele kell erősödni a nemzetközi mezőnybe, és hinni magunkba, ez a dolgunk most. Szeretnék egy jó egyes teljesítménnyel előrukkolni jövőre” - tette hozzá Dunaferr kenusa, aki arról is beszélt, hogy mennyire motiváló számára Adolf Balázs, és Fejes Dániel jó szereplése C-2 1000 méteren.

Még reggel a kajak négyesek 500 méteres reményfutamában a Béke Kornél, Balogh Gergely, Szendy Maximilián, Vajda Bence alkotta fiatal egység ötödik lett, ezzel pedig lemaradtak a döntőről.

Közel lehet a kvóta C-2-ben

A nőknél ugyanebben a számban viszont két magyar egységnek is szurkolhattunk. A dobogóhoz a Szellák Szabina, Zupkó Vanda, Rendessy Eszter, Szénási Zsófia négyes volt közelebb, végül negyedikként zártak. Őket a másik hazai hajó a Sólyom Dóra, Katrinecz Rita, Bodonyi Dóra, Csikós Zsóka összeállítású kvartett követte ötödikként.

A női C-2 500 méteres fináléjában a Bragato Giada, Kisbán Zsófia-duó ötödik, míg a vb-ezüstérmes Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső helyére beugró, 2003-as születésű Gönczöl Laura, Opavszky Réka egység közvetlenül mögöttük hatodik lett. A két páros ugyanezt a helyezésbeli teljesítményét megismételte egy órával később 200 méteren is.

Női kajak egyes 500 méteren, a 18 éves Kőhalmi Emese sokáig harcban volt a dobogós helyek egyikéért, végül azonban be kellett érnie a hatodik hellyel. A döntő másik magyarja, Bodonyi Dóra a kilencedikként ért célba.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók