Mégse

Érmek és sporttörténelem a maraton Eb-ről

Hét arany-, hét ezüst- és öt bronzéremmel zárta a moszkvai Európa-bajnokságot a maraton magyar válogatott. Emellett az Európa Kupa versenyszámokban is tarolt Kadler Viktor küldöttsége, így nem csoda, ha a szakági vezetőedző is elégedetten értékelt. Az esemény egy sporttörténelmi pillanatot is tartogatott; Csay Renáta és fia Kolozsvári Brúnó egyazon nemzetközi versenyen néhány óra eltéréssel lettek aranyérmesek.

Hír

Moszkvában kettő év után rendezték meg újra a maraton Európa-bajnokságot. A pandémia miatt tavaly egyetlen nemzetközi verseny sem volt a szakágban, így nagy kérdés volt, hogy melyik nemzet milyen erőt képvisel. Az Eb után büszkén mondhatjuk: Magyarország továbbra is vezető szerepet tölt be a maratoni szakágban. 

„A legfontosabb, hogy 2019 után újra nemzetközi versenyen tudtunk részt venni. – kezdte értékelését Kadler Viktor maraton vezetőedző. - Az eredményekkel maximálisan elégedett vagyok, mindenki jól felkészült. 

Voltak azért szerencsétlen esetek is,

gondolok itt például a Boros Adrián, Máthé Krisztián kajak párosra, akiknek az egyik kiszállás közben szétnyílt a hajójuk orra, így az újra és újra megtelt vízzel. Ennek ellenére a harmadik helyet így is sikerült elcsípniük, ami elismerésre méltó.”

Érmek és sporttörténelem a maraton Eb-ről

Az Európa-bajnoki futamokat tekintve a magyar csapat hét arany-, hét ezüst-, és öt bronzéremmel zárt, amivel toronymagasan a legeredményesebb küldöttség lett. Azokban a számokban, amelyekben nem volt meg a legalább öt induló nemzet, ott Európa Kupa futamokat rendeztek, amelyekben szintén taroltak a mieink. Számunkra azonban nem csak erről marad emlékezetes ez az Eb. A sportvilágban rendkívül ritka, hogy egy azon versenyen anya és fia is aranyérmet ünnepeljen. Csay Renátával és Kolozsvári Brúnóval viszont pontosan ez történt. Vasárnap a sportág 20-szoros világbajnok legendája K-2-ben Czéllai-Vörös Zsófiával győzött, csakúgy, mint előtte délelőtt fia is, aki ifiben Mitring Olivérrel lett aranyérmes.

Érmek és sporttörténelem a maraton Eb-ről

“Az egész Eb alatt szurkoltak egymásnak anya a fiának, fiú az anyukájának, főleg ez utóbbi. – mondta Kadler Viktor. – Fantasztikus, amit véghez vittek. Brúnónak nehéz lesz elérnie az édesanyja sikereit, de az látszik, hogy 

jó géneket örökölt,

és nem esett messze az alma a fájától.” 

Érmek és sporttörténelem a maraton Eb-ről

 

A kenusok közül ki kell emelni Kövér Mártont, aki egyesben és párosban Horváth Mártonnal is simán nyert. A szakág számára az őszi világbajnokság lesz az év legfontosabb versenye, amelyet Pitestiben rendeznek majd.

Érmek és sporttörténelem a maraton Eb-ről

„Bizakodók lehetünk a vb-t illetően, jó, hogy fel tudtuk mérni a nemzetközi mezőnyt. Tudjuk, hogy hol és miben lehet még fejlődnünk, reménykedem egy sikeres világbajnoki szereplésben, ami egyben egy kvótaszerző verseny is lesz a Világjátékokra. 

Erősek az Európán kívüli nemzetek,

sokkal keményebb versenyekre számítok, de bízom a versenyzőinkben.”

Érmek és sporttörténelem a maraton Eb-ről

A moszkvai maraton Európa-bajnokság eredményei itt érhetők el.