A szakág sztárjaival indul a maraton világbajnokság

Csütörtöktől vasárnapig a romániai Pitestiben rendezik a maraton világbajnokságot. A szakág idei legfontosabb viadalán a magyar és a nemzetközi mezőny legjobbjai mind részt vesznek. Az esemény egyben kvótaszerző verseny is lesz a jövő évi Világjátékokra.

A tavaly kirobbant pandémiás helyzet miatt legutóbb 2019-ben Kínában rendeztek világbajnokságot maraton szakágban. Shaoszingben a magyar csapat kilenc arany-, hét ezüst- és öt bronzérmet szerzett. Az újabb nemzetközi versenyre közel két évet kellett várni, idén nyáron a moszkvai Európa-bajnokságon a mieink 19 éremmel zártak.

Már csak ezért sem meglepő, hogy a legjobb maratonisták mind ott lesznek Pitestiben. A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) tájékoztatása szerint, a szakág két legendája, 20-szoros világbajnok Csay Renáta és a dél-afrikai 11-szeres győztes Hank McGregor mellett több, mint 30 ország sportolói vesznek részt a rövidkörös és klasszikus versenyeken ifjúsági, U23 és felnőtt korosztályokban.

A szakág sztárjaival indul a maraton világbajnokság

Csay Renáta ezúttal is K-2-ben győri klubtársával, Czéllai-Vörös Zsófiával indul. Az egység zsinórban harmadik világbajnoki címének megszerzésére törekszik majd. 

Az ICF külön kiemeli a 2019-es világbajnokság sztárjait, a dán Mads Pedersen-t, az ukrán Liudmyla Babak-ot és Kiszli Vandát is, akikre külön figyelem hárul majd a mostani regattán is.

Pedersen Kínában történelmet írt azzal, hogy kajak egyesben az U23-as és a felnőtt mezőnyben is világbajnok lett a klasszikus távon. A 25 éves kajakos legnagyobb kihívói a két évvel ezelőtti dobogósok, a portugál Jose Ramalho és az argentin Franco Balboa, mellett Hank McGregor lehet, illetve reményeink szerint Boros Adrián és Aranyosi Gábor is ott lesz az érmekért folyó csatában.

A szakág sztárjaival indul a maraton világbajnokság

Kiszli Vanda 2019-ben a rövidkörös és klasszikus versenyt is megnyerte női kajak egyesben. Utóbbi számban ráadásul kettős magyar siker született, hiszen Czéllai-Vörös Zsófia ezüstérmes lett. Idén is jó eséllyel ők ketten küzdhetnek meg az aranyért, de azért nem árt figyelni a brit Lizzie Broughton-ra sem.

A szakág sztárjaival indul a maraton világbajnokság

Az ukrán Babak 2017 óta legyőzhetetlen a női kenusok klasszikus versenyében. Pitestiben sorozatban a negyedik győzelmére hajt, de a rövidkörös számban is ő a címvédő. Ehhez azonban biztos, hogy lesz egy-két szava Kisbán Zsófiának is. A Lágymányosi Spari kiválósága 2019-ben mindkét számban dobogóra állhatott, idén pedig amellett, hogy az Eb-n két aranyat szerzett, a koppenhágai a gyorsasági világbajnokságon második lett 5000 méteren.

A szakág sztárjaival indul a maraton világbajnokság

Férfi kenuban is nagy reményeink lehetnek. A kilencszeres világbajnok Kövér Márton idén is szenzációsan teljesített eddig ebben az évben is. Nem lesz azonban könnyű dolga, hiszen C-1-ben az előző két vb-t egyaránt megnyerő spanyol Manuel Campos is a hírek szerint kiváló formában érkezik Romániába, de az ötezer méter friss világbajnoka, Adolf Balázs is ott lesz a mezőnyben. Kövér az egyes mellett, párosban Horváth Mártonnal indul majd.

A szakág sztárjaival indul a maraton világbajnokság

A csütörtökön kezdődő világbajnokság egyben kvótaszerző verseny is lesz a jövő évi Világjátékokra, amit az Egyesült Államokban, az alabamai Birmingham-ben rendeznek. A magyar csapat egy része kedd este érkezik meg a kinti szállásra, a többiek szerdán csatlakoznak. 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók