Éremesélyek és hiányzók a maraton Európa-bajnokságon

A maraton szakág idei kontinensviadalát Silkeborgban rendezik július 28-31. között. A magyar csapat egy része kedd reggel utazott ki a helyszínre, azonban a kilencszeres világbajnok Kövér Márton, valamint az Európa-bajnok Horváth Márton sem lesz ott Dániában. Az Eb-n U23 és ifjúsági korosztály is versenyezni fog.

Két héttel a birminghami Világjátékok után, csütörtökön megkezdődik az idei Európa-bajnokság a maraton szakág számára. Silkeborgban a felnőttek mellett, U23 és ifjúsági korosztályban is osztanak érmeket. A magyar csapat egy része kedd reggel kelt útra Dániába.

„Remélhetőleg délután már vízre is szállhatunk, szerdán is edzünk, csütörtökön pedig kezdődik a verseny. – mondta még a kiutazás előtt Kadler Viktor, maraton vezetőedző. – A pályát annyira nem ismerjük az viszont biztos, hogy sokkal hűvösebb lesz az idő, mint itthon, 15-20 Celsius fok körül lesz a hőmérséklet. Éppen ezért azt gondolom, hogy 

a körülményekhez való alkalmazkodás lesz a legnagyobb kihívás a versenyzők számára.”

 

Éremesélyek és hiányzók a maraton Európa-bajnokságon

Felnőtt kajak szakágban a hölgyeknél ott van a csapatban a Világjátékokon két aranyérmet is szerző Kiszli Vanda, akit éles versenyen idén még csak Czéllai-Vörös Zsófia tudott legyőzni a magyar bajnokságon. A győriek kétszeres világbajnoka egyesben, valamint a 20-szoros világbajnok Csay Renátával párosban is indul. A férfiaknál Boros Adrián és Máthé Krisztián is három számban indul.

Éremesélyek és hiányzók a maraton Európa-bajnokságon

 

„A nőknél mindenképpen több érmre is számítok. Vanda a Világjátékokon igazolta remek formáját, és a hazatérés után is folytatta az edzéseket, de Zsófi is dobogóesélyes egyesben és Renivel párosban is. A férfiak mezőnye a korábbi évekhez hasonlóan most is nagyon kemény, de bízom benne, hogy itt is tudunk majd érmet szerezni.”

Éremesélyek és hiányzók a maraton Európa-bajnokságon

Az elmúlt években a kenusok is rendre kiválóan szerepeltek a nemzetközi versenyeken most viszont nagy érvágás, hogy sem a kilencszere világbajnok Kövér Márton, sem pedig a vele tavaly párosban Európa-bajnoki címet szerző Horváth Márton nem lehet ott Silkeborgban.

„Kövér Marci sérüléssel bajlódik, Horváth Márton pedig lebetegedett. Az egyes mellett párosban is indultak volna, így azonban C-1 klasszikus maratonon nem indítunk versenyzőt, rövidkörön pedig Zsidai Máté lesz az egyetlen magyar, aki párosban majd Gilányi Zsolttal indul. Tőlük nem elvárás az érem az a cél, hogy minél jobban teljesítsenek. A nőknél Kisbán Zsófi hiányában nincs meghatározó egységünk egyesben, meglátjuk, hogy Kulcsár Dorina és Bonyai Regina mire lesz képes.” – fogalmazott Kadler Viktor.

Éremesélyek és hiányzók a maraton Európa-bajnokságon

Hozzátette, az U23-as és az ifi versenyzők esetében a korábbi évekhez hasonlóan most is jó eredményeket vár, igaz a korosztályos világbajnoki válogató miatt – amelyet szintén e hétvégén tartanak Szegeden – voltak, akik nem vállalták az indulást. A csütörtökön kezdődő silkeborgi maraton Európa-bajnokság rajtlistái és majdani eredményei itt érhetők el.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók