Az ICF közleménye a koronavírus kapcsán

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) bejelentette, hogy május végéig a sportág minden nemzetközi versenye elhalasztásra vagy törlésre kerül a koronavírussal kapcsolatos aggodalmak miatt.

Az ICF továbbra is folytatja a koronavírus okozta vészhelyzeti terv kidolgozását azért, hogy 2020-as tokiói olimpia gyorsasági, szlalom és para kvalifikációs események törlése ellenére kioszthassa a maradék kvótákat.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a keddi konferenciabeszélgetés során ismételten kifejezte elkötelezettségét az idei olimpiai játékok megrendezése mellett, mely terveik szerint időben, július 24-én megkezdődik. Azonban támogatásáról biztosította azokat a sportágakat, mint például a kajak-kenu, ahol még nem osztották ki az összes olimpiai kvótát.

A helyzet továbbra is rendkívül bizonytalan, számos kulcsfontosságú eseményt már töröltek vagy elhalasztottak. Az ICF és az érintett szervezőbizottságok eltöröltek minden kontinentális kvalifikációs versenyt gyorsasági és szlalom szakágakban.

A németországi Duisburgban megrendezésre kerülő gyorsasági és para kajak-kenu kvalifikációs világkupát a május 21–24-e közötti hétvégén nem lehet megtartani. Ennek ellenére a szervezők és az ICF megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy június végén rendezzék meg az eseményt. Az erről szóló határozatot április végéig kell meghozni, de az ICF a döntés során figyelembe fogja venni, hogy a résztvevők egyáltalán el tudnak-e utazni a versenyre.

A jelenlegi nemzetközi utazási korlátozások miatt, sok versenyző nem tudja átlépni az országhatárokat.

Az ICF a világranglistát fogja használni a kvóták kiosztására szlalom szakágban, és jelenleg tárgyal a NOB-bal a nemzetközi eredmények figyelembevételéről annak a meghatározására, hogy mely országok kapják meg a fennmaradó gyorsasági kvótákat a 2020-as tokiói olimpiára. Ezt a döntést április elejéig kell meghozni.

Ha a duisburgi eseményt nem lehet megrendezni, a 2019-es para világbajnokság eredményei alapján lesznek kiosztva a végső paralimpiai kvóták. Erről további egyeztetések várhatóak a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsággal.

A NOB teljes bizonyosságát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az olimpiát időben el lehet kezdeni, és az ICF keményen dolgozik annak biztosítása érdekében, hogy az összes kiosztásra váró kvótát a legigazságosabb és legmegfelelőbb módon ossza ki.

Az ICF megérti a kajak-kenu közösség csalódottságát a programban történő változások miatt, de döntéseit a versenyen résztvevők egészségének védelme érdekében hozta meg.

Az ICF és a versenyszerezők döntései a nem
olimpiai versenyek, valamint szakágak eseményeit is érintik.

A legfrissebb, 2020. március 18-án érvényes állapot az események kapcsán:

1. Globális bejelentés:
• Az ICF összes versenyét és minden nemzetközi versenyt mostantól, május 31. vasárnapig el kell halasztani, vagy el kell törölni.
• Az ICF és a szervezőbizottságok minden, 2020. június 1-je után megrendezésre kerülő verseny kapcsán naponta figyelemmel kíséri az eseményeket és alkalmazkodik a felmerülő helyzetekhez, amint új információ áll rendelkezésre.

2. Olimpiai kvalifikációs versenyek:
• Gyorsasági / para szakág:
– Ázsia-bajnokság (Pattaya, THA) – törölve.
– Pánamerikai-bajnokság (Curitiba, BRA) – törölve.
– Európai olimpiai kvalifikációs verseny (Racice, CZE) és 1. Világkupa – törölve.
– 2. Világkupa és para-világbajnokság (Duisburg, GER) – elhalasztva (az ezzel kapcsolatos döntést április végéig kell meghozni)
• Szlalom szakág:
o Kontinentális versenyek:
– Ázsia-bajnokság (Pattaya, THA) – törölve.
– Pánamerikai-bajnokság (Rio, BRA) – törölve.
– Európa-bajnokság (London, GBR) – törölve.
– Afrikai olimpiai kvalifikációs verseny – törölve, lásd alább.

• Az olimpiát megelőző edzőtáborozási időszakok Tokióban:
– A márciusban és áprilisban Tokióba tervezett összes olimpia előtti edzőtábort törölték.
– A május 21–31 közötti edzőtábor megrendezéséről április 15-én döntenek

A szlalom szakágban az olimpiai kvalifikációs rendszer alapján, az ICF szlalom világranglista alapján kerülnek meghatározásra a versenyzői kvóták.

3. Gyorsasági versenyek
– Világkupa / Európai kvalifikációs verseny, Racice (CZE) – törölve.
– Világkupa / Olimpiai kvalifikációs verseny, Duisburg (GER) – elhalasztva vagy törölve (a végső döntést április végén hozzák meg)
– Ifjúsági és U23 gyorsasági világbajnokság Brandenburg, július 16–19. – jelenleg a tervek szerint megrendezésre kerül, május 4-én újra vizsgálják
– Az augusztusi oklahomai 2020-as gyorsasági Szuperkupa a tervek szerint megrendezésre kerül
– A nem-olimpiai számok világbajnoksága Szegeden, július 10–12 között a tervek szerint megrendezésre kerül
• Az augusztusban Ukrajnában megrendezésre kerülő ICF 2020-as Masters gyorsasági világbajnokság a tervek szerint megrendezésre kerül

4. Para versenyek
– világbajnokság / paralimpiai kvalifikációs verseny, Duisburg (GER) – elhalasztják vagy törlik (a végleges döntést április végén hozzák meg)

5. Szlalom versenyek
– 1. Világkupa 1 (Ivréa, ITA, június 5–7.) és 2. Világkupa (Pau, FRA, június 12–14.): A helyzetet az ICF és a szervezők vizsgálják. A jelenlegi állapot szerint a következő közlemény a verseny kapcsán április 15-ig várható
– 3. Világkupa 3. (Liptovsky), 4. Világkupa (Prága) és a Világkupa döntője, illetve a nem-olimpiai számok világbajnoksága (Markkleeberg) a tervek szerint megrendezésre kerül
– Az Ifjúsági és U23-as világbajnokság (Ljubljana, SLO, július 7–12.): A helyzetet az ICF és a szervezők vizsgálják. A jelenlegi állapot szerint a következő közlemény a verseny kapcsán május 4-ig várható.

6. Freestyle versenyek
– 1 Világkupa (Krakkó, POL, június 18–20.) és a Világkupa döntője (Nottingham, GBR, július 10–12.):

Az ICF és a szervezőbizottságok közötti egyeztetést követően mindkét világkupa törlésre kerül.
– Az ICF Freestyle Bizottsága javasolta a versenyek törlését, hogy lekerüljön a sportolókról a nyomás a repülőjegyek és egyéb költségek vállalása kapcsán, mivel jelenleg a koronavírus miatt nem tudják garantálni, hogy a versenyeket meg lehet rendezni.
– Az elkövetkező hetekben az ICF és mindkét érintett szervezőbizottság vizsgálni fogják a helyzetet és keresni a lehetőséget arra, hogy a szezon későbbi időpontjában két nemzetközi versenyt tudjanak rendezni. Kommunikáció ennek kapcsán 2020. június 10-én várható.

7. Kajakpóló versenyek
– világbajnokság (Róma, ITA, szeptember 8-13.): A helyzetet az ICF, a FICK és a szervezők vizsgálják. A jelenlegi állapot szerint a verseny meg lesz rendezve.
– Az ICF és a szervezők megállapodtak abban, hogy az olaszországi vesztegzár miatt az összes résztvevő nemzeti szövetség számára március 23-ról április 13 hétfőre halasztják a szállásfoglalás és -fizetés határidejét.
– Újabb kommunikáció ennek kapcsán április 10-én pénteken várható.

8. Vadvízi versenyek
– A 2020-as ICF vadvízi bajnokság és a jövő hónapban tervezett négy Világkupa verseny az egyesült államokbeli Nantahala és Cheat folyókon törlésre került.
– Az ICF mérlegeli annak lehetőségét, hogy az események kapcsán új időpontot tűzzön ki, mihelyt a krízishelyzet megoldódik.

9. Maratoni versenyek
– A Romániában, Pitestiben, május 22–24 között megrendezésre kerülő Világkupát törölték.
– A norvégiai világbajnokságot augusztus 27-30. között a tervek szerint megrendezik.

10. Ocean Racing versenyek
– 2020. szeptember 3–6 közötti világbajnokságot a tervek szerint megrendezik

11. Sárkányhajó versenyek
– A november 12-15 közötti ICF világbajnokságot a tervek szerint megtartják

12. Waveski
– Az idei perui világbajnokságot 2021. július 16–23-ra halasztották.

13. Nemzetközi felzárkóztató programok
– Az ICF gyorsasági és szlalom felzárkóztató táborokat, melyek Rióban, Pattayában és Curitibában rendeztek volna meg, törölték.
– A 3. szintű edzői tanfolyamot és felzárkóztató tábort Budapesten egyelőre elhalasztották.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók