Konkurálva, de egymást segítve készülhettek tehetségeink

Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány szerint rendkívül hasznos volt a Párizs-keret minden egyes összetartása, így a portugáliai melegvízi edzőtábor is. Olyan versenyzők is egymásra találhattak, akik korábban csak ellenfélként ismerték egymást, ebből pedig csak profitálhat a magyar kajak-kenu.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség a Tokió-keret mellett létrehozott egy úgynevezett Párizs-keretet is. Ez a csoport olyan versenyzőkből, akik az elmúlt években ifi és U23-as versenyeken már mutattak jó eredményeket, és esélyesek lehetnek arra, hogy akár ebben az olimpiai ciklusban is, de elsősorban a Tokiót követő négy évben ott legyenek a világ élmezőnyében. Az első közös edzőtábort még októberben tartották meg, azóta minden hónapban összejöttek néhány hétre, legutóbb pedig Portugáliában edzőtáborozhattak.

Nyerges Attila és Németh Szabolcs edzők vezetésével március 16. és 30. között Montebelóban edzett a korelnök és egyfajta mentor szerepét betöltő Kammerer Zoltán mellett a fiatalok közül Kós Benedek, Bogár Gábor, Noé Zsombor, Erdőssy Csaba, Gecse Márton, Solti László, Varga Dominik, Györgyjakab Máté, Béke Kornél, Erős Patrik és Gál Péter, Fejes Dániel, Szőke Attila, Lelovics Dávid, Simon Sebestyén, Adolf Balázs, Kocsis Ádám, Kockás Dávid – ők a Magyar Kajak-Kenu Szövetség jóvoltából tölthettek kint két hetet.

Hozzájuk csatlakozott önköltségen az ifi válogatottból Nyerges Áron, Opavszky Márk, Horváth Benedek és Besenyei Ádám.

Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány beszámolója szerint minden hétköznap három edzésük volt a versenyzőknek, délelőtt és délután evezés, valamelyik tréning után erősítés vagy futás, kivéve a szerdát, mert akkor a délutáni egyéni edzés egy pihenőbb jellegű volt. Szombaton egy hosszabb evezés, általában a kenusoknak 30 kilométer, a kajakosoknak pedig 4×5 kilométer szerepelt a programban, míg a vasárnap a pihenésé volt.

„Mindenféle kötelező optimizmus nélkül állíthatom, hogy lelkesen, kiválóan dolgoztak a srácok – kezdte Makrai Csaba. – Ehhez nagyban hozzájárult az is, hogy kifogástalan időnk volt, minden edzést meg tudtunk csinálni, amit elterveztünk. Nagyon jó állapotban volt szinte mindenki, persze a felkészülés ezen szakaszában nemcsak fizikálisan, hanem mentálisan is elfáradnak a versenyzők, de ezen is túl tudtunk lendülni, és

nagyon hasznos edzőtábort zártunk.”

Az idő mellett minden más körülmény kifogástalan volt Montebelóban, első osztályú apartmanházakban voltak elszállásolva a versenyzők, mindenkinek saját szobája volt, az ételek pedig sokkal változatosabbak voltak, mint korábban, Makrai Csaba szerint a napi háromszori svédasztalos étkezés mennyiségben és minőségben is maximálisan kielégítő volt.

„Azok, akik végigcsinálták velünk ezeket a hónapokat, egyértelműen csak pozitív visszajelzéseket adtak – folytatta Makrai Csaba. – Most kijött az, hogy kiknek sikerült jól az alapozás, kiknek állt össze gyorsan a technikájuk, és kik kapták el a fonalat. Voltak már időre evezések is, amelyek ugyan nem mérvadóak, de visszajelzésnek jók. Ezek a fiatalok, akik a Párizs keretben szerepelnek, már bizonyítottak, tehát a tehetségükkel abszolút tisztában vagyunk, ám ezek az összetartások azért is voltak jók, mert a versenyzők nagyobb konkurenciát jelentettek egymásnak, mintha a klubjukban, nem feltétlenül ilyen jó képességű kajak-kenusokkal edzettek volna együtt.

Egymással konkurálva, mégis a másikat segítve, egymást húzva készülhettek.”

A szövetségi kapitány kiemelte, hogy páros edzéseket is tartottak Portugáliában, ezért is volt hasznos a Párizs-keret kialakítása. „Olyan versenyzők kerültek kapcsolatba egymással, akik a versenyekről ismerték egymást, de nem álltak közvetlen kapcsolatban. Itt ténylegesen megismerték egymást, látták a másik technikáját, hozzáállását, és rájöttek, hogy egymás partnerei is lehetnek akár párosban, akár négyesben. Mindenképp szeretnénk ezt a projektet továbbvinni, mert ebből csak profitálhat a magyar kajak-kenu.”

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók