A szereplés a sormintába illik

Jó formában, kiváló eredményeket ért el a hétvégi maraton világbajnokságon a magyar válogatott Kadler Viktor szerint. A szakág vezetőedzője kiemelte, hogy az edzők és a versenyzők jobban reagáltak a koronavírus-járvány okozta helyzetre, mint az ellenfelek, ennek köszönhetőek az idei sikerek.

“A futamokat nézve minden versenyzőnk tudta hozni azt a szintet, amit előzetesen elvártunk - kezdte értékelését Kadler Viktor. - Alapvetően elégedett vagyok az elért eredményekékkel; az érmek száma, és az, hogy ismét messze mi lettünk a legeredményesebb nemzet a versenyen, önmagáért beszél.”

A szakvezető arról is beszélt, hogy a világbajnokságon nemcsak az ellenfelekkel, hanem sokszor a körülményekkel is meg kellett küzdenie a versenyzőinknek. A szervezők nem mindig álltak a helyzet magaslatán, a mieinknek például öltözősátor sem jutott, ráadásul kifejezetten hideg idő fogadta a résztvevőket a romániai Pitestiben.

A szereplés a sormintába illik

“A hideg, a reggeli fagyos idő legjobban legeredményesebb versenyzőnket, Csay Renátát viselte meg, talán ezen múlhatott, hogy párjával, Czéllai-Vörös Zsófiával ezúttal nem fértek fel a dobogóra. Szerencsére a női párosok futamában jól látszott, hogy rendben van az utánpótlásunk, hiszen a 19 éves Kőhalmi Emese és Rendessy Eszter felnőtt világbajnoki címet szereztek. Nagy erősségünk, hogy nekünk akkor is van hova nyúlni, ha esetleg az A-egység rosszabb napot fog ki, ezt bizonyították be a lányok.”

A szereplés a sormintába illik

A felnőtt férfi párosok versenyében is érmet szerzett a magyar csapat, Boros Adrián ezúttal Erdélyi Tamással állhatott fel a dobogó második fokára, ami Kadler Viktor szerint szintén kiváló eredmény. 

A szereplés a sormintába illik

“Egy friss párosról van szó, akik csak az Európa-bajnokság után ültek össze, de már a második válogatón jó formát mutattak. A nagyon erős mezőnyben most felmérhették, hogy hol tartanak, és bebizonyították, hogy van jövője ennek az egységnek. Boros Adrián egyese miatt van egy kis hiányérzetem, hiszen ő nem volt messze az éremtől, folytatnia kell a felkészülést, hogy felvehesse a versenyt jövőre a legjobbakkal is. Erdélyi Tamás pedig a gyorsasági szakágban is szeretne szép eredményeket elérni, de ezzel nincs is semmi baj, mert a síkvízi és a hosszútávú felkészülés jól kiegészíti egymást.”

A vezetőedző Adolf Balázs esetében is hasonló véleményen van. A friss gyorsasági világbajnok, tokiói olimpiát is megjárt kenus az elmúlt hétvégén a rövidkörös és a hosszútávú versenyt is megnyerte, így két hét alatt három felnőtt világbajnoki címet szerzett. 

A szereplés a sormintába illik

“Balázs a maratonból indulva lett síkvízi versenyző, az, hogy most újra szerepelt ebben a szakágban, az az egész világbajnokságnak magasabb nívót adott. Javasolom a legtöbb síkvízi menőnek, hogy két-három évvel az olimpiai előtt próbálják ki magukat hosszútávon, mert így kiváló alapokat szerezhetnek a legnagyobb versenyzők is.”

Adolf Balázshoz hasonlóan női kajakban Kiszli Vanda is megnyerte mindkét egyéni számot a világbajnokságon.

A szereplés a sormintába illik

“Hatalmas dolog, hogy Vanda ilyen fiatalon lett hatszoros világbajnok, ezen a hétvégén látszott, hogy kiváló formában van. Neve ezzel most felkerül az Örökös Bajnokok nevét őrző márványtáblára, de ha tavaly nem marad el a világbajnokság, akkor szerintem már egy éve ott lehetne a sportág halhatatlanjai között.” 

Női és férfi kajak egyesben az idei maraton világbajnokság egyben kvótaszerző verseny is volt a jövő évi világjátékokra. A magyar csapat mindkét indulói helyet megszerezte, a két kvótaszerző (Kiszli Vanda, Boros Adrián) sikere pedig egy válogatógyőzelemmel ér fel. Ha jövőre nem ők nyerik a világjátékokat megelőző válogatóversenyt, akkor annak győztesével szétlövésen dől el, hogy kik indulhatnak az egyesült államokbeli Birminghamben rendezett multisport eseményen. 

A szereplés a sormintába illik

Kadler Viktor végezetül arról is beszélt, hogy minek köszönhető a magyar kajak-kenu idei kiváló szereplése. 

“A járványhelyzet okozta tavalyi leállásra, és az új kihívásokra a magyar edzők és a magyar versenyzők tudtak a legjobban reagálni minden szakágban, szerintem ezért lett a kajak-kenu sportág idén ennyire eredményes. A maraton válogatott szereplése kiváló csattanó volt a szezon végén, és jól beleillik a sormintába, hiszen az összes világversenyen Magyarország lett a legsikeresebb nemzet 2021-ben.”

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók