Kihívó nélkül marad a Hüvös-négyes?

A múlt heti, első válogató után egyértelművé vált, hogy Kuli István, Birkás Balázs, Tótka Sándor és Nádas Bence alkothatja a világbajnokságon a férfi kajak négyest az olimpiai távon, 500 méteren. Annyira a mezőny előtt vannak, hogy lehet, hogy ki sem hívják őket a második válogatón. Hüttner Csaba viszont még nem biztos benne, hogy őket nevezi a szegedi vébére.

“Hazudnék, ha azt mondanám, hogy csalódott vagyok – kezdte az Inforádio Víztükör című adásában az első válogatót két arannyal és egy ezüsttel záró Tótka Sándor, aki elégedett a múlt heti produkciójával, szerinte azzal együtt is jól teljesített, hogy nem volt ideális az időjárás. – Sokszor nagyon fújt a szél, oldalszél is volt, amely pályaelőnyt is jelentett, ezzel együtt nagyrészt azok végeztek a mezőny elején, akiknek ott is a helyük. Az elsődleges célom az volt, hogy bekerüljek az 500 négyesbe, ezt sikerült is elérnem.”

Tótka Sándor három csapattársával, Birkás Balázzsal, Nádas Bencével és Kuli Istvánnal együtt 200 egyesben és 400 egyesben is az első négy helyen végzett, de 500 párosban is ők négyen voltak a legjobbak, így az eredmények alapján nem kérdés, hogy Hüvös Viktor tanítványainak kellene alkotniuk azt a négyest, amelyet ki lehet hívni a következő válogatón.

Birkás Balázs és Tótka Sándor szinte tökéletes válogatót zárt

„Mi már előre ittunk a medve bőrére, és edzésen mentünk négyest a válogató előtt, és nem árulok el titkot, hogy elképesztően jól muzsikált alattunk a hajó, a vártnál sokkal jobban. De nemcsak mi négyen, hanem Dudás Mikivel kiegészülve folyamatosan próbálgattuk, hogy ki hova ülhet a négyesbe. Ezzel lenne egy kis csapathajó előnyünk, hogy ne a nulláról kezdjük.

Mindenki profi ebből az egységből a hajóban és a szárazföldön is”

– nyilatkozta Tótka, aki tavaly a világbajnokságon Dudás Miklóssal, Kuli Istvánnal és Molnár Péterrel nyert bronzérmet négyesben. Utóbbi versenyző szívműtétje után kihagyja ezt a szezont, és ha Dudás is kikerül a kvartettből, akkor Birkással és Nádassal kiegészülve alkothatják az olimpiai számban a csapathajót.

„Nincs két egyforma egység, nagyon nehéz megmondani, hogy ez jobb négyes lehet-e a tavalyinál, reményeim szerint igen, hiszen azért vannak a válogatók, hogy kiderüljön, hogy alakíthatunk-e jobb csapathajót. Szeretnénk az előttünk lévő spanyol és német egységet megelőzni, bizonyítani, hogy jobbak vagyunk náluk, de nagyon erősek a mögöttünk lévő nemzetek: a csehek, a szerbek és a franciák is. Akárcsak tavaly, valószínűleg

az idén is az 500 férfi kajak négyes lesz a legerősebb szám a vébén”

– mondta Tótka Sándor.

„Egyelőre az sem biztos, hogy lesz kihívójuk, mert úgy tűnik, hogy a többi versenyző más számokra koncentrál – reagált Hüttner Csaba szövetségi kapitány arra, hogy a Nádas, Tótka, Kuli, Birkás kvartettnek lesz-e kihívója a második válogatón. – Ha őket nevezem az Európa Játékokra és a világbajnokságra a négyesbe, akkor például 200 egyesben a válogató ötödik helyezettjének kellene indulni, ez pedig elgondolkodtató. A Világkupa és az Európa Játékok után át kell gondolunk, hogy a négyest gyengítsük-e, és azzal is meg tudjuk-e biztosan szerezni a négy kvótát, vagy pedig hagyjuk a pótkvalifikációra.”

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók