“Bízhatunk benne, hogy odaérnek”

Május közepén kvalifikációs világkupát rendezhet a magyar kajak-kenu sportág Szegeden, ahol a mieink megszerezhetik a hiányzó öt tokiói olimpiai kvótát. A hazai pálya jó esélyt kínál az aspiránsoknak férfi és női kenuban, valamint férfi kajakban is, ráadásul Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint az esélyesek többé-kevésbé jó formában készülnek a szezonra.

Az eddigi egyetlen kvalifikációs versenyen, a 2019-es szegedi világbajnokságon női kajakban az összes lehetséges kvótát megszerezte a válogatott, férfi kajakban hatból öt, női kenuban háromból kettő lett meg, férfi kenuban pedig még nincs kvótája Magyarországnak. Az európai pótkvalifikációs versenyen, május 12-13. között Szegeden csak olyan versenyzők szerezhetnek kvótát, akik a világbajnokságon nem végeztek kvalifikációt érő helyen, és csak olyan versenyszámokban, amelyekben Magyarország nem szerzett indulási lehetőséget.  

Ahogy az idei felnőtt versenynaptárról szóló cikkben leírtuk, jól körülhatárolható azoknak a versenyzőknek a köre, akiknek idén tavasszal még összejöhet a kvótaszerzés. Hüttner Csaba szerint minden említettnek reális esélye lehet.

“Bízhatunk benne, hogy odaérnek”

 

“Férfi kajakban van K-1 200 méteren, vagy K-2 1000 méteren szerezhetünk kvótát. Egyesben Csizmadia Kolos a tavaly őszi szegedi világkupán bebizonyította, hogy 

számíthatunk rá,

 miután ezüstérmes lett, és még szintén kvótára aspiráló ellenfelét megverte. Új pszichológussal, és új dietetikussal készül, nem érte el a vírus, végigcsinálta az alapozást eddig, jó állapotban van.”- mondta a felnőtt kapitány. 

“A K-2 1000 méterre készülő Noé Zsombor, Dombvári Bence-duó tagjai nem voltak ennyire szerencsések, az ősz végén mindketten átestek a COVID-vírus okozta megbetegedésen, szegény Zsombor ráadásul 

6-7 hónapon belül kétszer pozitív lett.

Azóta szerencsére meggyógyultak, dolgoznak teljes erővel, nemsokára elindulnak a Dél-Afrikába, a melegvízi edzőtáborba. 

 

“Bízhatunk benne, hogy odaérnek”

 

A másik páros, vagyis Kammerer Zoltán és Varga Ádám zavartalanul készül, náluk inkább az okozhat némi bizonytalanságot, hogy Ádámnak vannak ambíciói egyesben is, valamint klubtársával, Béke Kornéllal is szívesen menne párost. Biztos vagyok benne, hogy a pótkvalifikációs válogatóig megtalálják majd az ideális összetételt.” 

“Bízhatunk benne, hogy odaérnek”

“Női kenuban a tavalyi eredmények alapján C-1 200 méteren Nagy Biankának lehet a legtöbb esélye a kvótaszerzésre, neki volt egy vállműtétje, ami után már teljes értékű munkát tud végezni, most pedig 

a térdében szakadt el egy keresztszalag,

de állítólag az sem hátráltatja a téli alapozásban. Neki számolnia kell azzal, hogy Lakatos Zsanett mellet a feltörekvő fiatalok, Horányi Dóra, Seres Fanni, és Gönczöl Laura is azért dolgozik, hogy elcsípje őt akár a pótkvalifikációs versenyt megelőző válogatón, akár utána, amikor már az olimpia csapatba kerülés lesz a tét itthon.”

A legkomolyabb feladat a férfi kenusokra vár, hiszen még nem szereztek tokiói kvótát, ha pedig ez így marad, az akár hosszabb válságba is sodorhatja a szakágat. Bár az Adolf Balázs, Fejes Dániel-páros C-2 1000 méteren ütőképesnek tűnt tavaly, hiszen a világkupán ezüstérmet szereztek, de a szövetségi kapitány elmondta, hogy a vírusos megbetegedés sajnos ezt az egységet sem kerülte el.

“Bízhatunk benne, hogy odaérnek”

“Balázs sajnos még novemberben elkapta a fertőzést, több hetet ki kellett hagynia. Szerencsére azóta meggyógyult, és már teljes értékű munkát végez. Őt természetesen kissé visszavetette a betegség, de így is tudott fejlődni. Szerencsére Fejes Dani nem lett beteg, ő kirobbanó formában van. Bízom benne, hogy a fiúk odaérnek, és megszerzik a két kvótát párosban, nemcsak azért, mert esélyük van rá, hanem azért is, mert 

nagyon megdolgoztak érte

az elmúlt egy évben.”

A kvótaszerzés a pótkvalifikációs versenyen azonban az említett számok nagy részében sem jelenti automatikusan azt, hogy az egység bekerül az olimpiai csapatban. Férfi K-1 200, K-2 1000, és C-2 1000, valamint női C-1 200 méteren Hüttner Csaba még megvárja a május 28-30. közti olimpiai válogató eredményeit is, mielőtt kijelöli a tokiói indulót. Ha viszont valaki C-1 1000 méteren szerez indulási helyet, az már meg is váltja a tokiói repülőjegyét. Nem véletlenül, mert talán ebben a számban lesz a legnehezebb dolga a magyar versenyzőknek. 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók