„Hálásnak kell lennünk azért, hogy megrendezték az olimpiát”

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke, Schmidt Gábor néhány napja már Tokióban tartózkodik. A sportági vezető szerint, a japán szervezők mindent megtesznek azért, hogy a lehető legjobb olimpiát rendezzék. Az elmúlt napokban már több magyar éremnek is a lelátóról örülhetett, de természetesen a hétfőn kezdődő gyorsasági kajak-kenu versenyeket várja a legjobban.

Schmidt Gábor MOB-alelnöki és MKKSZ-elnöki tisztségében is most először vesz részt az ötkarikás játékokon. A hét elején érkezett meg Tokióba, az első benyomásai pozitívak voltak.

„A japánok nagyon kedvesek, mindent megtesznek azért, hogy kiszolgálják a sportolókat. Hálásnak kell lennünk, hogy ilyen körülmények között is megrendezték az olimpiát. Ahogy látom, 

a szabályokat mindenki betartja, viselik a maszkot, használják a kézfertőtlenítőket, a városban pedig csak nagyon kevés akkreditált személy van.” 

– mondta Schmidt Gábor.

„Hálásnak kell lennünk azért, hogy megrendezték az olimpiát”

A sportági vezető az elmúlt pár napban több sportág magyar érdekeltségű versenyeit is a helyszínen tekintette meg. Ott volt Milák Kristóf olimpiai aranyérmes úszásán 200 méter pillangón, a férfi kardválogatott sikerrel megvívott bronzmérkőzésén, valamint a magyar női vízilabda válogatott történelmi győzelménél, a címvédő és 2008 óta az ötkarikás játékokon veretlen USA ellen.

„Hálásnak kell lennünk azért, hogy megrendezték az olimpiát”

„Természetesen a nézők nagyon hiányoznak, de próbáljuk éreztetni a sportolókkal, hogy egész Magyarország mögöttük áll. Kulcsár Krisztián MOB-elnökkel, Vékássy Bálint főtitkárral és Fábián Lászlóval szurkolunk, de itt van Schmitt Pál és Gyurta Dániel is, valamint Szabó Tünde államtitkárasszony is velünk volt pár napig. Számomra hatalmas élmény, hogy a lelátóról bíztathatom a magyarokat. 

Biztos vagyok benne, hogy a kajak-kenu versenyeken is, hasonlóan szép élményekben lesz részünk.”

A magyar kajak-kenu válogatott női kenusai, Balla Virág, Takács Kincső és Horányi Dóra is a napokban érkeztek meg Tokióba, ők kihagyták a takamacui edzőtábort. Schmidt Gábor elmondta, igyekszik mindenben a lányok és edzőjük, Szabados Krisztián segítségére lenni. 

„Az első naptól kezdve elkísérem őket az edzésekre. Az evezős versenyek miatt eddig még nem edzhettek a versenypályán, de szombattól már ennek sem lesz akadálya. Ők már abban a szállodában laknak, ahová a csapat többi tagját is várjuk, szerencsére eddig minden rendben, jól érzik magukat.” 

„Hálásnak kell lennünk azért, hogy megrendezték az olimpiát”

A még Takamacuban készülő versenyzők szombaton utaznak Tokióba. A hajókat már péntek este útnak indítják, várhatóan reggelre oda is érnek a versenypályára, így lesz idő mindent előkészíteni az első tokiói edzésig. Az MKKSZ elnöke kiemelte, a pálya és annak környéke igazán otthonos és rendezett lett. Az időjárás és a szél változékonysága viszont komoly kihívás elé állíthatja majd a sportolókat.

„Hálásnak kell lennünk azért, hogy megrendezték az olimpiát”

„Az elmúlt napokban volt már erős hátszél, szembeszél és oldalszél is, ma viszont nagyon csendes volt víz. Az átlaghőmérséklet 30-32 fok, amikor jön egy picit szeles nap, akkor kitisztul a levegő, és nincs akkora pára. 

Változó az idő, de mindenki ugyanazon a pályán versenyez majd hétfőtől, ez nem lehet kifogás.

 – zárta az MKKSZ elnöke.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók