Életük formájában várják a májust

Nem volt zökkenőmentes a felkészülésük, de mostanra kiváló formában várja a májusi olimpiai pótkvalifikációt az Adolf Balázs, Fejes Dániel kenupáros. A fiatal egység tavaly az összes edzésversenyt és az országos bajnokságot is megnyerte, a világkupán pedig ezüstérmet szerzett C-2 1000 méteren, így előzetes válogató nélkül készülhetnek a szegedi kvótaszerző versenyre. A srácok nem csak a vízen, de a való életben is jól megértik egymást. Május közepéig Dunavarsányban edzenek, de a Maty-éren is szeretnének felkészülni arra, hogy mi vár majd rájuk.

„A világkupa után kaptam három hét pihenőt, utána kezdtem el a téli alapozást. – kezdte Fejes Dániel. - Sevillában több, mint két hetet voltunk edzőtáborban, ami egész jól sikerült, most pedig Dunavarsányban csináljuk a páros edzéseket.” 

A felnőtt elitbe tavaly berobbanó kenupáros felkészülése a jó visszajelzések ellenére, nem volt problémamentes. Fejes Dániel bélfertőzés miatt egy hetet hagyott ki, míg Adolf Balázs november végén koronavírusos lett.

„Két és fél hetet ki kellett hagynom. Egy napig volt hőemelkedésem és néhány napra elvesztettem a szaglásom.” – mesélt a tünetekről az Óbudai Ganz VSE kenusa, aki azonban egy pillanatra sem esett kétségbe, december közepén már újult erővel tért vissza az edzésekhez.

„Két hét után már újra rekordközeli időket futottam, de az ergózás és az úszás is jól ment. 

Úgy érzem, mostanra életem formájában vagyok.

 Sevillával kapcsolatban volt bennem némi félelem, mert tavaly, amikor ott voltunk a víz teljesen szétrázta a páros hajónkat. Idén viszont stabilan tudtunk hozni egy magas szintet, így nagyon bizakodó vagyok.”

A svéd stílusú páros tavaly C-2 1000 méteren az összes edzésversenyen, valamint a szolnoki országos bajnokságon is győzött. A szeptemberi szegedi világkupán, a már kvótás oroszok mögött a második helyen értek célba életük első felnőtt nemzetközi megmérettetésén. Hüttner Csaba szövetségi kapitány úgy döntött, a páros válogató nélkül részt vehet májusi szegedi pótkvalifikációs viadalon. A felkészülésre így tehát plusz egy hetet kaptak.

Életük formájában várják a májust

 

„Ez előny is, meg nem is. – vélekedett Fejes Dániel. – Az, hogy van egy plusz hetünk mindenképp jó, de igazából nekünk a kvótaszerző lesz az első versenyünk. Próbálunk addig is sok pályát menni ellenfelekkel, akár kajakosokkal is, hogy megteremtsük a versenyhangulatot. A rajton és a gyorsításon biztosan kell még dolgozni, de jó irányba haladunk.” – tette hozzá a Merkapt-Mekler László SE kenusa.

Mindkettőjüknek a páros élvez elsőbbséget, de ha lehetőséget kapnak, akkor egyesben is bizonyítanának. Bár Adolf Balázs hozzátette, ő így is úgy érzi, mintha minden alkalommal egyedül húzná a lapátot.

„Én vagyok a hajóban elől, de Dani úgy dolgozik mögöttem, hogy sokszor olyan érzésem van, mintha egyest mennék, csak gyorsabban. Ez engem is arra ösztönöz, hogy egyesben is minél jobb legyek, hiszen akkor párosban is még tovább fejlődünk.” 

A két kenus a civil életben is kiváló kapcsolatot ápol egymással, bár ez nem is csoda, hiszen amellett, hogy rengeteget készülnek együtt, mindketten 22 évesek.

Életük formájában várják a májust

 

„Haverok vagyunk, elég sok időt töltünk együtt,

 az edzések mellett is szoktunk szervezni közös programokat. Télen is voltak közös edzéseink, habár az nem lett volna kötelező a felkészülésünk szempontjából. Szerintem húzzuk is egymást.” – mondta Adolf Balázs.

Az összhangra nagy szüksége is lesz a párosnak, hiszen a kvótáért várhatóan nagy harc lesz a pótkvalifikáción.

„Az olaszokkal biztos nagy csatában leszünk, mert már a világkupán is nagyon közel voltak hozzánk. Nem tudom, hogy a moldáv páros elindul-e egyáltalán, de a spanyolokra és talán a lengyelekre is figyelnünk kell. Bár most is Dunavarsányban vagyunk, tervezzük, hogy heti egyszer lemegyünk néhány pályát menni Szegedre, hogy gyakoroljuk a pályát, és felvegyük az ottani hangulatot.” - zárta Fejes Dániel.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók