Hasítanak az idei Vízivándortáborok

Minden eddiginél nagyobb népszerűség övezi az idei Vízivándortáborokat. Az ország számos iskolájából jelentkeztek osztályok, június közepétől két hónapon át, mintegy 4800 gyerek fedezheti fel Magyarország víztájait. A túrázás mellett, a szórakozás és a jókedv is állandó része az egy hetes táboroknak.

„Januárban kezdődött a pályázási lehetőség az iskolai osztályok számára, de február közepére már a helyek nagy része betelt. – árulta el Pajor Tibor, a Vízivándortábor főszervezője. – A táborok célja, hogy a gyerekek megismerjék Magyarország vizeit, azok különlegességeit, környező tájait. Június 14-én indítottuk el az idei első tábort, a visszajelzések eddig igen pozitívak.”

Hasítanak az idei Vízivándortáborok

Az egyhetes táborokban 20-40 fős felső tagozatos és középiskolás osztályok vesznek részt. Összesen kilenc túraútvonal közül lehetett választani az ország különböző pontjain, mint például a Szigetközben, a Bodrogon, a Körösökön, vagy épp a Dunakanyarban. 

Hasítanak az idei Vízivándortáborok

„A hét nap alatt nagyjából 50-90 kilométert kell leeveznie a gyerekeknek. Egy útvonalon belül több szálláspont is van, egy ilyen megállónál általában két napot töltenek a táborozók. Például a Bodrog esetében Felsőberecki, Sárospatak, a Bodrogparti kompvendégház és Tokaj a főbb állomások. A megállóhelyek mindegyikén 10 személyes, 5x6 méteres katonai sátrak vannak felállítva, tehát a táborveréssel a gyerekeknek nem kell foglalkozniuk.” – mondta Pajor Tibor.

Hasítanak az idei Vízivándortáborok

A diákok több személyes kenukkal túráznak, de Murán és a Rábán raftokkal is lehet menni. Persze nem csak evezésből állnak a napok; közös főzés, sütögetés és játékos kikapcsolódás is alaprésze a táboroknak. 

Hasítanak az idei Vízivándortáborok
Hasítanak az idei Vízivándortáborok

„A Bodrogon és a Tisza-tavon több táborunk már sikeresen lezajlott. Természetesen fokozott figyelmet fordítunk a táborok biztonságára, a vízen mindenkinek kötelező a mentőmellény használata, és persze arra is figyelünk, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után. A tábort kísérő pedagógusoknak egy Vízivándortábor-vezető továbbképzést is el kellett végezniük, de a csoportokra profi túravezetők is figyelnek. Egyébként a legnépszerűbb helyszínek a Szigetköz és a Körösök, de minden útvonal egyedi adottságokkal rendelkezik, amelyeket kár lenne kihagyni.” – tette hozzá Pajor Tibor.

Hasítanak az idei Vízivándortáborok
Hasítanak az idei Vízivándortáborok

A Vízivándortáborok egészen augusztus 15-ig folyamatosan zajlanak.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók