Csütörtökön rajtol az ifi, U23 Európa-bajnokság

Kedden 36 ifjúsági és U23-as kajakos és kenus utazott el Belgrádba, a csütörtökön kezdődő utánpótlás Európa-bajnokságra. A szegedi U23-as és a szolnoki ifjúsági válogatókon látottak alapján nagy reményekkel vághat neki csapatunk a kontinensviadalnak.

Tavaly Európa legeredményesebb nemzete lett Magyarország a poznani utánpótlás kontinensviadalon: versenyzőink 16 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzéremmel - amely minden idők legjobb szereplése volt a sportág történetében - az éremtáblázat élén zárták az eseményt. Az „aranyos” delegációból akadt, aki most is útra kelt a csütörtökön kezdődő belgrádi Európa-bajnokságra, bár az U23-as korosztályban nem a teljes élvonal szerepel, az ifi mezőnyben pedig sok-sok „első bálozót” avat a magyar válogatott. 

Csütörtökön rajtol az ifi, U23 Európa-bajnokság

Kajak U23-as korosztályban ezúttal nagyban befolyásolta a csapat összeállítását az, hogy a hétvégén sokan szerencsét próbálnak a II. felnőtt válogatón. Idén a hölgyeknél pihennek, illetve Bodonyi Dóra esetében gyermekáldás előtt állnak olimpiai bajnokaink, így a foghíjas mezőnyben a fiatalok számára megnyílt a lehetőség a bizonyításra. A belgrádi indulás helyett ebből a korosztályból a szolnoki válogatón szerepel majd Kőhalmi Emese (KKNKKA) és Fojt Sára (KKNKKA), Rendessy Eszter (UTE) és Lucz Anna (UTE), Csikós Zsóka (Szolnoki Kajak-Kenu Klub), valamint az első válogatón betegség miatt még nem induló Gazsó Alida Dóra (KSI) is, míg a férfiaknál a felnőttek között próbál szerencsét a tavalyi ifi Eb-n három egyéni számot nyerő Kurucz Levente (Plastex Kanizsa KKK), Tamási Zsombor (Szolnoki Kajak-Kenu Klub), Balogh Gergely (MTK) és természetesen a már olimpiai ezüstérmes Varga Ádám (KSI SE).  

„A női mezőnyben az élvonal távolmaradása miatt most mérlegre tehetik magukat a fiatalok a felnőtt mezőnyben, és ha „súlyosnak” ítéltetnek, minden bizonnyal ott is tudnak majd maradni jövőre a legjobbak között. – kezdte Makrai Csaba, kajak utánpótlás szövetségi kapitány. - Úgy vélem, ez most komoly lehetőség számukra. Tavaly nekik köszönhetően nagyon erős csapatokkal tudtunk szerepelni az Európa-bajnokságon, illetve a világbajnokságon. 

Bizonyos szempontból most a második vonallal rajtolunk, de reményeink szerint ez az eredményességen nem látszik majd meg."

 – tette hozzá a szakember, majd külön kitért az Eb-vel kapcsolatos várakozásaira.

Csütörtökön rajtol az ifi, U23 Európa-bajnokság

„Az U23-as női kajakosoknál sokat várok a világbajnoki címvédő Biben Karina (KKNKKA), Bakó Olga (KKNKKA) párostól, a férfiaknál pedig Opavszky Márk (MTK) és Fodor Bence (KSI SE) duójától, ők a második helyen zártak a felnőtt válogatón. Az ifjúságiaknál sok újoncot avatunk ezen a versenyen, női kajakban a válogatón domináló Kiskó Réka (KSI SE) kivételével mindenkinek ez lesz az első ifjúsági Európa-bajnoksága, a fiúknál pedig most mutatkozik be Kollek Bálint (KKNKKA), Hidvégi Zalán (Tatai Hódy SE) és a válogató legnagyobb meglepetését szolgáltató Szakács Botond, Samu Péter (KSI SE) duó is, akik világbajnoki bronzérmeseket vertek a csapatba kerüléshez. A válogatón Kiskó Réka, Keller Gergő (KKC Szarvas) és Hidvégi Hunor (Tatai Hódy) is megmutatta, jól sikerült a felkészülése, remek formában várják a rajtot, Réka és Gergő is három-három számban indul a belgrádi versenyen.” – mondta Makrai Csaba, aki hozzátette: a kontinensviadal és a második válogató eredményei alapján meg kell majd nézni, min kell változtatni annak érdekében, hogy a legjobb összeállításban szerepelhessünk majd a szeptember eleji szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokságon. 

