Címvédések és egy szerencsétlen kiesés a maraton ob-n

Szombat délelőtt a felnőtt páros versenyekkel folytatódott a győri Kadler Gusztáv maraton magyar bajnokság. Női K-2-ben a címvédő Csay Renáta és Czéllai-Vörös Zsófia győzött, Kiszli Vanda és Csikós Zsóka párosa azonban idő előtt fel kellett, hogy adja a küzdelmet. A férfiaknál kajakban Őry Zsombor és Erdélyi Tamás, míg kenuban Kövér Márton és Horváth Márton egysége ismételte meg tavalyi sikerét.

Férfi K-2 30 kilométeren előzetesen az volt a kérdés, hogy vissza tud-e vágni a Boros Adrián, Máthé Krisztián világbajnoki ezüstérmes egység, a tavaly őket legyőző Őry Zsombor, Erdélyi Tamás párosnak. A két hajó a verseny elejétől kezdve meglógott a többiektől és végig együtt haladtak. A véghajrát azonban egy kicsivel jobban bírták Erdélyiék, akik nagyjából másfél hajóval értek előbb a célba. A két egyaránt 20 éves kajakos, idén elsősorban a síkvízi szezonra készül, Őry Zsombor szerint a győzelmet is ennek köszönhetik.

„Szerintem a gyorsasági felkészülésen múlott itt a végén, mivel

 az utolsó 1000 méterre gyorsítottunk kicsit, illetve egy viszonylag erős iramot tudtunk menni.”

 – mondta a Lágymányosi Spari Vízisport kajakosa. Erdélyi Tamás hozzátette, ebben az évben több fronton is szeretnének eredményesek lenni. 

„Elsősorban síkvízen szeretnénk maradandót alkotni, egy U23-as Európa-bajnokságon, vagy világbajnokságon. Igazából ettől függ majd, hogy maratonon mit tudunk elvállalni, de a vb-t itt is szeretnénk megcélozni.” – nyilatkozta a Graboplast Győri Vízisport SE versenyzője.

Címvédések és egy szerencsétlen kiesés a maraton ob-n

 

A nők 26 kilométeres döntőjében azonban az izgalmak elmaradtak. Csay Renáta és Czéllai-Vörös Zsófia legnagyobb kihívói, Kiszli Vanda és Csikós Zsóka korán kiálltak a versenyből, miután mindjárt a futam elején problémájuk akadt a kormánnyal.

„Nem volt annyira jó az időjárás, mint tegnap, fújt a szél és hidegebb is volt. – kezdte Czéllai-Vörös Zsófia, aki egy nappal korábban egyesben is aranyérmes lett. -  Arra számítottam, hogy a futam elején Kiszli Vandáék megnehezítik a dolgunkat, és szomorú voltam, hogy az elejét egyedül kellett leeveznünk.”

A sportág legendája, Csay Renáta is sajnálta, hogy így alakult a verseny.

„Megmondom őszintén, én se ilyen versenyre számítottam. Jó lett volna, hogy ha tudunk kicsit mi is vizezni, hiszen itthon ezt nem nagyon tudjuk gyakorolni. Mindenképpen szerettünk volna még a világversenyek előtt ilyen formán is gyakorolni, azért jobb lett volna, hogy ha meg tudjuk nézni, hogy valójában mire is vagyunk képesek.” – mondta a 20-szoros világbajnok.

Címvédések és egy szerencsétlen kiesés a maraton ob-n

 

Kenuban csak a férfiak számára rendeztek páros versenyt, amelyen Kövér Márton, ezúttal Horváth Mártonnal az oldalán, már a második aranyérmét nyerte az idei országos bajnokságon.

„A rajtból jól kijöttünk, az első fordulóig mentünk együtt a Laczó Dániel, Kovács Máté párossal, utána lefordultuk őket és onnantól igazából növeltük az előnyünket. A második helyezett egység próbált kapaszkodni, de azért nőtt különbség.” – mondta Kövér Márton. A Budapesti Honvéd SE örökös bajnoka előző nap egyesben épp Horváth Mártont megelőzve győzött. 

„Nem éreztem magam különösebben fáradtnak az egyes után. – kezdte az UTE versenyzője. – Mindketten éppen eléggé fel vagyunk készülve, hogy egyesben és párosban is jól tudjunk menni. Szerintem egyikünk sem érte még el a csúcsformát.”

Címvédések és egy szerencsétlen kiesés a maraton ob-n

 

A felnőttek számára ezzel véget ért az idei magyar bajnokság, amely egyben a moszkvai Európa-bajnokságra is válogatott. Kadler Viktor a maraton válogatott vezetőedzője szerint, az eredmények alapján bizakodhatunk egy sikeres szereplésben a kontinensviadalon is.

„Minden futamban láttunk kimagasló teljesítményeket.

 Úgy gondolom, hogy az Európa-bajnokságon az A-egységeink nagyon erősek lesznek, illetve sok fiatal is bekerül a csapatba.

 Ami fejfájást okoz nekem, az Kiszli Vandáék kiesése. Mérlegelnünk kell az indulási lehetőségeiket illetően, és meg kell vizsgálnunk, hogy a második helyen beérő egység milyen messze volt Csay Renátáéktól. A férfi kajak párost megnyerő Őry Zsombornak és Erdélyi Tamásnak síkvízen is jó esélyei lehetnek egy világversenyen való részvételre, így a kapitányokkal egyeztetünk kell, hogy mi lesz majd a prioritás számukra.” – értékelt Kadler Viktor.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók