Csay Renáta 20. vb-aranyát nyerte, a magyarok leiskolázták a világot

Ahogy indult, ugyanolyan fantasztikusan zárult magyar szempontból a maraton kajak-kenu világbajnokság Kínában. Csay Renáta megszerezte 20. vb-aranyát, miután megvédte címét Czéllai-Vörös Zsófiával párosban. A magyar csapat pedig megkapta a legeredményesebb nemzetnek járó díjat, ugyanis 21 érmével több mint kétszer annyi dobogós helyet gyűjtött be, mint a második helyezett.

A kenu párosok versenyével indult a zárónap Kínában, és egyből egy éremmel rajtoltunk mi is, hiszen Laczó Dániel és Nagy Gergely a harmadik helyen ért célba. Sebestyén Simon és Dóczé Ádám a negyedik pozícióban végzett, de ez egy kiváló teljesítmény tőlük is, hiszen utóbbi versenyző egy torokgyulladás miatt antibiotikumot szedett, és erősen kérdéses volt, hogy egyáltalán el tud-e indulni a vébén.

A női kajak párosok versenye következett, ahol a nemzetközi sajtó és a szakma is a két magyar egység háziversenyét várta a világbajnokság előtt. A Czéllai-Vörös Zsófia, Csay Renáta kettős címvédőként állt rajthoz, Kiszli Vanda pedig már a két női egyest megnyerte a kínai vébén, tehát két friss vb-arannyal a tarsolyában ült be a hajóba Pupp Noémivel. Csay Renátáék azonban az elejétől kezdve olyan tempót diktáltak, amit csak a két spanyol egység tudott velük tartani, a hajrá pedig tökéletesre sikerült, így megvédték világbajnoki címüket. Csay Renátának ez volt a 20. vb-aranya, az elsőt húsz évvel ezelőtt, 1999-ben, Győrben nyerte.

Ezzel a kisfilmmel köszöntötték a 42 éves klasszist, minden idők legeredményesebb maratoni kajakosát a díjátadást követően:

Csay Renáta: „Nagyon boldog vagyok, hogy megszereztem a 20. világbajnoki címemet, hittem benne, hogy sikerülni fog.

Szeretek kajakozni, azt hiszem, ennyi a titkom.

Szeretnék jövőre is ott lenni a világbajnokságon.”

Czéllai-Vörös Zsófia: „Nagyon örülök annak, hogy Reni velem szerezte a 20. világbajnoki címét, ugyanis emlékszem rá, hogy 2007-ben, amikor Győrben világbajnok lett, akkor én 12 éves voltam, és önkéntesként dolgoztam a vb-n. Amint célba ért, rohantam, hogy a hajóját átvegyem, és vigyem ellenőrzésre.

Akkor még álmaimban sem gondoltam, hogy egyszer vele fogok együtt evezni.

Maga a verseny nagyon kemény csatát hozott. Elkövettünk néhány hibát, de tisztában voltunk vele, hogy el tudjuk kapni a spanyol párost, és ez sikerült is.”

A nap és a világbajnokság a férfi kajak párosok versenyével zárult, ahol a Boros Adriásn Máthé Krisztián egység egészen fantasztikusan evezett, és a rendkívül erős francia kettősnek csak a végén, az utolsó métereken sikerült elmennie a magyar duótól, amely végül ezüstérmet nyert. Ugyanitt az Aranyosi Gábor, Mészáros Márton kettős 11. lett.

Kétség sem férhetett hozzá, hogy a magyar válogatott toronymagasan az éremtábla élén végez. Kilenc arany-, hét ezüst- és öt bronzérmet, azaz összesen 21 érmet nyertünk, amely több mint kétszer annyi, mint amennyit a második Spanyolország gyűjtött össze. Weisz Róbert szövetségi kapitány át is vehette a záróünnepségen a legeredményesebb nemzetnek járó díjat.

A magyar válogatott két csoportban utazik haza, az első még vasárnap este, a második pedig hétfőn ül repülőre.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók