Kiderülhet, hogy kikre kell majd figyelni

Szombaton és vasárnap Szolnokon rendeznek edzésversenyt a serdülő és ifjúsági kajakosok számára. A fiataloknak egyesben háromszor ezer és ugyanennyiszer kétezer métert kell majd evezniük. Makrai Csaba kajak utánpótlás szövetségi kapitány szerint a hétvége során reális képet kaphatunk arról, hogy ki milyen formában van, és kik lehetnek majd a szezon későbbi időszakának főszereplői.

„Az edzéseken bevett gyakorlat szokott lenne, hogy 3x1000 és 3x2000 métereket mennek a fiatalok felmérő jelleggel. – kezdte Makrai Csaba. – Ezt fogjuk modellezni a hétvégén Szolnok versenykörülmények között. Szombaton lesznek az ezer méteres, vasárnap pedig a kétezer méteres futamok.”

A serdülő és ifjúsági kajakosok számára rendezett edzésversenyen a válogatottaknak kötelező lesz a részvétel, összesen nagyjából 140-en mutathatják meg, hogy hol tartanak a felkészülésben. A lebonyolítás kapcsán Makrai Csaba elmondta, az előfutamokban lesznek kiemelések, a továbbiakról pedig az időeredmények fognak dönteni.

Kiderülhet, hogy kikre kell majd figyelni

„A fiúknál például az előzetesen legjobbnak vélt versenyzőket kiemeltük, és külön szétosztottuk őket a tíz előfutamba. Ezután viszont nem a helyezés, hanem az időeredmények alapján rangsoroljuk majd a fiatalokat a kilenc fős középfutamokba, majd később a döntőkbe is. Ez azért is jó, mert 

mindenki olyanokkal versenyezhet majd, akik ebben az időszakban hasonló teljesítményre képesek.

 Ugyanez lesz a lebonyolítás vasárnap a kétezres távon is annyi különbséggel, hogy az elő- és a középfutamban egyenes pályán kell evezni, a döntőkben viszont lesz forduló is.”

A kapitány hozzátette, az ezres rajtok között kettő, a kétezresek között pedig egy óra pihenője lesz egy versenyzőnek. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a mostani edzésverseny a pillanatnyi felkészültség mellett a későbbi erőviszonyokról is képet adhat.

Kiderülhet, hogy kikre kell majd figyelni

„Az előző években 

rendre azok szerepeltek legjobban a szezon során, akik ezeket a felmérőket megnyerték.

 – mondta Makrai Csaba. – Ez a hétvége véleményem szerint egy jó képet ad majd arról, hogy ki mennyire felkészült, és hogy kitől mit lehet majd várni. Mindenki háromszor megy mindkét távon, így tökéletesen megmutatkozik majd, hogy milyen alapot szereztek a fiatalok az elmúlt időszakban.”

Az edzésverseny szombat délután kezdődik a szolnoki Holt-Tiszán, előtte délelőtt ugyanitt rendezik a paraszakág maraton magyar bajnokságát. A versenyműsort és majd az eredményeket is itt lehet követni.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók