Dombvári párosban is utcahosszal nyert

Bár kissé foghíjas mezőnyben, de egész hétvégén nagyon magabiztosan versenyzett Dombvári Bence. A K-1 1000 méteren három éve világbajnoki bronzérmet szerző versenyző a szombati egyes után a párost is simán nyerte 1000 méteren. Rajta kívül kiválóan szerepeltek a vasárnap vízre szálló olimpiai bajnokok is, Douchev-Janics Natasa K-1 200 méteren, Vajda Attila pedig C-1 1000 méteren győzött esélyeshez méltóan a szolnoki tájékoztatón.

Több mint hat tizeddel verte meg a K-1 200 méteren győztes Douchev-Janics Natasa a második helyen befutó Csipes Tamarát. Azt a Csipes Tamarát, aki a tegnapi 500 egyes győzelem után ezen a távon is megmutatta, hogy jó formában kezdi a szezont.

„Nem szoktam kétszáz méteren szerepelni, de most gyakorlásképpen mentem egyet – mondta Csipes Tamara. – A gyorsaságommal sosem volt gond, inkább az elindulás az, ami nehézséget jelent számomra, azt kell visszahozni, mert az még nem az igazi.”

A győztes pedig régi önmagát keresi évek óta. És a mostani formáját elnézve ez a legjobbkor, az olimpiai szezonban lehet meg neki újra.

“Örülök, hogy nyertem, a végén már éreztem, hogy az élen vagyok és így ki is tudtam engedni – nyilatkozta a háromszoros olimpiai bajnok, Douchev-Janics Natasa. – Félpályánál jött a billegés, de nem a hajóban, hanem bennem. Ezt edzéseken is többször megéltem, de most valahogy sikerült áttörnöm és rájöttem, hogy nem a kezemben, hanem a fejemben voltak gondok.”

A harmadik helyet Douchev-Janics Natasa tavalyi párja, Homonnai Luca szerezte meg. A fiatal versenyző nagyon bekötött a végére, ebben az is közrejátszhatott, hogy a hideg, esős, szeles időben egy szál atlétatrikóban állt rajthoz.

A délutáni programban vízre szálló másik olimpiai bajnok, Vajda Attila is könnyedén nyert C-1 1000 méteren. A szegedi kiválóság az első tájékoztatón nem hagyott kétséget afelől, hogy idén is neki áll a zászló a számban, amelyben több mint 10 éve egyeduralkodó itthon. Mögötte Kiss Tamás és Vasbányai Henrik futott be dobogós helyen.

„Nagyon hideg van, ez egyáltalán nem tett jót az izmoknak – nyilatkozta Vajda Attila. – Mentálisan viszont jót tett az, hogy nyertem, így összességében megérte eljönni. Örülök annak, hogy Kiss Tamás ennyire jó állapotban van és Vasbányai Henriket is jó volt látni egyesben versenyezni.”

„Nem vagyok elégedett, a rajt után azt hittem, hogy visszalövik a futamot és megálltam, így kaptam egy hajót a többiektől. Annak viszont örülök, hogy a táv többi részét a nagy szél ellenére egész jól meg tudtam oldani, de azért a válogatóig lesz mit csiszolnom.” – mondta Ludasi Róbert tanítványa, az olimpiai bronzérmes Kiss Tamás.

Az eltiltása letelte óta Dombvári Bencét nem lehet megállítani. A BHSE versenyzője tavaly kiválóan szerepelt a magyar bajnokságon és az idei tájékoztatón is magabiztosan versenyzett, szombaton az egyest nyerte meg, a parton álldogálók szerint szinte „orrlégzéssel”, vasárnap pedig még ennél is simábban győzött Hufnágel Tiborral K-2 1000 méteren. Pedig Hufnágel betegséggel küzd, éppen túl van egy tüdőgyulladáson, szombaton még a döntőbe sem tudta beverekedni magát egyesben.

„40 fokos lázam volt és egy teljes hetet kihagytam, szombaton mégis azt éreztem, hogy készen állok a versenyzésre és egy jó egyes teljesítményre, de ez nem jött össze. A páros viszont olyan amilyen, csak beülünk és megy. Bence kiváló formában van, ez látszott rajta egyesben is és én is fogok még javulni a válogatóig.” – mondta Hufnágel Tibor.

A győztes egység mögött majdnem majdnem öt másodperces lemaradásban futott be a második helyen a Somorácz Tamás, Gacsal Ákos duó, a bronzérmet pedig Gere Bálint és Mészáros Márton szerezte meg.

Női K-2 500 méteren a sztárversenyzők távollétében az UTE egysége, Szilvásy Nóra és Katrinecz Rita nyert a tájékoztatón. Férfi K-1 200 méteren, a szintén foghíjas mezőnyben pedig Horváth Bence győzött, aki az idei szezonját Dudás Miklós párjaként képzelte el.

„Kár, hogy Molnár Péterrel és Tótka Sándorral most nem mérhettem össze magam – mondta a győri sprinter. – Nagyon sajnálom, hogy nincsen Dudás Miki, mert jól ment vele a páros. Most visszaülök Szomolányi Máté mellé, akivel évekig mentem együtt, de egyelőre elsősorban az egyesre koncentrálok.”

Hajdu Jonatán számára tavaly óta egyértelmű, hogy a C-1 200 méter az a szám, amire a felnőtt mezőnyben koncentrálnia kell. A fiatal dunaújvárosi Milánóban kvótát tudott szerezni és idén is jól kezdte a szezont, könnyedén nyert Foltán László és a szintén dunaújvárosi Kiss Balázs előtt. A válogatón már nehezebb dolga lesz a győriekkel kiegészülő mezőnyben.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók