Mégse

A nemzet jövője múlhat az ország megismerésén

November 25-én és 26-án Siófokon rendezik az Aktív Magyarország Korszaknyitó Konferenciát. Csütörtökön a kormány és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ is hangsúlyozta, hogy különösen a mostani időszakban az egészség megőrzése a legfontosabb, és az emberek ösztönzése az aktív kikapcsolódásra. Ennek érdekében többek között a víziturisztikában is komoly fejlesztések várhatók a következő években. Az eseményen beszélt Orbán Viktor miniszterelnök is, aki többek között azt mondta, hogy az ország megismerésén is múlhat a nemzet jövője.

Hír

A konferencia megnyitóján részt vett, és beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint sok oka van annak, hogy zakatol a gazdaság, de fontos, hogy ne engedjék, hogy "szétbarmolják a nehezen fölépített, működő magyar gazdasági rendszert" - fogalmazott beszédében a miniszterelnök. 

Ennek a gazdasági rendszernek a szíve az adórendszer, ha nem ez lenne Magyarországon, a gazdaság teljesítménye jelentős mértékben csökkenne és a fejlesztésekre fordítható források is csökkennének - mondta.

A nemzet jövője múlhat az ország megismerésén

Kifejtette: sok mindent csináltak az elmúlt 12 évben, de különösen sokat az elmúlt két esztendőben, amióta az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság működik. 

Ez egy gazdátlan terület volt a magyar politikatörténet '45 utáni korszakát tekintve, mert a politika állandóan nagy dolgokat keres, és azokat a kis dolgokat, amelyektől az élet igazán élhetővé válik, elhanyagolja - mutatott rá.

Közölte: ha vannak civil szervezetek, akkor jönnek igények, szempontok a politikai döntéshozás felé, és ha van egy csatorna, ahol összefoglalják ezeket a javaslatokat, akkor könnyen lehet, hogy kormányzati döntés lesz ezekből a javaslatokból. 

Úgy tűnik, ahhoz képest, hogy milyen akadályokat kellett legyűrni, 

nagyon komoly eredményeket sikerült elérni ezen a területen

- mondta az aktív turizmusra utalva Orbán Viktor.

Hangsúlyozta: ez a terület most már nem gazdátlan, van egy intézményrendszer, és jó lenne, ha lennének javaslatok arról, hogy ezt hogyan fejlesszék tovább. 

Fontos az is, hogy legyenek konkrét tervek, így az alkupozíciója is erős lesz a területnek - tette hozzá.

A kormányfő szerint ugyancsak fontos a pénz, amelyet a gazdaság megtermel, és az adórendszer, amely ennek a gazdaságnak a szíve.

A nemzet jövője múlhat az ország megismerésén

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az dönti el a nemzetek jövőjét, melyik ország és melyik közösség szereti jobban a hazáját. A hazaszeretet alapja kétfajta ismeret: az ország- és a nemzetismeret. 

Mindkettő erősítése növeli a hazaszeretetet és ez határozza meg a következő 10-20 évben, hogy milyen mértékben lesznek a magyarok nyertesei a nemzetek versenyének - tette hozzá.

Közölte: ez legalább olyan fontos, vagy talán fontosabb, mint a pénz és a gazdasági erő, "a jövő ezen fordul majd meg". 

Az érzelmi tényezők lesznek döntők a következő évtizedekben a nemzetek közötti versenyfutásban, és ahol a haza, a közösség iránti elkötelezettség erősebb, ott több és sokkal jobb dolgok fognak megvalósulni - közölte.

A nemzet jövője múlhat az ország megismerésén

Megjegyezte: nem lehet alábecsülni a jelentőségét ennek a gondolkodásmódnak, mert a kommunizmus megdöntéséhez szükséges érzelmeket tekintélyes részben éppen a hazaszeretet váltotta ki.

Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter az eseményen hangsúlyozta: szükség van rá, hogy érezzük, aktivitással sokat tudunk tenni magunkért és a környezetünkért.

"Ha nem ítéljük magunkat tétlenségre, az a legtöbb, amit tehetünk az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése érdekében, és 

csökkentjük a gyermekeinkre háruló terheket,

jó eséllyel nagyszülőként, idősebb korban nem szorulunk ápolásra" - közölte.

Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos azt mondta, a cél az, hogy a következő hét évben még aktívabb legyen a magyar lakosság.

„A kormánynak azért éri meg erre a területre költeni, mert ha valaki 2,5 órát mozog egy héten, annak várhatóan 4,2 évvel nő az egészségben eltöltött várható élettartama.” - mutatott rá.

Hozzátette, ha az Aktív Magyarország programban 100 ezer embert rá tudnának venni heti 2,5 óra mozgásra, plusz 420 ezer, egymillió embernél 4,2 millió egészségben eltöltött évet adnának Magyarországnak.

Baráth Gergely, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ ügyvezetője azt mondta: „A korszaknyitás az aktív turizmusban a természet megismerésének igényén, az ország megismerésére gyalog, kerékpáron vagy kenun indulók szabadságélményén, valamint a társadalmi, természeti és anyagi fenntarthatóságon alapul. Hiszem, hogy 

eddig erre a területre szánt forrásokat a kormány támogatásával sikerül megtöbbszörözni a jövőben.”

A két napos konferencián a kajak-kenu sportág képviselői is részt vesznek, köztük Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke és Sütő András, fejlesztési és vagyongazdálkodási igazgató.  

Az eseményen a legaktívabb turizmus - betekintés a szabadidősport-versenyekhez kapcsolódó turizmusba című szekcióbeszélgetésének egyik meghívottja Nyikos András, a BJMOKK Non Profit Kft. ügyvezetője.

forrás: MTI