Csütörtökön rajtol az ifi, U23 Európa-bajnokság

A szerb fővárosban összességében kilenc kenusunk áll majd rajthoz, Molnár Csanád (Szegedi VSE) példának okáért mindkét korosztályban, hiszen ifi C-1 1000 méter mellett Rumi Gergővel (Győri VSE) C-2 500 méteren szerepel az U23-asok között. 

„Egyetlen U23-as korú versenyzőnk szerepel Belgrádban, Rumi Gergő, a többiek a felnőtt válogatón indulnak. – árulta el Foltán László, kenu utánpótlás szövetségi kapitány. - Gergő tavaly térdelt össze a még ifiben Molnár Csanáddal, ígéretes egység az övék, fontosnak tartom, hogy együtt maradjanak, s ehhez jelentős lépcsőfok lehet ez az Európa-bajnokság.

Csanád tehát most két lovat ül meg egyszerre, két korosztályban visz olimpiai számot, 

komolyan kell venni a feladatát és mivel a válogatón remek formában volt, elől is szeretném őt látni.”

Csütörtökön rajtol az ifi, U23 Európa-bajnokság

A kapitány bizakodva várja a többiek szereplését is.

„Az ifi páros számokban Lugosi Gergely (Merkapt-Mekler László SE) és Uhrin Dávid (Lágymányosi Spari) képviseli színeinket, friss egység az övéké, az áprilisi edzőtáborban térdeltek össze és a technikai hibáikat orvosolva sokat léptek előre. Ezer méteren megkenuzták a 3:45-ös szintet, vagyis a dobogó véleményem szerint akár elérhető cél is lehet számukra. Kétszáz egyesben az újpesti Ferencz Bulcsú (UTE) Molnár Csanádtól kapta meg az indulás lehetőségét, és bár magasságban ő a legkisebb a csapatban, a harcosságával, a küzdeni tudásával akár szép eredményre is esélye nyílhat. A lányoknál Kiss Ágnes (Szegedi VSE) két olimpiai számos induló, mind egyesben, mind Molnár Csepkével (Szegedi VSE) párosban a dobogóra várom, ahogyan másik párosunkat Győre Pannát (Merkapt-Mekler László SE) és Benkucs Kirát (Merkapt-Mekler László SE) is. Panna megkapta az ötszáz egyes indulás lehetőségét, serdülőként ez akár egy jó kis dobbantó lehet számára, tavaly Kiss Ágnes esetében már bevált a tehetségmenedzselési programunk. És még két embert szeretnék kiemelni a csapatból: Győre Attila és Fürdök Gábor versenyzőként sokat megélt, kiváló kenusok voltak, most keretedzőként első ifjúsági Európa-bajnokságukon szerepeknek, és maximális odafigyeléssel gondoskodnak a csapatról.” – mondta Foltán László. 

A belgrádi Európa-bajnokságon csütörtökön és pénteken elő-és középfutamokat rendeznek, a döntőkre szombaton és vasárnap kerül sor. A verseny ideje alatt folyamatosan jelentkezünk beszámolókkal, a hivatalos rajtlistákat és az eredményeket ide kattintva lehet követni.

Csütörtökön rajtol az ifi, U23 Európa-bajnokság

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók