Mégse

Akadémiai csapathajók a világbajnokságon

Az idei ifjúsági, U23-as világbajnokságon a regionális akadémiák is kiemelt figyelmet kapnak. Szegeden ugyanis U12 korosztályban megrendezik az akadémiai csapathajók versenyét, amelyre a június végi Magyar Kupán kvalifikálhatják magukat a fiatalok.

Hír

Rohamosan közeleg már a Magyar Kupa, ami a regionális akadémiai rendszer legfontosabb és legnagyobb hazai utánpótlásviadala. Ennek előszobája a Regionális Akadémiai Kupa, amelyet az elmúlt hétvégén rendeztek. A hat régió egymással összefogva három helyszínen szervezte meg a versenyt, a Vajda Attila és a Kökény Roland RA Szegeden, a Gyulay Zsolt és a Wichmann Tamás RA Szolnokon, míg a Csay Renáta és a Kammerer Zoltán RA Fadd-Domborin. 

Akadémiai csapathajók a világbajnokságon

„A Regionális Akadémiai Kupa egyfajta válogatónak minősült a Magyar Kupára. – mondta Kubina Ádám, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) főtitkára. – A gyermektől egészen az ifjúsági korosztályokig több száz kajakos és kenus tette vízre a hajóját a hétvégén, egyesben és párosban ötszáz, ezer és kétezer méteres számokban. Minden számban és korosztályban meg van határozva, hogy hányan indulhatnak a Magyar Kupán, amely a gyermek, kölyök és serdülő korosztály legjobbjainak nyújt versenyzési lehetőséget. Ezekben a korosztályokban az ország legerősebb futamai alakulnak ki, köszönhetően a feljutásos rendszernek és a csapathajós versenyegyesülési lehetőségeknek.”

Akadémiai csapathajók a világbajnokságon

A Magyar Kupa június 25. és 26-án lesz, a helyszín pedig Fadd-Dombori. Itt már négyesek is fognak versenyezni, amelyeket akadémiai hovatartozás szerint állítanak össze. Az U12-es korosztály számára ráadásul ez extra téttel is bír majd, hiszen a legjobban teljesítő egységek egy páratlan lehetőséget kapnak.

Akadémiai csapathajók a világbajnokságon

„A szeptemberi szegedi ifjúsági és U23 világbajnokságon megrendezzük az U12-es csapathajók versenyét. 

Szeretnénk, ha a fiatalok megtapasztalnák, hogy milyen érzés egy ekkora közönség előtt versenyezni, ráadásul mindezt a világ legjobb pályáján. A Magyar Kupa MK-4 fiú és lány kajak, valamint a PC-4 vegyes kenu 2000 méteres eredményei alapján a legjobb kilenc egység indulhat a világbajnokságon, ahol már csak ötszáz méter lesz a táv.” – avatott be a részletekbe Kubina Ádám.

A különleges versenyre  szeptember 3-án, azaz a szegedi világbajnokság szombati napján kerül sor. Fontos, hogy a csapathajók, a Maty-éren is az akadémiák színeiben versenyeznek majd.

Akadémiai csapathajók a világbajnokságon