Bejelentették a győri vízitelep fejlesztését

Kedden délután sajtótájékoztatón mutatta be a Graboplast Győri VSE vízitelepének fejlesztéséről készült látványterveket Weisz Róbert, az Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) regionális működésért felelős alelnöke, a győri klub szakosztályvezetője. A tervezett beruházás, amelynek első forrása már rendelkezésre áll, a várossal együttműködve, az MKKSZ által nyújtott támogatásból valósulhat meg. A bejelentés mellett szó esett arról is, hogy elindul az új regionális akadémiai rendszer. Az észak-nyugati régió akadémiája a 20-szoros világbajnok Csay Renáta nevét viseli majd.

"Győr egy olyan minőséget képvisel a sportágban, ami mindig 

viszonyítási pontként szolgált"

 - kezdte beszédét Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke. Hozzátette: a kormány kiemelt sportágfejlesztési támogatásának köszönhetően 2013 és 2020 között sok vízitelep megújulhatott. Arról is beszélt, hogy az általános tapasztalat szerint az élsport és a víziturizmus egymást segíti, így a kajak-kenu telepek és a vízitúra megállóhelyek, vagyis a kajak-kenu pontok erősítik a sportág népszerűségét. 

Schmidt Gábor azt is felidézte, hogy ősszel tárgyalt Dr. Dézsi Csaba Andrással, Győr polgármesterével, akivel megállapodott a győri vízitelep további fejlesztéséről is. 

"Ezzel a Győri Vízisport Egyesület újra példát fog mutatni, hogy hogyan kell az ilyen fejlesztéseket igényesen, átgondoltan és jól csinálni” - tette hozzá az elnök.

A sajtótájékoztatón a városvezetés képviseletében Radnóti Ákos alpolgármester Győr várossá válásának idei 750. évfordulója apropóján azt mondta: a sport területén is szeretnének maradandót alkotni. Ehhez pl. az olimpiára készülő versenyzők számára ösztöndíjat adnak. Az új beruházással kapcsolatban kiemelte: örömteli, hogy mindez nemcsak a sportolók, hanem a turizmus számára is új lehetőségeket teremt a városban.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő azt mondta: a kormányzati forrás, ami az MKKSZ rendelkezésére áll infrastruktúra fejlesztésre, lehetőséget ad arra, hogy a szomszédos, önkormányzati tulajdonban lévő csónakház felé bővítsék az egyesület vízitelepét. Hozzátette, hogy az akadémiai rendszer létrejötte új távlatokat nyithat az eddig is rendkívül sikeres kajak-kenu sportág előtt.

 

Bejelentették a győri vízitelep fejlesztését

 

A terveket Weisz Róbert szakosztályvezető, az MKKSZ reionális alelnöke mutatta be. "Először csak egy hajótárolóban gondolkodtunk, de aztán amikor bent jártunk a Polgármesteri Hivatalban, akkor Dr. Dézsi Csaba András polgármester bíztatott bennünket, hogy 

álmodjunk nagyobbat"

 - kezdte beszédét a sportvezető, majd megmutatta az impozáns látványterveket. Eszerint az új területen a modern hajótároló mellett létrejönne egy fedett galériás rész, ahol a szülők kulturált körülmények között várhatják az edzésen részt vevő gyerekeket, valamint egy multifunkciós épület, amely nemcsak a versenysport edzőtáborait, hanem a szabadidősportot és a turizmust is ki tudná szolgálni. Győrben ugyanis jelenleg nincs olyan pont, ahol a vízitúrázók ki tudnak kötni, és akár felállíthatják sátraikat is. Weisz Róbert hozzátette, hogy a beruházás elindításához szükséges források már rendelkezésre állnak.

Bejelentették a győri vízitelep fejlesztését

A sajtótájékoztatón szó esett az új regionális akadémiai rendszerről is. Az akadémia mind a hat régióban egy világklasszis nevét viselheti - az észak-nyugati régió bázisát Csay Renátáról nevezik el. 

A húszszoros világbajnok elmondta: amikor 1989-ben kajakozni kezdett a győri csónakházban, akkor még nem is álmodott ilyen sikerekben gazdag pályafutásról, és már várja a közös munkát, hogy még több fiatallal szerettessék meg a kajakozást és a kenuzást. Az akadémiai program regionális vezetője Kadler Zsuzsa lesz, a régió mentorának pedig az MKKSZ elnökségéből Sztanity Lászlót kérték fel. 

„2020-ban, a pandémia ellenére is sikeresek voltunk, sportolói létszámukat nem csak megtartani, de növelni is tudtuk: most mintegy 350-en kajakoznak, kenuznak nálunk – értékelte a tavalyi évet a sajtótájékoztatón Kocsis Róbert, a Győri Vízisport Egyesület elnöke. - A magyar bajnoki pontversenyben a klub első helyen végzett. Ezt az utat szeretnék folytatni, ebben hatalmas segítséget kapunk a várostól és a szövetségtől is" - tette hozzá a győri sportvezető.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók