Kezdődik a kvótaszerző Eb szlalomban is

Csütörtökön kezdődik és vasárnapig tart az idei szlalom Európa-bajnokság az olaszországi Ivreában. A Dora Baltea folyón zajló versenyen egyben kontinentális pótkvalifikációs viadal is, így négyfős csapatunk tagjai - hatalmas bravúrral - akár a szakág történetének első magyar kvótáját is begyűjthetik vasárnapig.

Csütörtökön a női és a férfi kajakos első előfutamokkal kezdődik az idei Eb, amelyre Storcz Botond szakágvezető egy négy fős csapatot nevezett be.

Női kajakban Seprenyi Sára, a férfiaknál pedig Potocny Marcel és Rácz Koppány mutatkozhat be csütörtökön, a negyedik magyar színeket képviselő versenyző, Schmid Julia a kenusok között először pénteken fog vízre szállni.

A tavalyi prágai Európa-bajnokság a járványhelyzet miatt elmaradt. Az olasz-francia határhoz közeli Ivreában most 27 ország 200 sportolója áll rajthoz. 

A verseny egyben európai pótkvalifikációs viadal is, amelyen szakáganként egy, vagyis összesen négy tokiói kvótát osztanak ki. Az erőviszonyokat mutatja, hogy férfi kenuban például még a szlalomban évtizedek óta eredményes olasz és német csapat sem szerzett kvótát. 

A középdöntőbe férfi kajakban 40 induló lesz ott, a másik három szakágban pedig 30. A döntőkbe összesen 10 hajó kerül.

"A kvótaszerzés rendkívül nehéz lesz, de 

amelyik versenyzőnk bejut a középdöntőbe, annak már lehet esélye.

 - mondta Storcz Botond. Seprenyi Sara évről-évre fejlődik, idén már szerepelt olyan versenyen, amelyiken ő lett a legjobb nem kvótás versenyző. Potocny Marcel könyöksérüléssel bajlódik, Rácz Koppány kedden még érettségizett Szlovéniában, Schmid Julia-t pedig nagyon elszántnak látom. Az időjárás kiváló, a hangulat családias, a pályának gyönyörű fekvése van." - tette hozzá a szakágvezető. 

Az Európa-bajnokság csütörtök délután kezdődik a női és férfi kajakos előfutamokkal, péntek reggel a női és a férfi kenus előfutamok következnek, délután pedig az első döntőket rendezik a csapatversenyben (Magyarország csak egyéniben áll rajthoz). Szombaton lesznek a női és férfi kajakos középfutamok és döntők, vasárnap pedig kenus középfutamokkal, és döntőkkel, valamint extrém szlalom finálékkal zárul az olaszországi viadal. 

A verseny futamait csütörtökön 14 órától élőben közvetítik az Európai Kajak-Kenu Szövetség (ECA) YouTube-csatornáján, az eredményeket pedig ezen a felületen lehet követni. 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók